20 juni 2016 wat is catfishing en waarom moet je hiervoor opletten

Wat is catfishing en waarom moet je hiervoor opletten?

Wat is catfishing?

Catfishing is wanneer iemand zichzelf voorstelt als iemand anders online. Meestal in een online dating context. Een aantal bekende mensen (vooral in Amerika) zijn reeds in publiek “gecatfished” geweest.

Nu, catfishing is zeker geen nieuw concept. Mensen liegen al eeuwenlang over hun identiteit. De oorsprong van de term “catfishing” is weliswaar wel recent. Deze komt van de film (Catfish) die dezelfde naam draagt.Om de context wat beter te schetsen van de film:

Vroeger scheepten ze kabeljauw van Alaska naar China. Deze werden in kuipen bewaard in het schip. Tegen dat de kabeljauw goed en wil in China was, was de vlees van de vis moes geworden en smakeloos. Dus iemand aan boord kwam met een schitterend idee. Moesten ze nu meervallen (catfish in het Engels) in die vaten met kabeljauw plaatsen, dan zouden de kabeljauwen actief blijven. En dan heb je de mensen die meervallen zijn in het echte leven. Ze houden je alert. Ze zorgen ervoor dat je blijft nadenken en dat je jezelf een aantal vragen blijft stellen.

Verschillende soorten catfishing

Er zijn evenveel manieren om iemand te catfishen als er manieren bestaan om tegen iemand te liegen. Maar er bestaan een aantal zeer specifieke manieren van catfishing die toch vaak terugkomen. Deze zijn de meest voorkomende.

Wraak catfishing

Het zou een ex kunnen zijn, of iemand die je iets verkeerd hebt aangedaan. Ongeacht wat die persoon ooit voor jou heeft betekend, deze persoon doet zichzelf nu voor als iemand anders met als enige intentie om jou te kwetsen. Omdat je die personen zelf hebt gekwetst of omdat je die onrecht hebt aangedaan.

Catfishing om je te betrappen op een leugen

Meestal komt dit voor bij vrouwen. Die helpen hun vriendin of iemand die hen nauw aan het hart ligt om erachter te komen of diens partner hem of haar bedriegt. Ze doen zich dan voor als een aantrekkelijke single online met als enig doel om de overspelige echtgeno(o)t(e) te betrappen. Meestal loopt dit ook van dit punt af verkeerd af.

Catfishing uit verveling

Soms zijn er ook mensen die een profiel aanmaken online uit verveling. Het gebeurt niet zelden dat iemands identiteit gestolen wordt om zo een profiel op te stellen. Dat kan in sommige gevallen ook zorgen voor ruzies binnen een aantal huishoudens.

Catfishing omdat iemand denkt dat niemand die graag zal zien zoals ze zijn

Omdat deze personen ouder zijn, iets zwaarder zijn, getrouwd, misschien niet het juiste geslacht heeft, niet zelfzeker genoeg zijn, … en daarom maken deze mensen een vals profiel aan omdat ze denken dat die “andere” meer kansen heeft om aandacht te krijgen.Catfishing met je geheime liefde

Misschien denken deze mensen dat ze niet goed genoeg zijn, of durven ze niet openlijk zeggen wat ze voor jou voelen. Daarom gaan ze zichzelf voordoen als iemand van wie ze zeker zijn dat je die zeker graag zult zien, misschien zelf zult verafgoden. Gewoon om een intiem contact met je te kunnen ontwikkelen.

Hoe kan je achterhalen of iemand je aan het catfishen is?

Er zijn een aantal zaken die je kunt doen om te achterhalen of je gecatfished wordt. Ze zijn allemaal zeer eenvoudig, maar we raden toch aan om wat hulp te vragen aan een vriend(in). Voor het geval je emotioneel zou worden wanneer je de waarheid onder ogen ziet. Die gevoelens kunnen zeer uiteenlopend zijn. Verdriet, woede, gekwetst, blijheid, … allemaal gevoelens waarmee je in dergelijke gevallen geconfronteerd kan worden. En waardoor je misschien niet rationeel zult reageren.

Tekenen dat je gecatfished wordt

Wanneer de persoon met wie je spreekt niet met je wilt afspreken, of op het laatste nippertje afbelt, dan is dat meestal een slecht voorteken. Vraag een vriend om met je mee te gaan wanneer je afspreekt en vraag hen of ze iemand anders zien die ze zouden kunnen herkennen. Of gewoon om in de gaten te houden als ze iets zien dat ze vreemd vinden. Als de persoon met wie je wilt afspreken een aantal keer afzegt dan wordt het tijd om hier een einde aan te stellen.

Het enige wat je krijgt zijn excuses. Een aantal over waarom ze niet kunnen chatten via een webcam, je kunnen toevoegen op Facebook, jou hun nummer kunnen geven, … Of om het even welke manier waarop je zou kunnen achterhalen of ze al dan niet echt bestaan. In dat geval zeg je gewoon dat je die persoon beter wilt leren kennen. Vraag wat persoonlijke informatie in ruil voor wat informatie over jezelf.

De foto’s die je krijgt zien er allemaal onrealistisch uit. De mensen erop lijken nooit ouder te worden, de belichting is overal dezelfde, de achtergrond is onrealistisch, … Vraag die mensen om jou een foto te sturen van hen met iets waar een datum op staat die je niet kan vervalsen, zoals een krant bijvoorbeeld. Of iets die ze zelf met de hand geschreven hebben voor jou.

Als je het gevoel hebt dat er een stuk van die persoon zijn leven is die ontbreekt, of die heel vaag lijkt. Vraag hem of haar dan gewoon om dat op te helderen voor jou.

Als je denkt dat je gecatfished wordt, dan kan je hier terugvinden hoe je dat kan aangeven.

Hoe vermijd je om gecatfished te worden?

Net zoals met veel zaken in het leven zijn heel wat zaken hier die vooral het gebruik van je gezond verstand vragen. Maar laten we eerlijk zijn. Wanneer je iemand nieuws leert kennen, dan zijn er soms bepaalde zaken die je niet meteen ziet. Of zaken waarop je niet let. Sommige van die zaken zijn de tekenen dat je gecatfished wordt, maar je kijkt er gewoon over. Wat kan je doen?

Neem de foto’s die je gekregen hebt en doe een google image search met deze. Dan kan je meteen achterhalen of er ergens dubbels bestaan van die foto’s online. En misschien kan je gewoon ook meer te weten komen over de persoon in kwestie.

Misschien heb je met die persoon al eens gesproken aan de telefoon. Als dat niet het geval is, probeer toch maar. Vraag hun nummer en zoek het op internet op. Dan kom je er meteen achter wie dit nummer geregistreerd heeft (als deze natuurlijk geregistreerd is geweest).

Probeer een Skype gesprek te hebben met die persoon of Facetime

Zoek naar hun social media profiel en zoek naar andere bewijzen dat die mensen echt bestaan. Kijk of er interactie is op hun social media profiel ed.

Probeer om zo snel mogelijk met die persoon af te spreken. Dring erop aan dat het een publieke plaats is, maar zorg ervoor dat je de persoon in kwestie zo snel mogelijk in levende lijve ontmoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *