22 juli 2016 wat zijn superfoods

Wat zijn superfoods?

Superfoods zijn voedingswaren, veelal plantaardige maar ook een aantal vis- en zuivelproducten, die boordevol gezonde nutriënten zitten en bijgevolg ook heel goed zijn voor jouw gezondheid. Blauwe bessen, boerenkool en acaï bessen zijn maar een greep uit het aanbod voedingswaren die de label “superfood” meegekregen hebben.

Er bestaat niet echt een criteria waaraan voeding moet voldoen om de label “superfood” te krijgen. Ze hebben niet hun eigen voedingsgroep. Deze term is dan ook meer een marketingterm voor voeding die heel wat voordelen met zich meebrengen te benoemen.

Voeding consumeren die boordevol nutriënten zitten (superfoods dus) is zeker een goed idee. Maar de sleutel tot een gezond dieet is om een variëteit van nutritionele voedingswaren in de juiste hoeveelheden te consumeren.

Populaire superfoods

Superfoods bevatten een hele hoge dosis vitaminen en mineralen dat ons kan helpen om ziektes af te weren en een sterker, gezonder leven te leiden.

Een aantal nutriënten die superfoods bevatten zijn antioxidanten, waarvan men vermoedt dat ze kanker afweren; gezonde vetten, die hartaandoeningen voorkomen; vezels, waarvan men vermoedt dat ze diabetes en verteringsproblemen voorkomen; of fytochemicaliën, de chemische stoffen in planten die verantwoordelijk zijn voor de kleur en geur, die ook heel wat voordelen voor de gezondheid kunnen meebrengen.

Wij hebben dus het perfecte excuus voor jou om pompoentaart, bosbessen crumble, appelstrudel en aardbeien bedekt met chocolade te eten. Min of meer toch. Want ja hoor, deze maken allemaal deel uit van de superfoods. Probeer gewoon de hoeveelheid suiker in te perken om zo het meeste voordeel uit deze gezonde voeding te halen. Hier sommen we in het kort op waarom deze vruchten, groenten, granen en zuivelproducten het gemaakt hebben op de lijst van ’s werelds meest gebruikte superfoods.

25 beste superfoods en waarom ze geweldig zijn

1. Griekse Yoghurt

Griekse yoghurt is dikker, romiger  en zit boordevol proteïnen en probiotica. Het vult jouw buik, verbetert de vertering en het immuunsysteem boost. Bovendien is het een zeer gezond substituut voor zure room, roomkaas en zelfs mayonaise.

Meer over de waarom Griekse Yoghurt gezond is vind je hier.

2. Quinoa

Deze piepkleine, graanachtige zaad bezit heel wat nutritionele waarden. Met een milde, nootachtige smaak en een textuur dat gelijkaardig is met rijst of couscous, is quinoa één van de enige zaden die alle negen essentiële aminozuren voorziet voor ons lichaam die we zelf niet kunnen produceren. Het is gevuld met proteïnen, 8 gram per portie om precies te zijn.

Meer over de waarom Griekse Yoghurt gezond is vind je hier.

3. Blauwe bessen

Blauwe bessen zijn nutritionele supersterren, gevuld met vezels, vitamine C en kanker werende stoffen. Onderzoek suggereert zelf dat het ons geheugen zou kunnen verbeteren.

Meer over waarom blauwe bessen gezond zijn vind je hier.

4. Boerenkool

Deze ruwe groene biet staat met kop en schouders boven de andere, omdat het jou voorziet van meer antioxidanten dan de meeste andere vruchten en groenten. Het is ook een fantastische bron van vezels, calcium en ijzer. Je kan het op zoveel verschillende manieren klaarmaken dat je hoofd ervan gaat tollen.

Meer over waarom boerenkool gezond is vind je hier.

5. Chiazaden

Chiazaden zitten boordevol met essentiële vetzuren. Bovendien is één portie van deze zaden gevuld met magnesium, ijzer, calcium en kalium.

Meer over de waarom chiazaden gezond zijn vind je hier.

6. Havermout

Hoog vezelgehalte, antioxidanten en tonnen andere nutriënten deze ontbijtgraan heeft reeds aangetoond dat het kan helpen om ons cholesterol naar beneden te helpen, onze vertering te verbeteren en zelfs ons metabolisme kan verbeteren. Bovendien is het gewoonweg heerlijk.

Meer over waarom havermout gezond is vind je hier.

7. Groene thee

Deze eeuwenoude gezondheidsgeheim is reeds gebruikt geweest voor heel wat remedies die gaan van kanker tot hartaandoeningen. Het geheim hiervoor? Antioxidanten. De superheld in dit verhaal is dan ook de stof epigallocatechinegallaat (afgekort EGCG) een fytochemische stof die de groei van onregelmatige cellen vertraagd, die omwille van deze werking de groei van bepaalde kankercellen kan voorkomen.

Meer over waarom groene thee gezond is vind je hier.

8. Broccoli

Deze groene groente zit boordevol vitaminen, mineralen, ziekte-bestrijdende stoffen en vezels die essentieel zijn voor elk dieet. Hoewel alle groenten van de familie van de kruisbloemigen super gezond zijn, is broccoli toch wel een speciale groente. Met zijn uitzonderlijke niveaus vitamine C en foliumzuur (die het risico op hartaandoeningen, bepaalde kankers en beroertes kan verminderen).

Meer over waarom broccoli gezond is vind je hier.

9. Aardbeien

Vitamine C is de ster bij deze superfood. Eén portie van deze rode bessen voorziet jou van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Studies suggereren dat de antioxidanten in aardbeien helpen om de weefsels in ons lichaam op te bouwen en te herstellen, ons immuunsysteem te boosten en de buitensporige schade van vrije radicalen in te perken. De vitamine C in aardbeien zou ook de gezondheid en de werking van de ogen verbeteren.

Meer over waarom aardbeien gezond zijn vind je hier.

10.Zalm

Deze gezond voor het hart visje zit boordevol proteïnen en een gezonde dosis omega-3-vetzuren, waarvan bepaalde studies beweren dat ze het risico op cardiovasculaire aandoeningen zou verminderen. Daarnaast bevat deze vis ook nog een extra bonus: zalm beschermt de huid tegen schadelijke effecten van UV-stralen.

Meer over de waarom zalm gezond is vind je hier.

11.Watermeloen

Laag in suikers en hoog in vitamine A en vitamine C, deze zomerse fruit is de perfecte snack en bovendien laag in calorieën. Studies suggereren dat watermeloen ook de bloeddruk naar beneden zou halen en het risico op cardiovasculaire aandoeningen. De lycopeen in watermeloen helpt ook om het lichaam te beschermen van UV-stralen en kanker.

Meer over de waarom watermeloen gezond is vind je hier.

12.Spinazie

Antioxidanten, onstekingsremmers en vitaminen die ons zich en beendergezondheid ondersteunenen. Dit zijn de ingrediënten die ervoor zorgen dat spinazie ook zijn plaats verdient in onze top van superfoods. Eén portie van deze groente bevat maar liefst 12% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calcium en genoeg vitamine K om het verlies van beenderen te voorkomen.

Meer over de waarom spinazie gezond is vind je hier.

13.Pistachenoten

Deze kleine noten bevatten heel wat proteïnen en vezels die verborgen worden door hun aardse smaak en knapperige beet. Bovendien zijn ze cholesterolvrij. Een portie van 30 gram bevat evenveel kalium als één kleine banaan.

Meer over de waarom pistachenoten gezond is vind je hier.

14. Eieren

Een zeer goedkope proteïne die boordevol nutriënten zit, eieren verdienen hun status als superfood zeker en vast. Eén groot ei bevat ongeveer 70 kcal en bevat 6 gram proteïnen. Bovendien zijn ze een goede bron van omega-3-vetzuren, die essentieel zijn voor het normaal functioneren van een gezond hart.

Meer over de waarom eieren gezond zijn vind je hier.

15. Amandelen

Amandelen zijn de meest nutritionele noot, wat betekent dat ze de hoogste concentratie nutriënten per calorie bevatten. Voor maar liefst 190 calorieën (of 30 gram amandelen) krijg je 3,4 gram vezels en een gezonde dosis kalium, calcium, vitamine E, magnesium en ijzer.

Meer over waarom amandelen gezond zijn vind je hier.

16. Gember

Licht gekruid, maar o zo heerlijk, gember wordt reeds jaren gebruikt om gerechten meer smaak te geven en is een natuurlijke remedie voor alles dat te maken heeft met maagklachten en ontstekingen.

Meer over de waarom gember gezond is vind je hier.

17.  Rode bieten

Deze groente bevat heel wat vitaminen, mineralen en antioxidanten die jou helpen bij het bevechten van ziektes en de vitale organen te sterken. Hun paarse schijn zou wel eens het geheim kunnen zijn achter hun succes. Sommige studies suggereren dat de betalaïne, het pigment dat voor de kleur zorgt van deze groenten, helpen om kanker en andere degeneratieve ziektes te voorkomen.

Meer over waarom roden bieten gezond zijn vind je hier.

18. Bonen

Bonen bevatten heel wat proteïnen en heel weinig cholesterol. Bovendien bestaan ze in heel wat variëteiten en ze kunnen een gezonde draai geven aan elk gerecht. Bonen zitten boordevol vezels, foliumzuur en magnesium. Studies hebben aangetoond dat peulvruchten ook echt kunnen helpen bij het verlagen van de cholesterol en de risico’s op bepaalde kankers kunnen verminderen.

Meer over de waarom bonen gezond zijn vind je hier.

19.  Pompoen

Pompoenen zitten boordevol antioxidanten en vitaminen. Deze groenten zijn niet enkel goed om je huis mee te decoreren. De ster nutriënt in deze vrucht is beta-caroteen, een provitamine die het lichaam helpt om vitamine A om te zetten, die bekend staat voor de immuun boostende eigenschappen en die ook een essentiële rol speelt bij de gezondheid van het oog.

Meer over de waarom pompoen gezond is vind je hier.

20. Appels

Vezels zijn goed. En appels zijn een geweldige bron van vezels met maar weinig calorieën. Bovendien is de inname van appels geassocieerd geweest met een verminder risico op cardiovasculaire aandoeningen, bepaalde kankers, diabetes en astma.

Meer over waarom appels gezond zijn vind je hier.

21. Veenbessen

Veenbessen bevatten een handvol gezondheidsvoordelen en ziekte bestrijdende krachten. Deze bacteriedodende bessen kunnen helpen om ontstekingen tegen te gaan, de risico’s op hartaandoeningen te verminderen, de mondgezondheid te verbeteren, helpen om maagzweren te voorkomen en schimmelinfecties en kunnen ook de groei van bepaalde kankercellen tegen gaan.

Meer over waarom veenbessen gezond zijn vind je hier.

22. Look

Ok. Het is een feit dat deze groente misschien een ongewenste ademgeur kan veroorzaken, maar deze kruidnagel voegt meer dan enkel smaak toe aan jouw gerechten. Het wordt reeds eeuwen gebruikt als voeding maar ook als geneesmiddel. Vandaag de dag wordt knoflook gebruikt om tal van aandoeningen te behandelen, van hoge bloeddruk en hartaandoeningen tot bepaalde soorten kankers. Bovendien hebben studies aangetoond dat lookextracten helpen bij het behandelen van schimmelinfecties bij vrouwen en prostaataandoeningen bij mannen.

Meer over waarom look gezond is vind je hier.

23. Bloemkool

Hoewel alle vitaminen en mineralen een grote bonus zijn, is de echte ster bij bloemkool de kankerwerende stof, glucosinolaten. Deze fytochemicaliën zijn verantwoordelijk voor de soms ietwat bittere smaak van bloemkool, maar ze hebben reeds aangetoond dat ze schade aan de longen en maag vermijden dankzij kankerverwekkende stoffen, die dus ook beschermen tegen verschillende soorten kanker. Dankzij de interactie met oestrogeen, kan bloemkool ook helpen om hormoon gerelateerde kankers zoals, borst, baarmoeder en baarmoederhalskanker.

Meer over de waarom bloemkool gezond is vind je hier.

24. Prei

Prei hebben hun kankerwerende superkrachten te danken aan hun organozwavelverbindingen. Deze nutriënten hebben als eigenschap dat ze alles doen, van kanker bevechten tot het immuunsysteem boosten. Onderzoek suggereert ook dat prei ons verteringsstelsel helpt beschermen tegenbuik- en maagkankers.

Meer over de waarom prei gezond is vind je hier.

25. Linzen

Ze zijn behoorlijk goedkoop, gemakkelijk om klaar te maken en zitten boordevol proteïnen en andere essentiële voedingsstoffen. Moeten we nog meer zeggen? Het ijzer in linzen helpt vechten tegen bloedarmoede (een aandoening die men vaak aantreft bij vegetariërs en veganisten), en bovendien staan ze laag in glycemische index. Dit betekent dat ze ervoor zorgen dat het bloedsuikerspiegel niet zo snel gaat pieken dan bij andere zetmeelsoorten, zodat jouw energie langer duurt.

Meer over de waarom linzen gezond zijn vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *