11 oktober 2016 vitamine b3 nicotinezuur niacine

Vitamine B3/niacine: voordelen, bronnen en neveneffecten

Vitamine B3, ook niacine of nicotinezuur genaamd, is een belangrijke wateroplosbare vitamine die in heel wat voeding kan teruggevonden worden. Voeding zoals vlees, orgaanvlees, tonijn, zaden, paddenstoelen en andere.

Niacine maakt deel uit van de vitamine B complexen, samen met andere B-vitamines waaronder vitamine B1 (thiamine), vitamine B2 (riboflavine) en andere.

Niacine is een belangrijke vitamine om een gezond cardiovasculair systeem te behouden. Maar ook voor jouw metabolisme is deze belangrijk, zeker om jouw cholesterolniveaus in jouw bloed te reguleren. Bovendien helpt niacine met de hersenfuncties, een gezonde vorming van de huid en onderhoud. Maar het helpt ook om diabetes te behandelen en te voorkomen.

Niettemin zijn er een aantal recente studies die hebben aangetoond dat er bepaalde nevenwerkingen bestaat aan vitamine B3 wanneer deze in medicatie of supplementen zit. Wanneer je van plan bent om deze in te nemen is het belangrijk om hier goed van op de hoogte te zijn.

Vitamine B3, waar men vaak naar verwijst als naar niacine, bestaat in 3 vormen, nicotinezuur, niacinamide en Inositol hexanicotinaat. Vitamine B3 is reeds uitgebreid bestudeerd geweest. De inname van deze vitamine toont positieve resultaten bij het behandelen van vaak voorkomende gezondheidsproblemen.

Heel wat onderzoekers kennen al meer dan 40 jaar de voordelen van niacine voor medisch gebruik. Hierdoor bestaan er ook al heel wat onderzoeken naar de neveneffecten van niacine.

Neveneffecten van niacine, interacties en aandachtspunten

Recent onderzoek heeft de doeltreffendheid, neveneffecten en farmacologische eigenschappen van niacine goed onderzocht. Hoewel er nog meer formeel onderzoek nodig is om definitieve conclusies te trekken, hebben een aantal studies aangetoond dat niacine voor sommige mensen moeilijk kan zijn om te tolereren. Waardoor er bepaalde neveneffecten optreden.

Bij het afwegen of de positieve eigenschappen van het innemen van vitamine B3 tegen de neveneffecten die men kan ervaren, hebben onderzoekers het volgende ontdekt. Niacine die in combinatie wordt genomen met andere medicijnen of supplementen heeft gunstige effecten, zeker voor het behandelen van cardiovasculaire aandoeningen.

Niettemin, omwille van de mogelijke neveneffecten van vitamine B3 raden artsen aan om voorzichtig te zijn met de inname ervan. Volg de instructies op van jouw arts en laat je goed opvolgen wanneer je deze in hoge dosissen moet innemen.

De meest voorkomende neveneffecten van niacine

Wanneer je voeding eet die rijk is aan vitamine B3 zijn de kansen dat je neveneffecten zal ervaren zeer klein. Niettemin is het wel mogelijk om nadelen van niacine te ervaren wanneer je supplementen inneemt. Dit is zeker het geval wanneer je hoge dosissen inneemt. De volgende neveneffecten van niacine komen voor bij mensen die te hoge dosissen vitamine B3 supplementen innemen:

 • misselijkheid en overgeven
 • irritatie van de huid en uitslag
 • hoofdpijn
 • duizeligheid
 • allergische reacties: vitamine B3 supplementen kunnen allergische reacties uitlokken omdat een aantal van hen histamine bevatten, chemische substanties die allergische symptomen kunnen uitlokken.
 • hartaandoeningen: hoge dosissen niacine kunnen het risico op een onregelmatige hartslag verhogen
 • diabetes: niacine en niacinamide kunnen de bloedsuikerspiegel verhogen. Mensen met diabetes die vitamine B3 supplementen innemen zouden hun bloedsuikerspiegel nauwgezet in de gaten moeten houden.
 • verslechterde galblaas of leveraandoeningen
 • verslechterde jicht symptomen
 • lage bloeddruk
 • Maag of intestinale zweren
 • problemen na het controleren van de bloedsuikerspiegel

Medicatie die niacine in hoge dosis bevatten kunnen voor oncomfortabele symptomen zorgen die gerelateerd zijn aan spierpijn, digestieve problemen en huidontsteking. In een recent onderzoek hebben een aantal patiënten neveneffecten van vitamine B3 gerapporteerd zoals diarree en zweren. Andere studies hebben aangetoond dat sommige mensen vatbaar zijn voor het ervaren van spierschade, jicht, uitslag, zweren op de huid en andere serieuze huidgerelateerde problemen wanneer ze hoge dosissen vitamine B3 innemen.

Onderzoekers denken dat niacine het risico op diabetes in sommige gevallen kunnen verhogen. Als je medicatie of supplementen moet innemen en je ervaart de negatieve effecten van vitamine B3, spreek erover met jouw arts. Het kan zijn dat jouw medicatie hiervan aan de basis ligt en een nieuwe behandeling of een andere benadering kan dan uitgedokterd worden.

Dit gezegd zijnde, niacine heeft ook heel wat voordelen voor de gezondheid is wordt de dag van vandaag vaak voorgeschreven, ondanks de mogelijke neveneffecten die ze met zich meebrengen.

Er bestaat bewijs dat vitamine B3 de risico’s op een neurodegeneratieve ziekte zoals Alzheimer, geheugenverlies, oogproblemen zoals cataract, acne, artrose, problemen met de bloedsomloop, migraine hoofdpijn, duizeligheid en leerstoornissen zoals ADHD kan helpen voorkomen.

Tekenen en symptomen van een vitamine B3 tekort

Een tekort aan niacine komt niet vaak voor in ontwikkelde landen waar ondervoeding niet vaak voorkomt. Klinische symptomen van een vitamine B3 tekort worden gecategoriseerd onder de 3 D’s: dermatitis (uitslag), diarree en dementie.

De diagnose van een vitamine B3 tekort is vaak klinisch. Voedingssupplementen met hoge dosissen niacine zijn vaak een succesvolle manier om dit probleem op te lossen.

Wanneer een niacine tekort zich voordoet zal men de volgende signalen en symptomen waarnemen:

 • Pellagra, dat gekarakteriseerd word door huidontstekingen, hallucinaties en verteringsproblemen. Dit komt vaak voor bij ondervoede mensen. Ook mensen met een alcoholprobleem kunnen dit krijgen. Pellagra kunnen huiduitslag, stomatitis, diarree en psychische problemen met zich meebrengen.
 • Slijmvliesweefsel dat zwelt. Deze beïnvloedt de mond, vagina en urinebuis en veroorzaakt pijn in de mond, verhoogde speekselaanmaak en oedeemvorming op de tong. Daarnaast kan het ook voor maagzweren zorgen.
 • Huidsymptomen waaronder verschillende types beschadiging aan de huid
 • Gastro-intestinale (verterings) problemen, waaronder brandende keelholte en slokdarm, maag en abdominale ongemak, constipatie, misselijkheid, overgeven en diarree
 • Hersenstoornissen en psychose, verminderd bewustzijn, cognitieve achteruitgang (dementie), desoriëntatie, verwardheid, depressie, manie, en paranoia.

Gezondheidsvoordelen van vitamine B3/niacine

Hoewel er een aantal geweten neveneffecten bestaan van niacine die mogelijks gevaarlijk kunnen zijn, zijn er ook heel wat voordelen aan het innemen van vitamine B3 en voedsel consumeren die rijk is aan nicotinezuur.

Bevordert de cholesterolwaarden

Vitamine B3 wordt beschouwd als een belangrijke behandelingsoptie voor het helpen verminderen van gevaarlijke cholesterolwaarden. Niacine heeft aangetoond dat het de risico’s op cardiovasculaire aandoeningen vermindert bij patiënten met gemengde dyslipidemie. Dyslipidemie is een verhoogde plasma cholesterol, triglyceriden of beide.

Bij onderzoek waar mensen niacine toegediend kregen werd aangetoond dat het zeer voordelig was voor mensen met een verhoogd risico op een hartinfarct, beroerte of andere vorm van hartaandoening die gelinkt was aan een hoog LDL cholesterol niveau (het “slechte” cholesterol), lage HDL cholesterol (“goede” cholesterol) en verhoogde triglyceriden waarden.

Verschillende studies hebben aangetoond dat vitamine B3 net zo goed de goede HDL cholesterolwaarden kan verhogen en de triglyceriden verlagen als bepaalde medicatie. Dit als de vitamine B3 in voldoende dosis wordt gegeven.

Niacine helpt ook om de slechte LDL cholesterol te verlagen. Het wordt vaak voorgeschreven in combinatie met statines om cholesterol onder controle te houden.

Zoals we reeds hebben aangehaald, niacine heeft bepaalde neveneffecten die een impact kunnen hebben op de gezondheid van het hart. Deze worden weliswaar nog steeds verder onderzocht. Men gelooft weliswaar momenteel dat de positieve kanten van niacine groter zijn dan de potentiële negatieve effecten van vitamine B3.

Verlaagd de risico’s op cardiovasculaire aandoeningen

Naast het feit dat het helpt om de cholesterolniveaus te balanceren en de triglyceriden, vitamine B3 biedt nog andere voordelen voor de gezondheid van ons hart. Waaronder de mogelijkheid om atherosclerose te verlagen, wat een gevaarlijke verharding is van de aders die kunnen leiden tot hartaandoeningen.

Niacine speelt een rol in het verminderen van de ontstekingen en productie van histamine, die een chemisch onderdeel is die in staat is om bloedvaten te verwijden en bijgevolg de bloedcirculatie te verbeteren.

Voor mensen die reeds geleden hebben onder een hartstilstand of hartaandoening, vitamine B3 kan helpen om het risico dat dit weer gebeurt te beperken.

Kan helpen bij het behandelen van diabetes

Vitamine B3 kan behulpzaam zijn bij het behandelen van diabetes omdat het een rol speelt bij het balanceren van de bloedsuikerspiegel. Men gelooft dat vitamine B3 in de vorm van niacinamide de doeltreffendheid kan verbeteren van bepaalde oraal in te nemen medicatie te men gebruikt om diabetes onder controle te houden.

De meeste diabetici zijn in staat om op een doeltreffende manier de bloedsuikerspiegelwaarden te managen met de hulp van niacine. Het kan ook het risico op hoge cholesterol in het bloed en hartaandoeningen die men vaak ziet bij diabetici te verlagen.

Het slechte LDL cholesterol verlagen is één van de prioriteiten bij het behandelen van diabetici. Vitamine B3 is een bewezen methode om dat te doen.

Het is wel belangrijk om ook in gedachten te houden dat men vermoedt dat niacine mogelijks kan bijdragen aan een stijgende bloedsuikerspiegel. Dus als je bepaalde geweten aandoeningen hebt die gerelateerd zijn aan hoge glucosewaarden in het bloed, overleg eerst met jouw arts voor je vitamine B3 supplementen inneemt. Zo voorkom je ongewenste neveneffecten van niacine.

Behouden van een gezonde huid

Sommige mensen gebruiken niacine of niacinamide om acne te behandelen. Zeker bij bepaalde ernstige gevallen van acne die ontstoken en pijnlijk kunnen zijn (men noemt deze ook acne vulgaris).

Vitamine B3 in de vorm van niacinamide wordt voorgeschreven als een natuurlijke behandeling voor een gezonde huid. Het verhelpt acne wanneer het lokaal aangebracht wordt op de huid. Andere mensen verkiezen om niacine of vitamine B supplementen in te nemen om hun symptomen te verhelpen.

Omdat niacine ook helpt om de ontstoken huid te verminderen, irritatie, roodheid en nog veel meer, wordt het ook gebruikt bij huidaandoeningen die men bullous pemphigoid en granuloma annulare noemt. Beide zijn ontstekingsgerelateerde huidaandoeningen die als symptomen onder andere blaren heeft. De huid zit onder de blaren wat zeer pijnlijk kan zijn en infecties veroorzaakt.

Ondersteunt de werking van de hersenen

Studies hebben aangetoond dat vitamine B3 kan helpen beschermen tegen Alzheimer en andere leeftijdsgerelateerde hersenaandoeningen die resulteren in een cognitieve achteruitgang.

Daarnaast heeft men een correlatie ontdekt tussen een verminderd risico voor problemen die gerelateerd zijn aan een slechte hersenwerking of verlies van leeftijdsgerelateerde denkvaardigheden. Deze zijn geheugenverlies, migraine, hoofdpijn, chronische hersensyndroom, depressie, wagenziekte, slapeloosheid en zelfs alcohol afhankelijkheid.

Niacine en niacinamide worden ook gebruikt voor het behandelen en voorkomen van schizofrenie en hallucinaties. Onderzoek toont ook een correlatie tussen een verhoogde inname van niacine en een verminderd risico voor ADHD.

Helpt bij soepele gewrichten en artritis behandelen

Sommige onderzoeken tonen aan dat vitamine B3 in de vorm van niacinamide doeltreffend kan zijn bij het verhogen van soepele gewrichten. Studies tonen een correlatie aan tussen de inname van niacine en een verlaagde pijn in de gewrichten. Daarnaast stelt men ook een verhoogde spiersterkte aan en minder symptomen die gelinkt zijn aan spiermoeheid of gewrichtenmoeheid.

Hoge dosissen niacinamide werden voorgeschreven in deze studies om de flexibiliteit te verbeteren en het zwellen te verminderen. Waardoor sommige mensen die normale pijnstillers innamen in staat waren om met deze te stoppen en zelfs medicatie tegen artritis.

Als een behandeling tegen osteoporose en pijn in de beenderen en gewrichten, wordt niacine normaal voorgeschreven in hoge dosissen omwille van zijn ontstekingsremmende eigenschappen. De ontstekingen verminderen helpt om het voorkomen van de symptomen van artritis te verminderen. Daarnaast helpt het om het kraakbeen herop te bouwen die cruciaal is voor de mobiliteit en kracht.

Behandeld pellagra, een ziekte veroorzaakt door een vitamine B tekort

Een vitamine B3 tekort veroorzaakt een ziekte die men pellagra noemt. Men ziet deze ziekte vaak voorkomen bij regio’s waar armoede is of bij mensen die lijden aan alcoholisme. Symptomen van pellagra zijn onder andere zwakke spieren, spijsverteringproblemen en huidontstekingen en irritaties.

Mensen met pellagra hebben vaak hele lage niacinewaarden en andere B vitamines. Dit draagt bij aan de ziekte. Maar andere oorzaken zijn ook problemen met de proteïnemetabolisme en niet in staat zijn om bepaalde aminozuren om te zetten. Wanneer vitamine B3 waarden niet hersteld worden, kan iemand na een aantal jaren sterven aan pellagra, door dit tekort.

Nicotinezuur tekorten zijn vaak het resultaat van een slechte voeding maar ook van chronische alcoholisme. Niacine wordt gegeven aan mensen in derde wereld landen die armoede ervaren en ondervoeding. Maar ook aan mensen die vechten tegen de symptomen van alcoholisme zoals nerveus gedrag, prikkelbaarheid, slapeloosheid en verlies van bewustzijn.

De meest voorkomende behandeling van pellagra is om hoge dosissen vitamine B3 voor te schrijven. Meestal wordt dan nicotinamide voorgeschreven, wat dezelfde functie heefft als niacine, maar licht verschilt wat de absorptie ervan betreft en de neveneffecten.

Kan helpen om impotentie te voorkomen (erectiestoornissen)

Impotentie, ook wel eens erectiestoornissen genoemd, is de onmogelijkheid van een man om een erectie te krijgen en/of te behouden. Dit kan interfereren met de mogelijkheid om bevredigende seksuele betrekkingen te hebben en kan te wijten zijn aan een slechte bloedcirculatie. Andere factoren zoals stress, vermoeidheid en ziekte kunnen hier ook een rol in spelen.

Supplementeren met vitamine B3 kan helpen om de impotentie te verminderen omdat niacine werkt als vaatverwijderaar die helpt om de bloedstroom naar de genitale regionen te verbeteren.

Dosering vitamine B3

Hou goed in gedachten dat de ideale dosering van vitamine B3 afhankelijk is van hoe je het gebruikt, jouw leeftijd, gewicht, geslacht en specifieke behoeftes. Hoge dosissen van 2 à 3 gram worden bijvoorbeeld gegeven om hoge cholesterol te behandelen.

Niacine kan jouw maag overstuur maken. Daarom wordt het aangeraden dat je alle niacine supplementen inneemt met een maaltijd zodat de absorptie ervan wordt vertraagd en de neveneffecten kan beperken.

Afhankelijk van jouw noden en reden waarom je niacine supplementen moet innemen, kunnen bepaalde gezondheidsprofessionals aanraden om vitamine B3 in te nemen samen met aspirine of een antihistamine. Dit kan een paar weken zijn om tolerantie ten opzichte van niacine te ontwikkelen.

Niacine is een wateroplosbare vitamine. Dit betekent dat het de capaciteit heeft om door de bloedstroom te reizen eens deze met voedsel of een supplementenvorm wordt ingenomen. Anderzijds kunnen de nieren een teveel aan vitamine B3 via urine wegdoen.

Wateroplosbare vitaminen zoals niacine, en andere B-vitamines, moeten regelmatig aangevuld worden via voedsel of voedingssupplementen omdat het lichaam deze dagelijks wegspoelt.

Neem de B-vitamines samen

Vitamine B3 wordt meestal via een gezond dieet in voldoende hoge dosissen ingenomen. Maar als je toch een supplement gaat innemen waar niacine in zit, neem dan supplementen in van hoge kwaliteit die idealiter uit voeding komt. Op deze wijze zal jouw lichaam beter in staat zijn om deze op te nemen en zal je ook geen onaangename neveneffecten ondervinden.

Verschillende B-vitamines samen consumeren zorgt ervoor dat deze beter samenwerken in ons lichaam, omdat B-vitamines met elkaar interageren waardoor absorptie en conversie mogelijk wordt. B-vitamines kunnen goed zijn voor het metabolisme, hart, hersenen en de gezondheid van de spieren en gewrichten. Onthou goed dat het weliswaar altijd beter is om genoeg van deze vitamines te krijgen via normale voeding dan via supplementen.

Daarnaast is het ook belangrijk om te onthouden dat je niet teveel synthetische vitamines wenst in te nemen, of ze nu wateroplosbaar zijn of niet, omdat overmatig gebruik kan leiden tot neveneffecten. Dit geldt dus ook voor de neveneffecten van niacine. Deze worden vaak ervaren door individuen die een bestaand medisch probleem hebben waarbij vitamine B3 in hoge dosissen ingenomen dient te worden.

Probeer om kwalitatieve stukken vlees te eten en gevogelte, vis, bonen, noten en zaden zodat je zeker genoeg B-vitamines binnen krijgt. Voedsel consumeren die veel niacine bevatten zouden niet moeten leiden tot een overdosis vitamine B3 en dus ook geen vervelende neveneffecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *