9 juli 2016 je seksleven verbeteren

Tips om jouw seksleven te verbeteren

Hoe je samen kunt genieten van bevredigende seks

Sleutelpunten

Of het probleem nu groot of klein is, er zijn heel wat zaken die je kunt doen om jouw seksleven weer op de rails te krijgen

Met je partner communiceren, een gezonde levensstijl aanhouden, gebruikmaken van de beste zelfhulpmiddelen op de markt en er gewoon voor zorgen dat het leuk is kunnen jou helpen om door moeilijke tijden te gaan.

Genieten van een bevredigend seksleven

Seks. Dat woord kan heel wat emoties oproepen. En bij iedereen andere gevoelens. De gevoelens die seks oproepen kunnen gaan van liefde, opwinding, tederheid, verlangen, … maar ook angst, ontgoocheling, stress, … De reacties je op seks kunt hebben zijn zo variabel als elke sekservaring op zich. Bovendien gaan heel wat mensen al deze emoties en nog vele andere in de loop van hun seksleven ervaren, gespreid over verschillende decennia.

Maar wat is seks eigenlijk?

Simplistisch gesteld, seks is gewoon nog een andere door hormonen aangestuurde lichaamsfunctie die ervoor zorgt dat onze soort niet uitsterft. Uiteraard is deze manier van ernaartoe te kijken een zeer bekrompen manier, die de complexiteit van het menselijk seksuele drive onderschat. Bovenop de biochemische krachten die hier van toepassing zijn zullen jouw ervaringen en verwachtingen jouw seksualiteit vorm geven. Hoe jij omgaat met het feit dat je een seksueel wezen bent, jouw gedachten over wat een bevredigend seksleven is, en jouw relatie met jouw partner vormen een sleutelrol in het ontwikkelen van een bevredigende seksuele connectie. Jouw relatie met jouw partner is ook de sleutel om een bevredigend seksleven te ontwikkelen en te behouden.

Praten met jouw partner

Heel wat koppels vinden het moeilijk om over seks te praten, zelfs onder de beste omstandigheden. Wanneer seksuele problemen de kop opsteken, kunnen gevoelens zoals gekwetst zijn, schaamte, schuld en wrok ervoor zorgen dat er helemaal niet meer gecommuniceerd wordt. Goede communicatie is één van de steunpilaren van een gezonde relatie. Een dialoog opstarten is de eerste stap, niet enkel om een beter seksleven te hebben, maar ook om een intensere emotionele band te hebben. Hier geven wij jou een aantal tips om dit moeilijk onderwerp aan te boren.

Vind het juiste moment om erover te praten

Er zijn twee types gesprekken over seks. Het type dat in de slaapkamer besproken wordt en deze die je op andere plaatsen hebt. Het is volkomen gepast om te praten met jouw partner over wat je lekker vindt tijdens de daad. Maar grotere problemen worden beter besproken tijdens een meer neutraal gesprek. Dat zijn dan gesprekken zoals dat seksuele verlangens anders zijn van beide partners of problemen om een orgasme te krijgen.

Vermijd bekritiseren

Suggereer zaken op een positieve manier, bijvoorbeeld “Ik vind het echt fijn wanneer je mijn haar lichtjes aanraakt op die manier”, in plaats van te focussen op de negatieve punten. Benader seksuele problemen als een probleem die jullie samen kunnen oplossen in plaats van elkaar te verwijten dat het probleem bij de andere ligt.

Vertrouw jouw partner veranderingen in jouw lichaam toe

Als vapeurs jou ’s nachts wakker houden of dat menopauze ervoor zorgt dat jouw vagina uitgedroogt is, spreek daarover met jouw partner. Het is veel beter dat deze weet wat er aan de hand is, dan dat hij deze veranderingen interpreteert als een gebrek aan interesse. Hetzelfde geldt voor de man, als deze geen erectie meer krijgt bij de gedachte aan seks, toon jouw partner dan hoe zij jou kan stimuleren in plaats van haar te laten rondlopen met de gedachte dat ze niet meer aantrekkelijk genoeg is.

Wees eerlijk

Je denkt misschien dat je jouw partners gevoelens beschermt door te doen alsof je een orgasme hebt, maar eigenlijk maak je de zaken nog erger door zo te reageren. Hoe moeilijk het ook mag lijken om over problemen in bed te spreken, het probleem wordt enkel groter wanneer deze bedolven wordt onder jaren van leugens, pijn en wrok.

Stel jouw liefde niet gelijk aan de seksuele prestaties

Zorg dat je een atmosfeer van zorgen en tederheid creëert, kus elkaar en raak elkaar regelmatig aan. Leg de schuld niet bij jouw partner of bij jezelf wanneer het niet meer goed gaat in de slaapkamer. Concentreer je eerder op het onderhouden van emotionele en fysieke intimiteit in jouw relatie. Voor oudere koppels is een ander zeer delicaat onderwerp, wat er zal gebeuren als de andere partner komt te overlijden. Bij koppels die genieten van een gezonde seksleven zal de overlevende partner waarschijnlijk op zoek gaan naar een nieuwe partner. Wanneer je hierover kunt praten en over deze mogelijkheden wanneer beide partners nog in leven zijn, zal de schuldgevoelens van de overlevende partner veel kleiner maken de dag dat het zover is.

Zelfhulptechnieken

Seksuele problemen behandelen is de dag van vandaag een pak gemakkelijker dan vroeger. Revolutionaire medicatie en professionele therapie staan overal voor het grijpen wanneer je deze nodig hebt. Maar je kan kleine seksuele problemen zelf oplossen door een aantal kleine aanpassingen te maken in jouw seksleven. Hier zijn een aantal zaken die je thuis kunt proberen.

Bijscholing

tips om jouw seksleven te verbeterenHeel wat zelfhulpmateriaal ligt voor het grijpen voor elke soort seksueel probleem. Zoek op het internet of in een boekenwinkel naar de informatie die je zoekt. Gebruik deze informatie om jou en jouw partner beter op de hoogte te stellen van het probleem. Wanneer je het moeilijk vindt om hierover te praten, dan kunnen jouw partner en jij bepaalde fragmenten onderstrepen waarvan jullie vinden dat deze van toepassing is op jullie en deze dan aan elkaar tonen.

Zorgen over privacy en internet gebruik

Het internet is een waardevolle bron voor alle type informatie, waaronder boeken en andere producten zoals seksspeeltjes, … die jouw seksleven nieuw leven kan inblazen. Hoewel dit nogal vanzelfsprekend lijkt te zijn, gebruik nooit jouw werkcomputer om dergelijke onderzoeken te doen. Zo voorkom je potentiële schaamte bij jouw werkgever, die misschien wel jouw geschiedenis bijhoudt. Mensen die zich niet gemakkelijk voelen bij het gebruiken van hun computer thuis voor dergelijke zaken, of die niet graag hun kredietkaart gebruiken voor de aankoop van bepaalde zaken online, zullen wel ergens in de buurt een winkel kunnen vinden die dezelfde diensten aanbiedt.

Geef jezelf tijd

Wanneer je ouder wordt, dan gaan jouw seksuele driften afzwakken. Jouw partner en jij kunnen de kansen op succes verbeteren door op zoek te gaan naar een stille, comfortabele plaats waar jullie niet onderbroken zullen worden om seks te hebben. Bovendien is het belangrijk dat jullie verstaan dat er een aantal fysieke veranderingen plaatsvinden in jullie lichaam. Deze veranderingen zorgen ervoor dat jullie meer tijd nodig hebben om opgewonden te worden en om een orgasme te krijgen. Wanneer je er eigenlijk bij stilstaat, meer tijd doorbrengen om seks te hebben is eigenlijk niet zo erg. Deze fysieke behoeftes in jouw dagdagelijkse routine brengen kan de deur openen voor tal van nieuwe seksuele ervaringen.

Gebruik glijmiddel

Vaak is de vaginale droogte die je ervaart in het begin van de menopauze verbeterd worden door glijmiddel te gebruiken. Gebruik glijmiddel om pijnlijke seks te vermijden. Pijnlijke seks kan leiden tot een verminderde libido en meer spanning in jullie relatie. Wanneer glijmiddel niet langer een oplossing kan bieden, dan wordt het tijd om andere opties te bespreken met jouw huisarts.

Behoud fysieke intimiteit

Ook al ben je moe, gespannen of overstuur omwille van een probleem, toch is knuffelen en kussen een essentieel onderdeel bij het onderhouden van een emotionele en fysieke band met elkaar.

Oefen op elkaar aanraken

De zintuiglijke waarnemingstechnieken die sekstherapeuten gebruiken kunnen jou helpen om fysieke intimiteit te herstellen zonder dat jij jezelf onder druk gezet voelt. Heel wat zelfhulpboeken en video’s bieden verschillende variaties aan op deze oefeningen. Je kan jouw partner bijvoorbeeld ook vragen dat hij of zij jou aanraakt op een manier die zij hij of hij zelf graag zou hebben. Dat zal jou een beter beeld geven over hoeveel druk, van zacht tot stevig, die je zou moeten gebruiken.

Probeer verschillende standjes uit

Een repertoire van verschillende seksuele standjes ontwikkelen maakt jouw seksleven niet enkel interessanter, maar kan ook helpen om problemen te overkomen. Bijvoorbeeld, de toegenomen stimulatie van de G-spot die plaatsvindt wanneer een man zijn partner penetreert langs achter kan helpen om een vrouw sneller een orgasme te bezorgen.

De G-spot

De G-spot, of Grafenberg spot, is vernoemd naar de gynaecoloog die deze plaats als het eerst ontdekt heeft. Deze plaats in het lichaam is een heuvel vol super-gevoelige sponsachtige weefsels die gelokaliseerd zijn in de vagina, vlak aan de ingang.

Een goeie stimulatie van de g-spot kan voor een intens orgasme zorgen. Maar door zijn moeilijk bereikbaarheid en het feit dat deze vooral op manuele wijze gestimuleerd kan worden, wordt deze niet routinematig geactiveerd bij de meeste vrouwen wanneer ze vaginale seks hebben. Hoewel heel wat sceptici omwille van deze reden twijfelen aan het bestaan van de G-spot, hebben andere onderzoekers reeds een ander soort weefsel aangetroffen op de plaats waar Grafenberg claimt dat de G-spot zich bevindt.

problemen seks ouder koppelJe moet reeds seksueel geprikkeld worden om de G-spot te kunnen vinden. Om de G-spot te vinden, probeer om met jouw vinger in een wenkende beweging te bewegen langs de top van jouw vagina terwijl je in een hurkende of zittende positie zit. Of vraag aan jouw partner om de bovenkant van jouw vagina te masseren tot je een zeer gevoelige plaats ontdekt. Sommige vrouwen zijn hier veel gevoeliger aan dan andere en kunnen de G-spot gemakkelijk vinden. Voor andere vrouwen is dat een pak moeilijker.

Als je de G-spot niet gemakkelijk kunt vinden, dan hoef je jezelf geen zorgen te maken. Tijdens gemeenschap zijn er heel wat vrouwen die voelen dat de G-spot gemakkelijk gestimuleerd kan worden wanneer de man ze langs achter penetreert. Bij mensen waar de man last heeft van erectiestoornissen, kunnen spelletjes waar de G-spot mee gemoeid is een positieve toevoeging zijn aan gemeenschap hebben.

Orale stimulatie van de clitoris in combinatie met een manuele stimulatie van de g-spot kan de vrouw een zeer intens orgasme bezorgen.

Schrijf jouw diepste fantasieën op

Deze oefening kan jou helpen om mogelijke activiteiten te onderzoeken die jou misschien wel kunnen opwinden en jouw partner. Probeer te denken aan een ervaring of een film die jou opgewonden heeft gemaakt en deel die herinnering dan met jouw partner. Dit is een zeer effectieve manier om opwinding op te roepen bij mensen die last hebben van een lage libido.

Doe Kegel oefeningen

Zowel mannen als vrouwen kunnen hun seksualiteit verbeteren door hun bekkenbodem oefeningen te doen. Om deze oefeningen te doen moet je jouw spieren opspannen zoals je zou doen als je jouw urine zou willen onderbreken terwijl je aan het plassen bent. Hou deze samentrekking twee of drie seconden aan, en laat deze dan weer los. Herhaal dit 10 keer. Probeer om deze oefening 5 keer per dag te doen. Deze oefeningen kan je overal doen, terwijl je rijdt, aan jouw bureau, terwijl je staat te wachten aan de kassa in de supermarkt. Thuis kunnen vrouwen ook vaginale gewichten gebruiken om voor meer spanning te zorgen in de spieren. Spreek met jouw huisarts of een seksuoloog over waar je deze kunt aankopen en hoe je deze moet gebruiken.

Probeer te ontspannen

Doe iets kalmerends samen voor jullie seks hebben, zoals een spel spelen of lekker samen gaan eten. Of probeer relaxatieoefeningen zoals diep inademen of yoga.

Gebruik een vibrator

Een vibrator kan een vrouw helpen om te ontdekken waarop ze goed reageert op seksueel vlak. Met een vibrator kan een vrouw ook heel goed tonen aan haar partner wat ze leuk vindt.

Geef niet op

Als al jouw inspanningen niet lijken te werken, geef niet op. Jouw huisarts kan vaak bepalen wat de oorzaak is van jouw seksuele problemen en kan op basis daarvan een gepaste en effectieve behandeling voorschrijven. Hij of zij kan je ook in contact laten komen met een sekstherapeut die je kan helpen om jouw problemen te onderzoeken die jouw seksleven hinderen.

Een goede gezondheid behouden

Jouw seksuele welzijn gaat gepaard met jouw mentale, fysieke en emotionele gezondheid. Daarom kunnen jouw gezonde gewoontes die ervoor zorgen dat je mentaal en fysiek in vorm blijft, er ook voor zorgen dat je een gezond seksleven hebt.

Beweeg, beweeg en beweeg

Fysieke activiteiten is de eerste en één van de belangrijkste zaken bij de gezonde gedragingen die jouw seksleven kan bevorderen. Aangezien dat opwinding grotendeels gepaard gaat met een goede bloeddoorstroming is veel bewegen een cruciaal onderdeel tot een verbeterd seksleven. Bovendien helpt bewegen bij nog heel wat andere zaken. Die zaken gaan van hartziektes voorkomen tot het verbeteren van jouw humeur en je helpen om beter in te slapen. Vergeet ook niet om krachttraining op te nemen in jouw routine.

Rook niet

Roken draagt bij tot heel wat bloedbaanaandoeningen, wat de bloeddoorstroming naar jouw penis, clitoris en vaginaal weefsel verhindert. Bovendien hebben vrouwen die roken die neiging om vroeger in menopauze te raken dan hun niet-rokende leeftijdsgenoten. Als je hulp nodig hebt om te stoppen met roken, vraag raad aan jouw huisarts.

Gebruik alcohol op een gematigde wijze

Sommige mannen met erectiestoornissen ondervinden dat eentje drinken hen helpt om te ontspannen, maar overdreven gebruik van alcohol kan deze problemen erger maken. Alcohol kan seksuele behoefte verhinderen doordat ze het zenuwstelsel plat leggen. Grote hoeveelheden alcohol consumeren, gespreid over een lange periode kan de lever beschadigen, wat de aanmaak van oestrogeen bij mannen stimuleert. Bij vrouwen kan alcohol vapeurs opwekken en ervoor zorgen dat je slecht slaapt, problemen die je reeds hebt wanneer je in de menopauze zit.

gezonde eetgewoontes voor een beter sekslevenEet gezond

Teveel vetten eten kan leiden tot een hoog cholesterolgehalte en obesitas. Beide zaken vormen een groot risicofactor voor hartaandoeningen. Bovendien kan overgewicht ervoor zorgen dat je loom wordt en dat je een laag zelfbeeld hebt. Een toenemende libido is vaak één van de voordelen van het verliezen van extra kilo’s.

Gebruik wat je gekregen hebt

Wanneer jouw oestrogeen daalt tijdens de menopauze, dan begint de vaginale wand zijn elasticiteit te verliezen. Je kan dit proces vertragen en zelfs omkeren door seksuele activiteiten. Als gemeenschap geen optie is, dan kan masturberen net zo effectief zijn. Voor de meeste vrouwen is dit het meest effectief wanneer dit met een vibrator of een dildo is die de spieren van de vagina helpen stretchen. Voor mannen kunnen lange periodes zonder erecties zuurstofrijk bloed ontnemen aan de penis die het goed werken ervan zal verhinderen. Het resultaat daarvan is dat er zich een bepaald weefsel in de penis begint te ontwikkelen die lijkt op het weefsel dat tevoorschijn komt bij littekens, die zal verhinderen dat de penis groeit wanneer de bloedstroom in de penis toeneemt.

De pret weer in seks krijgen

Zelfs in de beste relaties kan seks na een aantal jaren op een laag pitje komen te staan. Met een beetje verbeelding kan je weliswaar de vonk er weer in krijgen.

Wees avontuurlijk

Misschien heb je nooit geen seks gehad in de living op de vloer of op een afgeschermd stukje in de bossen. Misschien is nu het moment aangebroken om dat te proberen. Of ontdek erotisch getinte boeken en/of films. Zelfs enkel het gevoel hebben dat je ondeugend bent door een erotische film te bestellen kan er al voor zorgen dat je opgewonden wordt.

Wees sensueel

Creëer een omgeving die het bedrijven van de liefde bevordert en die aanspraak maakt op al jouw zintuigen. Concentreer je op het gevoel van zijde op je huid, het ritme van jazz, de geparfumeerde geur van bloemen in een kamer, het zachte licht dat kaarsen afgeven, de smaak van rijpe en sappige vruchten. Gebruik dat verhoogd gevoel van sensualiteit wanneer je de liefde bedrijft met je partner.

Wees speels

Laat briefjes achter in de broekzakken van jouw partner zodat hij of zij deze later terug kan vinden. Neem samen een bubbelbad, het warme en gezellig gevoel dat je hebt wanneer je uit bad kruipt is een geweldig voorspel en kan tot geweldige seks leiden. Kietel. Lach. Haal het kind in jullie weer naar boven.

Wees creatief

Vergroot je seksueel repertoire en zorg ervoor dat er variatie in zit. Bijvoorbeeld, in plaats van altijd seks te hebben op zaterdagavond, verkies de zondagochtend eens. Experimenteer met nieuwe standjes en activiteiten. Probeer seksspeeltjes uit en sexy lingerie die je voordien nooit hebt aangedaan.

Wees romantisch

Lees elkaar poëzie voor terwijl jullie gezellig gaan picknicken. Verras elkaar met bloemen ook al is het geen bijzondere gelegenheid. Plan een dag in waar je niets anders doet dan in bed liggen en praten en intiem zijn. Het belangrijkste instrument dat je bezit is jouw attitude over seksualiteit. Wanneer je goed geïnformeerd bent en een positieve ingesteldheid hebt, dan zou je in staat moeten zijn om een gezond seksleven te hebben in de jaren die komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *