25 augustus 2016 vitamine b2 voordelen tekorten bronnen en neveneffecten

Vitamine B2 (riboflavine): voordelen, bronnen en tekorten

Wat is vitamine B2 (riboflavine)

Vitamine B2, ook riboflavine genaamd, is een belangrijke vitamine die ook als antioxidant kan dienen in het lichaam. Vitamine B2 is verantwoordelijk voor het behouden van gezonde bloedcellen, meer energie te hebben, een gezonde metabolisme te behouden, voorkomen van schade van vrije radicalen, bijdragen aan groei, beschermen van huid- en ooggezondheid en nog veel meer.

Omdat vitamine B2 een wateroplosbare vitamine is (zoals alle B-vitamines), dient deze via een gezond dieet te bekomen worden en vaak aangeleverd te worden. Idealiter elke dag, om een riboflavine tekort te voorkomen. Alle B-vitamines worden gebruikt om te helpen verteren en energie te onttrekken van de voeding die je eet. Ze doen dit door de nutriënten in koolhydraten, vetten en proteïnen om te zetten naar bruikbare energie. Daarom is riboflavine noodzakelijk voor de werking van elke cel in jouw lichaam. Een vitamine B2 tekort of een gebrek aan bepaalde vitamine B’s in jouw dieet kan heel wat serieuze neveneffecten veroorzaken.

Vitamine B2 wordt gebruikt in combinatie met andere B-vitamine, die samen de Vitamine B complex vormt. In feite moet riboflavine in een voldoende hoeveelheid aanwezig zijn in het lichaam zodat andere B-vitamines, waaronder vitamine B6 en foliumzuur, om goed hun job te doen. Alle B-vitamines zijn verantwoordelijk voor belangrijke functies waaronder het bijdragen aan de gezondheid van de zenuwen, hart en bloed. Ook de gezondheid van onze huid en ogen helpt het reguleren, ontstekingen verminderen, hormonale functies optimaliseren, … Riboflavine wordt ook gebruikt om een gezonde metabolisme en spijsvertering te behouden.

Riboflavine/Vitamine B2 tekort

Een vitamine B2 tekort komt niet vaak voor in de westerse samenleving en ontwikkelde landen. Veelal omdat heel wat geraffineerde koolhydraten versterkt worden met riboflavine. Bovendien zijn er heel wat andere vaak geconsumeerde voedingswaren zoals eieren en vlees die een goede bron van vitamine B2 zijn.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B2 is voor mannen 1,3 mg/dag en 1,1 mg/dag voor vrouwen. Kinderen en peuters hebben nog minder nodig. Voor mensen die lijden aan een riboflavine tekort of aandoeningen die gerelateerd zijn aan bloedarmoede, migraine, oogaandoeningen, schildklierdisfunctie en nog een aantal andere aandoeningen, kan meer vitamine B2 noodzakelijk zijn om het onderliggend probleem te helpen aanpakken.

Tekenen van een vitamine B2 tekort kunnen zijn:

 • Bloedarmoede
 • Vermoeidheid
 • Zenuwschade
 • Een slecht metabolisme
 • Zweren of sneetjes in de lippen
 • Huidontstekingen en huidaandoeningen, voornamelijk rond de neus en in het gezicht
 • Ontstoken mond en tong
 • Pijnlijke keel
 • Zwelling van de slijmvliezen
 • Humeurwissels, zoals een verhoogde ongerustheid en tekenen van depressie

Beste bronnen van vitamine B2/Riboflavine

De beste bronnen van vitamine B2 zitten in voedselgroepen zoals vlees en orgaanvlees, bepaalde melkproducten (voornamelijk kaas), eieren, bepaalde groenten (waaronder groene bladgroenten), bonen en peulvruchten, bepaalde noten en zaden.

Riboflavine, samen met andere B-vitamines, wordt vaak gevonden en versterkte volle granen en verrijkte koolhydraten producten zoals brood, ontbijtgranen, mueslibars en pasta. Normaal worden deze voedingswaren verrijkt met vitaminen en mineralen waaronder vitamine B2 nadat ze verwerkt zijn geweest en heel wat van de natuurlijk aanwezige nutriënten verwijderd of vernietigd zijn geweest.

Omdat heel wat mensen verpakte en geraffineerde koolhydraatproducten vaak consumeren, is dat de hoofdzakelijke reden waarom de meeste volwassen mensen hun dagelijks aangeraden hoeveelheid riboflavine wel binnenkrijgen. Dit is toch het geval in de meeste situaties. Zo worden vitamine B2 tekorten voorkomen.

Wanneer je vitamine B2 binnenkrijgt op deze wijze, consumeer je een synthetische versie van deze vitamine. Deze is opzettelijk toegevoegd geweest aan het voedsel. Producten die op synthetische wijze riboflavine toevoegen zullen de woorden “verrijkt” of “versterkt” op de verpakking staan hebben. Dit in tegenstelling tot producten die van nature uit B-vitaminen bevatten zoals vlees, eieren en zeegroenten.

De beste bronnen vitamine B2/riboflavine:

Vitamine B2 zit vooral in melk en melkproducten, maar ook in vlees, vleeswaren, groente, fruit, brood en graanproducten.

De voordelen voor de gezondheid van vitamine B2/riboflavine

Helpt hoofdpijn en migraine voorkomen

Vitamine B2 is een beproefde methode om met pijnlijke hoofdpijn en migraine om te gaan. Artsen schrijven vaak riboflavine voor in hoge dosissen als preventieve maatregel voor hoofdpijn of als geneesmiddel voor wie regelmatige ernstige migraine aanvallen ervaart.

Voedingssupplementen met riboflavine hebben reeds aangetoond dat het een natuurlijke remedie is voor hoofdpijn. Het helpt de frequentie van migraines te verminderen, en het kan ook de symptomen van pijn tijdens de aanvullen verminderen, maar ook hoe lang zo’n aanval duurt.

Helpt de gezondheid van het oog te ondersteunen

Onderzoek heeft uitgewezen dat riboflavine tekorten het risico op bepaalde oogproblemen vergroot. Vitamine B2 kan oogaandoeningen helpen voorkomen, waaronder cataract, keratoconus, en glaucoma. Onderzoek heeft correlatie aangetoond tussen mensen die veel riboflavine consumeren en een verminderd risico hebben op oogaandoeningen die zich voordoen bij het verouderen.

Om oogaandoeningen te behandelen worden riboflavine druppeltjes op de hoornvlies aangebracht bij mensen die lijden aan glaucoma. De vitamine dringt door het hoornvlies en versterkt zo de het hoornvlies wanneer deze in combinatie wordt gebruikt met lichttherapie.

Kan bloedarmoede helpen voorkomen en behandelen

Bloedarmoede wordt door verschillende factoren veroorzaakt, waaronder een verminderde productie van rode bloedcellen, de onmogelijkheid om zuurstof te transporteren naar het bloed en bloedverlies. Vitamine B2 is betrokken in al deze functies en kan helpen om deze aandoening te voorkomen en bepaalde gevallen van bloedarmoede te behandelen.

Riboflavine is nodig voor de synthese van steroïde hormonen en de productie van rode bloedcellen. Het helpt ook om zuurstof door de cellen te transporteren en helpt om ijzer te mobiliseren. Wanneer iemand een riboflavine tekort ervaart door een tekort aan vitamine B2 in het dieet, dan lopen deze een hoger risico op het ontwikkelen van bloedarmoede en sikkelcelanemie.

Er bestaat een correlatie tussen een laag vitamine B2 gehalte en deze twee aandoeningen. Deze impliceren een onderbenutting van zuurstof en problemen met de productie van rode bloedcellen. Deze aandoeningen kunnen leiden tot vermoeidheid, kortademigheid, niet in staat zijn om te sporten en nog andere aandoeningen.

Onderzoek wijst ook uit dat riboflavine zeer effectief is bij het helpen om hoge hoeveelheden homocysteïne in het bloed te verlagen. Deze aandoening doet zich voor wanneer iemand niet in staat is om de chemische homocysteïne aanwezig in het bloed om te zetten naar aminozuren die het lichaam kan gebruiken. Vitamine B2 supplementen helpen om deze aandoening te corrigeren en om homocysteïne niveaus in het lichaam te balanceren.

Noodzakelijk om een goede energiepeil te behouden

Vitamine B2 wordt gebruikt door het lichaam om voedsel te metaboliseren voor energie en een goede brein-, zenuw, verterings- en hormoonfunctie te behouden. Zonder voldoende riboflavine zal er zich een vitamine B2 tekort voordoen. Hierdoor gaan de moleculen die men terugvindt in koolhydraten, vet en proteïnerijke voeding niet goed verteerd worden. Dit zal dan weer tot gevolg hebben dat het lichaam geen “brandstof” zal krijgen zodat het lichaam goed kan functioneren. Dit is één van de redenen waarom riboflavine belangrijk is voor de groei en het herstellen van de functies in het lichaam.

Vitamine B2 is noodzakelijk om de proteïnen af te breken in aminozuren, vetten en koolhydraten tot glucose. Deze helpt op zijn beurt om nutriënten uit voeding om te zetten in bruikbaar energie om een gezond metabolisme te behouden.

Riboflavine is ook noodzakelijk om de goede schildklierwerking te reguleren en de bijnierfunctie. Een riboflavine tekort kan de kansen op een schildklieraandoening vergroten. Het is bruikbaar om het zenuwstelsel te kalmeren, chronische stress tegen te gaan en de hormonen te reguleren die eetlust, energie, stemming, temperatuur en meer controleren.

Voorziet ons lichaam van antioxiderende eigenschappen die helpen vechten tegen kanker

Vitamine B2 werkt als een antioxidant die de aanwezigheid van schadelijke vrije in ons lichaam onder controle houdt. Riboflavine is nodig voor de productie van een antioxidant die men glutathion noemt. Deze roeit de vrije radicalen uit in ons lichaam en zorgt er ook voor dat het lever een detox ondergaat.

Vrije radicalen zijn de deeltjes die ervoor zorgen dat ons lichaam verouderd. Wanneer deze niet meer onder controle zijn kunnen ze resulteren in de ontwikkeling van verschillende ziektes. Vitamine B2 speelt een belangrijke rol bij het vechten tegen ziektes door het onderhouden van een gezonde maagwand in het verteringsstelsel, waar heel wat van ons immuunsysteem zit. Een gezonde verteringsstelsel laat het lichaam toe om nutriënten te absorberen en er het meeste uit te halen. Dus kan een riboflavine tekort betekenen dat je minder nutriënten hebt die op gepaste wijze gebruikt worden om het lichaam van energie te voorzien.

Er is correlatie gevonden in een aantal voorstudies waar riboflavine gelinkt wordt aan het voorkomen van bepaalde kankers waaronder colorectale kanker, slokdarmkanker, baarmoederhalskanker en prostaatkanker. Hoewel nog meer onderzoek dient te gebeuren naar de exacte rol van riboflavine bij het voorkomen van kanker, geloven onderzoekers dat vitamine B2 werkt tegen de kankerverwekkende carcinogenen en oxidatieve stress die veroorzaakt wordt door vrije radicalen.

Beschermt een gezonde huid en haar

Vitamine B2 speelt een belangrijke rol bij het behouden van goede collageen niveaus. Deze zorgen ervoor dat je gezond haar en huid hebt. Collageen is noodzakelijk om een jeugdige structuur van de huid te behouden en om de fijne lijnen en rimpels te voorkomen. Een riboflavine tekort zorgt er dus voor dat we er sneller ouder uitzien. Sommige onderzoeken suggereren ook dat riboflavine zou helpen om wonden sneller te laten helen. Daarnaast zou het ontstekingen op de huid en opensplijtende lippen helpen verminderen en op natuurlijk wijze de tekenen van veroudering helpen verminderen.

Voordelen van vitamine B2

Vitamine B2 supplementen

Hoeveel vitamine B2 je dagelijks zou moeten innemen vind je hier terug.

Vitamine B supplementen innemen kunnen behulpzaam zijn. Maar hou toch in gedachten dat het altijd beter is om deze vitaminen binnen te krijgen via normale voeding, net zoals andere nutriënten. Door een gebalanceerd dieet te consumeren die een groot variëteit onbewerkte, hoog aan nutriënten voeding bevat, krijgen de meeste mensen voldoende vitamine B2 binnen om een riboflavine tekort te vermijden. Als je van plan bent om supplementen in te nemen die riboflavine bevatten, vergewis jezelf ervan dat je producten van hoge kwaliteit aanschaft die gemaakt wordt van echte voedselbronnen.

Onderzoek heeft aangetoond dat riboflavine consumeren met een maaltijd de absorptie van deze vitamine aanzienlijk verhoogd. Sommige bronnen beweren dat de absorptie van 15% naar 60% gaat wanneer een vitamine B2 supplement ingenomen wordt tijdens een maaltijd, of wanneer het van een voedselbron afkomstig is. Dit is ook zo voor de meeste vitaminen en mineralen. Deze worden allemaal beter geabsorbeerd door het lichaam met een maaltijd.

Vitamine B2 is noodzakelijk om vitamine B6 en foliumzuur te activeren. Je zult riboflavine terugvinden in vitamine B supplementen.

Vitamine B samen consumeren zal ervoor zorgen dat ze allemaal beter werken in het lichaam. De meeste B-vitamine supplementen zullen vitamine B1 (thiamine), vitamine B2 (riboflavine), vitamine B3 (niacine/nicotinezuur), vitamine B5 (pantotheenzuur), vitamine B6, vitamine B12 en andere vitamines die samenwerken  om energie via voeding beter te absorberen en ons metabolisme vooruit te helpen.

Er zijn niet veel risico’s gekend bij het consumeren van teveel riboflavine. Dit komt omdat het een wateroplosbare vitamine is. Ons lichaam is dus in staat om al het overtollige van deze vitamine uit te scheiden binnen een aantal uur na opname. Als je regelmatig multivitamines of andere supplementen met riboflavine inneemt, kan het zijn dat jouw urine geel kleurt. Dat is volkomen normaal en geen reden tot paniek. Er bestaat namelijk een direct verband tussen riboflavine consumptie en een gele kleur in de urine. De gele kleur wijst erop dat jouw lichaam de vitamine absorbeert en gebruikt, dat je geen tekort riboflavine tekort hebt en dat jouw lichaam op een goede manier de overtollige vitamine B2 uit jouw lichaam kan verdrijven.

Bezorgdheid en interacties met vitamine B2 (riboflavine)

Onderzoek suggereert dat mensen die bepaalde medicatie innemen die een invloed heeft op de opname van riboflavine voorzorgen moeten nemen. De interactie met deze vitamine is vaak kleinschalig. Toch is het goed om hierover te praten met jouw arts als je bepaalde medicatie inneemt.

 • Anticholinergica: deze kunnen de maag en ingewanden beïnvloeden. Bijgevolg kunnen ze ook de hoeveelheid riboflavine die het lichaam absorbeert laten stijgen.
 • Anti-depressiva: het is mogelijk dat deze ervoor zorgen dat jouw lichaam minder riboflavine inneemt.
 • Fenobarbital: fenobarbital kan de snelheid waarop riboflavine afgebroken wordt door het lichaam versnellen.
 • Probenecide: kan de hoeveelheid riboflavine dat opgenomen wordt door het lichaam verhogen, waardoor je misschien teveel riboflavine opneemt. Dit kan problematisch worden.

Meer vitamine B2 toevoegen aan jouw dieet

Je kan de hoeveelheid vitamine B2 in jouw dieet gemakkelijk verhogen. Integreer een aantal van de volgende recepten in jouw dieet die boordevol riboflavine zijn.

 • Probeer gebakken eieren te eten als ontbijt (met spinazie, als je dat ziet zitten)
 • Maak een bijgerecht van wortelschijfjes en sesamzaadjes
 • Maak een gezonde Tahini salade met ei, beide bevatten heel wat vitamine B2

Eén gedachte over “Vitamine B2 (riboflavine): voordelen, bronnen en tekorten

 1. Hartelijk dank voor de duidelijke uiteenzetting. Alle positieve en negatieve zaken (bijverschijnselen) zijn duidelijk op een rijtje gezet.
  Hartelijke groet.
  Ria.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *