7 juli 2016 wat maakt jou een toxisch persoon en hoe veranderen

7 manieren waarop je een toxisch persoon bent… en hoe jouw gedrag wijzigen.

Het is niet altijd leuk om dergelijke zaken toe te geven, maar soms kan het zijn dat je beseft dat je een toxisch persoon bent. Wanneer dat het geval is dan kan het zijn dat je heel wat mensen in jouw omgeving kwetst en mensen van jouw wegduwt. Je bent dan een meester in het egoïstisch zijn en alles rond jou te laten draaien… altijd. Dat zorgt er dan ook voor dat een bepaalde periode van jouw leven nog een stuk harder is om mee om te gaan. Meestal zit je dan ook in een fase waar je niet tevreden bent met de richting dat jouw leven ingaat.

Het kan handig zijn om hierover te lezen in boeken en de psychologie achter emotioneel toxisch zijn, maar een greep uit het leven van iemand die vroeger toxisch was vertelt ook boekdelen. Misschien kunnen deze signalen jou er ook op wijzen dat je toxisch bent en er iets aan te doen.

1. Je zegt veel passief agressieve dingen.

Je zegt soms dagen aan een stuk dat je niet boos bent. Natuurlijk ben je niet boos. En mocht je toch boos zijn, het is niet alsof het iemand iets zou kunnen schelen. Klinkt dat bekend. Daarbovenop vind je altijd wel een aantal zaken om te bekritiseren bij de andere op een gemene en geniepige manier, in plaats van een eerlijk en open gesprek te hebben over wat jou nu eigenlijk kwaad maakt.

Hoe herstel je hiervan: Wanneer je een toxisch persoon bent dan zal redelijk zijn geen greep op jouw hebben. Ongeacht hoe vaak de mensen rondom jou, jou erop gaan wijzen dat je passief agressief bent, het zal pas stoppen eens je hierover praat met een specialist. Soms besef je niet eens dat je passief agressieve zaken zegt, tot iemand die niets met de kwestie te maken heeft jou erop wijst.

2. Je bent jaloers op iedereen.

Je bent niet in staat om blij te zijn voor om het even wie die met goed nieuws afkomt. Je beste vriendin koopt een nieuwe auto en je bent jaloers, ook al heb je helemaal geen behoefte aan een nieuwe auto. Je bent boos op hoe goed iemand het doet in de dans, terwijl je zelf een hartsgrondige hekel hebt aan dansen. Dat jaloers gedrag sijpelt geleidelijk aan in elk onderdeel van jouw leven. Je kiest er niet actief voor om jaloers te zijn, maar heel wat tijd gaat verloren aan het denken aan de prestaties en bezittingen van anderen in plaats van een manier te vinden om zelf gelukkig te worden.

Hoe herstel je hiervan: Je moet stilstaan bij alle zaken waarover je jezelf onzeker voelt in jouw leven. Misschien zal je snel realiseren dat je niet tevreden bent met jouw huidige carriere, of dat je niet genoeg verdient. Het kan heel goed zijn dat je niemand iets goeds gunt in jouw leven omdat je zelf verveeld loopt met het feit dat je zelf nog niet veel bereikt hebt in het leven. Praat erover met een aantal mensen die je vertrouwt. Sta stil bij wat je zelf wilt bereiken en stel een plan op over hoe je dat zult doen. Probeer jouw negatieve gedachten te veranderen in productieve gedachten, gezonde gedachten… na verloop van tijd zal dat jaloers gevoel wegebben.

3. Je beschuldigt andere mensen voor jouw problemen

Je wijst iedereen met de vinger, is je huis vuil dan is het de schuld van jouw medebewoner (ook al doe jij nooit geen moeite om te kuisen), kan je jouw evenwicht niet houden in de yoga, dan is dat de schuld van de leerkracht. Onbewust denk je dat jouw leven simpeler is wanneer jij niet de oorzaak bent van alles wat verkeerd loopt in jouw leven.

Hoe verhelp je dit: ook hier zal therapie helpen. Je zult tips krijgen over wat je moet doen wanneer je op het punt staat om jouw ongeluk weer op een ander te steken. Na verloop van tijd zal je jezelf opgelucht voelen dat je verantwoordelijkheid opneemt voor jouw eigen daden. Het zal ook heel veel druk weghalen van al jouw relaties.

4. Je trekt drama aan.

Je houdt op een ongezonde manier van roddelen. Je leeft ervan. Geen dag gaat voorbij of je bent verwikkeld in één of ander drama. Toxische mensen zijn graag het middelpunt van de belangstelling, en ze doen dat meestal op een negatieve manier. Het is een manier om de emotionele pijn die ze elke dag ervaren te verbergen.

Hoe herstel je hiervan: Je kan ervoor kiezen om in een storm van drama te leven, of om afstand te nemen van deze afstand en in vrede te leven. Of je al dan niet in drama verwikkeld raakt is een keuze die je zelf maakt. Probeer elke dag roddels en drama te vermijden. Na verloop van tijd zal drama vermijden jouw levensstijl zijn.

5. Je flirt met mensen in wie je niet eens geïnteresseerd bent. Ook al heb je een relatie

Je gaat nooit geen stap verder zetten dan het flirten, maar niettemin heb je die aandacht nodig. Je bent emotioneel afhankelijk van dat geflirt, ook al gaat jouw relatie daar kapot aan.

Hoe genees je hiervan: therapie zal je hier doorheen loodsen. Dit gedrag komt veelal van een diepgewortelde onzekerheid. Hoe meer je jezelf zult concentreren op jouw eigenbeeld, hoe meer je zelfrespect zal ontwikkelen. Heel snel zal je geen aandacht meer nodig hebben van mensen die jou niet eens interesseren.

6. Je zet mensen onder druk om met jou uit te gaan

Het is geen groot geheim dat toxische mensen graag uitgaan. Jezelf verdrinken in het feestgedruis in het weekend is de beste manier om alles wat in jouw hoofd omgaat te vergeten. En het is nog beter wanneer je omringd wordt door vrienden. Je hebt dan ook de neiging om zoveel mogelijk mensen mee te sleuren naar elke bar en club die je maar kent. Wanneer deze mensen passen, begin je deze mensen te manipuleren omdat ze toch zouden doen wat jij wilt.

Hoe herstel je: stop met zoveel te drinken en probeer eerlijker te zijn met jouw vrienden. Wanneer je de drang voelt om uit te gaan met vrienden, bel ze op en zeg dat je jezelf wat onrustig voelt. Je zult zien, jouw eerlijke woorden zullen ervoor zorgen dat ze jou zullen helpen in plaats van zich nadien opgelicht te voelen omdat je ze ergens toe gemanipuleerd had.

7. Je negeert vrienden wanneer jij geen zin hebt om te praten of iets te doen.

Je dichtste vrienden kunnen nog zo nood hebben aan een luisterend oor, maar wanneer jij er geen zin in hebt negeer je ze zonder er zelfs bij na te denken. Zo verlies je na verloop van tijd heel wat vrienden. Maar wanneer jij jou slecht voelt dan moet iedereen springen. Dat zorgt ervoor dat jouw vriendschappen allemaal van dezelfde kant komen.

Hoe herstel je: Verontschuldig jou, en vraag jouw vrienden om jou op dergelijk gedrag te wijzen in de toekomst. Negeer geen smsen, telefoontjes of emails maar beantwoord ze allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *