13 maart 2017 vriendschap voeden

5 manieren om vriendschap te voeden

Mensen zijn soms voorbestemd om te komen en te gaan in ons leven. Soms blijven ze gewoon maar een korte tijd in ons leven. Maar andere vrienden hebben dan wel weer het potentieel om er voor lange termijn te zijn. En ze groeien samen met jou, terwijl jouw leven verandert. Een manier om jouw vriendschappen in leven te houden is om deze dan ook actief te gaan voeden.

Sommige vriendschappen komen gemakkelijk, en deze voeden is dan ook helemaal niet moeilijk. Andere, daarentegen, hebben meer aandacht en actie nodig. En dat is ok hoor. Moeite doen voor een vriendschap betekent niet dat deze vriendschap niet goed is voor jou. Het betekent gewoon dat deze vriendschap anders is en dat je er aan moet werken om deze sterk te houden.

Stuur met de handgeschreven brieven

Met al onze elektronisch verkeer de dag van vandaag (Facebook, email, smsen, …) kan een met de hand geschreven brief echt wel een bepaalde indruk nalaten. Eerst en vooral, het is iets dat je vandaag de dag niet vaak ziet. En het zal echt wel boven de rest staan. Ten tweede, het feit dat je de tijd genomen hebt om een kaartje met de hand te schrijven, en deze dan nog te posten, toont aan hoeveel moeite je bereidt bent om ervoor te doen.

Je hoeft natuurlijk niet constant kaartjes te sturen zodat het een effectieve manier zou zijn om een vriendschap te voeden. Maar onderzoek de volgende opportuniteiten:

  • Bedankt kaartjes. Dat toont jouw vrienden hoezeer je een geschenk dat je van hen ontvangen hebt apprecieert.
  • Een sympathie kaart, wanneer je weet dat jouw vriend(in) het wat moeilijk heeft met iets momenteel. Dat kan van alles zijn. Problemen op het werk, een kind dat vervelend doet, problemen in het huwelijk, …
  • Een aanmoedigingskaart. Probeert jouw vriend(in) gewicht te verliezen? Op zoek naar een nieuwe job? Moet hij/zij herbeginnen daten? Wat de gelegenheid ook is, een met de hand geschreven brief met een oprecht compliment of aanmoediging zal jouw vriend(in) tonen dat je hem of haar steunt.
  • Een “zomaar” kaartje. Denk dan aan een kaartje dat jouw vriend(in) zal raken. Iets dat gewoon zegt: “Hey, ik heb jou dit al lang niet meer gezegd, maar ik waardeer onze vriendschap echt.”

Wees proactief in het contacteren van jouw vrienden

Wanneer mensen het druk hebben, kan het een gewoonte worden dat ze enkel vrienden opbellen wanneer ze iets nodig hebben. Het probleem hiermee, is dat het een beetje de indruk wekt dat je niet echt om jouw vriend(in) geeft. En dat je enkel met hen wilt samen zijn wanneer het jou past.

Er is niets mis met een vriend om een gunst vragen. Maar wees er wel zeker van dat je eerst jullie vriendschap voedt. Bel mensen om hen te vragen hoe het met hen gaat, stuur een mail of schrijf een berichtje via facebook. Check regelmatig hoe het gaat met jouw vrienden zodat ze weten dat je oprecht bent.

Bel vrienden op

Elektronische communicatie is fantastisch, maar niets is beter dan jouw vrienden hun stem te horen. Maak er een prioriteit van om af en toe vrienden te bellen om te horen hoe het gaat, of op z’n minst zeker hun emails of tekstberichten te beantwoorden. Je hoeft geen uren aan de telefoon te hangen. Een paar minuten per maand kan echt een verschil maken in jullie vriendschap.

Geef betekenisvolle geschenken

Maak er werk van om attente geschenken te geven aan vrienden. Geschenken hoeven niet supergroot of superduur te zijn om jullie vriendschap te voeden. Heel vaak zijn het zelfs de kleine, attente geschenken die een grote hit zijn. Geef aandacht aan de details om iets te vinden dat ze zullen appreciëren. Een paar ideetjes kunnen zijn:

  • Iets dat een herinnering van jullie twee kenmerkt, zoals een ticket voor een bepaald evenement, een grappig boek of een geschenkkaart voor jullie favoriete restaurant.
  • Alles wat hun last kan verlichten is een geweldig geschenk. Bijvoorbeeld gratis babysitten, een boek met gemakkelijke recepten, hulp aanbieden om te helpen in de tuin. (hier geven we graag nog een aantal ideeën van zaken die je geen frank gaan kosten)
  • Een zelfgemaakt geschenk is een fantastische manier om jouw vriend iets te geven dat hij/zij echt wilt. Als je handig bent, brei een zelfgemaakte sjaal, maak een boek vol herinneringen of maak kussens voor in hun appartement.

Praat zaken uit

Mensen die af en toe ruzie hebben gaan over het algemeen gezondere vriendschappen hebben dan wie nooit conflicten heeft. Leer argumenteren op een gezonde manier en bepaalde problemen in jullie vriendschap uit te praten. Dit doen toont jouw vriend(in) hoeveel waarde je hecht aan deze vriendschap.

Daartegenover staat dat als je stil blijft en de zaken laat opstapelen, wrok de overhand zal krijgen in jullie relatie. Waarom zou je een vriendschap laten vergaan omwille van een klein conflict. Praat over jullie problemen met als doel om de vriendschap sterker te maken dan hij ooit was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *