4 augustus 2016 vitamine b complex waarom en welke

Vitamine B: Waarom en welke innemen?

Men refereert ook naar de vitamine B complexen wanneer we het over de 8 B-vitamines hebben. Deze zijn

  • B1
  • B2
  • B3
  • B5
  • B6
  • B7
  • B9
  • B12

Deze spelen een belangrijke rol in ons lichaam, zodat deze naar behoren functioneert. Deze essentiële vitamines helpen om ons voedsel in brandstof te wijzigen, waardoor we de hele dag door genoeg energie hebben. Hoewel heel wat van de B-vitamines samenwerken, heeft elk van hen specifieke voordelen. Van het ondersteunen van een gezonde huid en haar tot het voorkomen van geheugenverlies of migraine.

Moet je daarom vitamine B supplementen beginnen innemen? Waarschijnlijk niet. De gemiddelde persoon krijgt al voldoende vitamine B binnen van het voedsel dat hij of zij eet. Lees verder waarom elke vitamine B zo belangrijk is, en zorg ervoor dat je voldoende juiste voedingsstoffen eet zodat je er van voldoende in jouw dieet krijgt.

Vitamine B1: thiamine

Vitamine B1 helpt het lichaam om nieuwe cellen aan te maken. Het wordt vaak de anti-stress vitamine genoemd dankzij de eigenschap dat het ons immuunsysteem beschermt. Wanneer je veel koolhydraten binnenkrijgt, wijzen studies uit dat deze vitamine noodzakelijk is om deze simpele koolhydraten af te breken.

Vitamine B1 kan je terugvinden in granen, pindanoten, bonen, spinazie, boerenkool en tarwekiemen.

>> Meer informatie over de werking van vitamine B1

Vitamine B2: riboflavine

Deze vitamine B werkt als antioxidant die helpt vechten tegen vrije radicalen (kleine deeltjes in het lichaam die schade aanbrengen aan de cellen). Antioxidanten kunnen vroegtijdig verouderen en het ontwikkelen van hartaandoeningen helpen voorkomen. Riboflavine is ook belangrijk voor de ontwikkeling van rode bloedcellen, die noodzakelijk zijn voor het vervoeren van zuurstof door het lichaam. Verschillende studies wijzen aan dat vitamine B2 kan helpen om migraines te voorkomen, maar meer onderzoek is noodzakelijk om dit te kunnen staven. Wees ook voorzichtig. Hoewel zonlicht goed is voor ons lichaam en voor de productie van vitamine D, zullen de ultraviolette stralen ervoor zorgen dat de hoeveelheid riboflavine daalt. Melk bijvoorbeeld, wordt voornamelijk in brikjes verkocht zodat vitamine B2 zichzelf niet zou afbreken wanneer het blootgesteld wordt aan zonlicht.

Vitamine B2 vind je terug in amandelen, wilde rijst, melk, yoghurt, eieren, spruitjes, spinazie en sojabonen.

Vitamine B3: nicotinezuur

Eén van de primaire gebruiken van nicotinezuur, ook niacine genaamd, is HDL cholesterol boosten (beter bekend als de goede cholesterol). Hoe hoger iemand zijn HDL cholesterol, hoe minder slechte cholesterol aanwezig zal zijn in het bloed. Vitamine B3 tekorten zijn zeldzaam in ontwikkelde landen. Men heeft wel ontdekt dat bij mensen die kampen met alcoholisme de niveaus vitamine B3 lager is dan bij de gemiddelde mens. Nicotinezuur, zowel lokaal aangebracht als deze die men via voedsel binnenkrijgt, helpt ook bij het behandelen van acne.

Vitamine B3 vind je terug in schimmel, rood vlees, melk, eieren, bonen en groene groenten

Meer over vitamine B3 vind je hier.

Vitamine B5: pantotheenzuur

Kleine hoeveelheden vitamine B5 kan men terugvinden in bijna elke voedselgroep. Naast het feit dat deze vitamine vetten afbreekt en koolhydraten voor meer energie, is het ook verantwoordelijk voor de aanmaak van seks en stressgerelateerde hormonen waaronder testosteron. Onderzoek wees uit dat vitamine B5 ook een gezonde huid ondersteunt en de tekenen van een verouderde huid helpt verminderen, zoals roodheid en huidvlekken.

Vitamine B5 vind je terug in avocado’s, yoghurt, eieren, vlees en peulvruchten.

Vitamine B6: pyridoxine

Samen met de vitamine B12 en B9 helpt vitamine B6 om aminozuur homocysteïne te reguleren, die geassocieerd wordt met hartaandoeningen. Pyridoxine is een grote speler in gemoed en slaappatronen omdat het ons lichaam helpt om serotonine, melatonine en norepinefrine, een stresshormoon, te produceren. Sommige studies suggereren dat vitamine B6 de ontstekingen  kunnen verminderen bij de mensen die lijden aan aandoeningen zoals reumatoïde artritis.

Vitamine B6 vind je terug in voedingsmiddelen zoals kip, kalkoen, tonijn, zalm, linzen, zonnebloempitten, kaas, bruine rijst en wortelen.

Vitamine B7: biotine

Door de associatie met gezond haar, huid en nagels wordt vitamine B7 ook “de schoonheidsvitamine” genoemd. Daarnaast helpt het mensen met diabetes om een hoog glucose niveau te controleren. Deze B vitamine is heel belangrijk tijdens de zwangerschap omdat het van vitaal belang is voor de groei van de baby.

Vitamine B7 vind je terug in gerst, lever, schimmel, varkensvlees, kip, vis, aardappelen, bloemkool, eidooiers en noten.

Vitamine B9: folaat

Het kan ook dat je een andere benaming gehoord  hebt voor deze vitamine, namelijk foliumzuur. Foliumzuur is de synthetische vorm die gebruikt wordt in voedingssupplementen en die gebruikt wordt in vitamine versterkt voedsel zoals ontbijtgranen en brood. Onderzoek wijst uit dat folaat zou helpen om depressies onder controle te houden en geheugenverlies voorkomen. Deze vitamine is ook belangrijk voor vrouwen die zwanger zijn omdat het de groei van de baby ondersteunt en neurologische geboorteafwijkingen voorkomt.

Vitamine B9 kan je terugvinden in donkere bladgroente, asperges, bieten, zalm, wortelgroenten, melk en bonen

Vitamine B12: cobalamine

Deze vitamine B is een teamspeler. Cobalamine werkt samen met vitamin B9 om rode bloedcellen te produceren en helpt ijzer om zijn werk te doen. Namelijk de zuurstof dragende proteïne aanmaken, hemoglobine. Daar vitamine B12 alleen maar in dierlijke producten kan teruggevonden worden, vindt men vaak vitamine B12 tekorten bij mensen die geen vlees eten. Tenzij je echt een zeer strikte vegetariër of veganist bent is het niet moeilijk om voldoende van deze vitamine in jouw dieet te krijgen. Voor wie tekorten heeft van deze vitamine kan het nodig zijn om supplementen in te nemen.

Vitamine B12 krijg je uit vis, schaaldieren, melkproducten, eieren, rundvlees en varkensvlees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *