25 juli 2016 vers geperst sinaasappelsap gezond

Is vers geperst sinaasappelsap gezond?

Sinaasappelsap is, zoals de naam het al zegt, is sap die uit de zeer populaire vrucht sinaasappel gehaald wordt. Het staat wereldwijd bekend als één van de meest gezonde dranken door zijn breed aria aan voordelen voor de gezondheid. Deze zijn het immuunsysteem boosten, de tekenen van veroudering verminderen, beschermen tegen kanker, het herstel van de cellen en het metabolisme ondersteunen. Maar ook  het lichaam ontgiften, de doorbloeding verbeteren, de bloeddruk verbeteren, ontstekingen verminderen en het verlagen van cholesterol.

Sinaasappels staan al meer dan duizenden jaren bekend om gezond te zijn. Men denkt dat deze zijn origine heeft ergens in het Zuidoosten van Azië. Het is één van de meest populaire citrusvruchten en de wetenschappelijke naam van sinaasappels is Citrus Sinensis. Er bestaan een aantal verschillende variëteiten sinaasappels, maar de Citrus Sinensis is een zoetere variatie die het meest gebruikt wordt voor consumptie. Deze brengt de meest heerlijke vormen van sinaasappelsap, hoewel er wat mensen zijn die liever het sap van bloedsinaasappelen, mandarijntjes of zelfs bittere sinaasappels drinken.

Het drinken van sinaasappelsap kan net zo goed zijn voor de gezondheid als de vrucht op zich eten, voor zover het 100% natuurlijk is en niet geladen is met bewaarmiddelen, hulpstoffen en toegevoegde suikers. Een glas versgeperst en onbewerkt sinaasappelsap drinken is wat het dichtst komt bij het eten van een sinaasappel. De huid en  pulp van sinaasappels hebben heel wat voordelen voor de gezondheid, maar je kan de meerderheid van de nutriënten binnen krijgen en voordelige stoffen die deze vrucht met zich meebrengt door sinaasappelsap te drinken.

Vermijd ingevroren sinaasappelsap, sinaasappelsap in blik, geconcentreerd sinaasappelsap en andere verwerkte soorten. Met al de verwerkingen die erop gedaan worden verlies je een aanzienlijke hoeveelheid van de natuurlijke goedheid. Producenten voegen heel vaak chemicaliën toe om dan het verlies van de nutritionele waarden weer aan te vullen. Ga voor de natuurlijke varianten en wees er zeker van dat je alle voordelen van deze miraculeuze en heerlijke fruit krijgt.

Voedingswaarde van sinaasappelsap

Alle indrukwekkende gezondheidsvoordelen van sinaasappelsap kunnen toegewezen worden aan de voedzame inhoud ervan. Waaronder de vitaminen en mineralen waaronder vitamine C, vitamine A, thiamine, foliumzuur, kalium, vezels, proteïnen, koper, magnesium, flavanoïden, hesperidine en een grote variëteit van andere vitaminen en mineralen die ervoor zorgen dat sinaasappels één van de meest waardevolle en gevuld met voedingsstoffen verpakt fruit beschikbaar is.

De gezonde voordelen van sinaasappelsap

Versterken van het immuunsysteem

vers geperst sinaasappelsap gezondSinaasappels en sinaasappelsap staan reeds lange tijd bekend omwille van hun breed arsenaal aan helende krachten. Het is één van de rijkste bronnen van vitamine C die je kan toevoegen aan jouw dieet. Eén enkel glas sinaasappelsap bevat meer dan 200% van de vitamine C die het lichaam nodig heeft. Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, functioneert als een primaire antioxidant voor het lichaam. Het vernietigd en neutraliseert vrije radicalen vooraleer het systemen in ons lichaam kan beschadigen. Ons lichaam heeft vitamine C nodig om andere andere aspecten van ons immuunsysteem te stimuleren. Bovendien is ascorbinezuur één van de fundamentele onderdelen van collageen, die nodig is om cellen te herstellen in ons lichaam en de groei van nieuwe cellen te stimuleren.

Voorkomen van kanker

Zoals reeds vermeld werkt vitamin C als antioxidant. Eén van de belangrijkste functies van antioxidanten is dat ze kanker helpen voorkomen. Antioxidanten helpen het DNA van de gezonde cellen van te muteren in kankercellen. Dus antioxidanten zoals vitamine C zijn de eerste lijn van verdediging tegen kanker en andere  ernstige aandoeningen. Naast vitamine C bevat sinaasappelsap ook de antioxidant hesperidine. Deze stof is gelinkt geweest aan het laten krimpen van tumoren en apoptose te stimuleren, het geprogrammeerd laten sterven van cellen binnen kankercellen. Hoewel studie hierover nog steeds in ontwikkeling is, is het reeds op een positieve manier gelinkt geweest aan het voorkomen van darmkanker, maar het is zeer waarschijnlijk dat het ook effectief is voor andere types kanker.

Ontgiftende eigenschappen

Naast een hoog vitamin C gehalte bevat sinaasappelsap ook veel vitamine A, die zich gedraagt als een gematigde antioxidant. Naast dat, helpt het om het lichaam te ontgiften door de functie van de nieren te verbeteren. Vitamine A is lange tijd gelinkt geweest aan de gezondheid van de ogen, en genoeg vitamine A toevoegen aan jouw alledaags dieet zal jouw mogelijkheid om ’s nachts te zien verbeteren en maculadegeneratie helpen voorkomen. Eén glas sinaasappelsap bevat bijna 50% van deze kostbare vitamine.

Bloedcirculatie en –creatie

Er is nog een andere zeer sterk aspect van sinaasappels en sinaasappelsap, en dat is de hoeveelheid foliumzuur. Foliumzuur maakt deel uit van de B-vitamines. In theorie spreekt men over de vitamine B9. Deze belangrijke vitamine is essentieel in de aanmaak van DNA en de groei van nieuwe cellen. Foliumzuur houdt de cellen ook veilig van mutatie, die één van de manieren is waarop vrije radicalen het lichaam beschadigen. Daarnaast speelt foliumzuur ook een belangrijke rol bij het opbouwen van nieuwe rode bloedcellen, en het stimuleert de circulatie van het bloed in de ledematen. Dit betekent dat alle organen genoeg zuurstof krijgen en zullen werken op volle capaciteit. Dit ondersteunt het algemene metabolisme van het lichaam en de werking van alle systemen, waardoor ze efficiënter gaan werken.

Ontstekingen

Citrusvruchten worden algemeen beschouwd als een ontstekingsremmend middel, en sinaasappelsap is daar geen uitzondering op. Maaltijden die suiker- en vetrijk zijn kunnen leiden tot ontstekingen van verschillende lichaamsdelen, in dit kan op zijn buurt ervoor zorgen dat er een toename komt van de insulinetolerantie. Dit is één van de grootste onderliggende redenen die diabetes type 2  veroorzaken en aderverkalking. Onderzoek heeft uitgewezen dat sinaasappelsap insulineresistentie kan verhinderen door de ontstekingen te verminderen. Op deze wijze wordt het hart beschermd en het algehele cardiovasculair systeem. De mogelijkheid van sinaasappelsap om diabetes te verhinderen is één van de grootste eigenschappen van deze vrucht.

Bloeddruk

Zoals reeds eerder vermeld is hesperidine een antioxidant, wat betekent dat het ons lichaam beschermt tegen ziektes zoals kanker. Maar dit wateroplosbaar plantenextract heeft ook een effect op de werking van kleine bloedvaten. Dit kan een grote invloed op de bloeddruk in zijn geheel en onderzoek heeft deze krachtige antioxidant gelinkt in een algemene vermindering van bloeddruk en een dalende kans op cardiovasculaire aandoeningen.

Cholesterol

Hoge cholesterol is één van de meest gevaarlijke oorzaken van cardiovasculaire aandoeningen. Dus elke manier waarop je cholesterol kan verlagen in jouw lichaam is zeker de moeite waard om te proberen. Het is reeds aangetoond geweest dat sinaasappelsap de aanwezigheid en effecten van “slechte” cholesterol vermindert. Anderzijds zal het de aanwezigheid van “goede” cholesterol in het lichaam bevorderen. Dit is een redelijk recente studie die op citrusvruchten is uitgevoerd geweest. Het exacte mechanisme achter deze gezonde eigenschap is niet nog niet geweten. Men investeert nog steeds heel wat tijd in onderzoek om dat te achterhalen.  Deze eigenschap ontdekken zou betekenen dat er kansen zijn om aderverkalking, hartinfarcten en beroertes te verminderen.

Neveneffecten van sinaasappelsap

sinaasappelsap vitamineHet kan lijken alsof vers geperst sinaasappelsap toevoegen aan jouw dieet het meest gezonde is wat je kunt doen. In de meeste gevallen is dat ook zo. Niettemin, teveel van het goede kan gevaarlijk zijn. Sinaasappelsap, net zoals het sap van de meeste citrusvruchten, is nogal zuur. Teveel zure sappen in het lichaam kan de maag overstuur maken. Daarnaast hebben sinaasappels redelijk hoge glycemische waarden. Teveel sinaasappelsap drinken kan voor grote fluctuaties zorgen in het bloedsuikerspiegel. Deze zullen leiden zeer uiteenlopende energiepeilen doorheen de dag. Wat op zijn beurt weer kan leiden tot complicaties voor diabetici en prediabetici. Ten laatste, als je echt wilt genieten van alle gezonde voordelen van sinaasappels, vermijd dan sinaasappelsap. Eet de sinaasappel zelf. Dat is de enige manier om de juiste hoeveelheid vezels binnen te krijgen om jouw vertering te boosten. Sinaasappelsap bevat bijna geen vezels.

Maar laat deze kleine waarschuwing jou niet verhinderen om sinaasappelsap te drinken. Het is de perfecte manier om jezelf verkwikt te voelen en jouw lichaam gezond te houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *