20 juli 2016 tarwekiemen gezond

Tarwekiemen: hoe gezond zijn ze voor ons?

Tarwekiemen zijn gezond. De voordelen die deze kiemen met zich meebrengen zijn een boost voor ons immuunsysteem en een preventieve maatregel tegen cardiovasculaire ziektes en kanker. Tarwekiemen hebben ook antiveroudering eigenschappen, een positieve invloed op de mentale behendigheid, spierontwikkeling, uithoudingsvermogen en het genezingsproces van wonden verbeteren. De nutriënten van tarwekiemen kunnen ook helpen bij de vertering, schade aan de bloedvaten helpen voorkomen en helpt bij het afvallen.

Wat zijn tarwekiemen?Tarwekiemen zijn de kleine, voedingsstoffen bevattende centrum van een tarwekorrel, die slechts 2,5% van het gewicht van de tarwekorrel bedraagt, maar volgepropt zit met een hele lijst voordelige eigenschappen.

Sommige voedingswaren kunnen volledig nutritioneel zijn, wat betekent dat wanneer men ze volledig eet, zowel de normale delen als de gezonde delen geconsumeerd worden, dus deze voeding is dan ook “gezond”. Tarwe is daar een goed voorbeeld van. En tarwekiemen is het gezond onderdeel dat de meerderheid van de nutriënten bevat. Een tarwekorrel bestaat uit een buitenste schil (tarwezemelen), de zetmeelrijke endosperm (gebruikt om het graan te malen), en de tarwekiemen (het reproductieve element).

De tarwekiemen is het deel van de tarwekorrel die de plant helpt om zich te reproduceren. Bijgevolg is het ook logisch dat deze het grootste deel van de nutriënten bevat om een nieuw organisme te helpen groeien en gezond te zijn. Jarenlang werden tarwekorrels enkel gebruikt om bloem te vermalen, waarbij de tarwezemelen en de tarwekiemen meestal weggegooid werden en er witte bloem werd geproduceerd. Deze had maar weinig nutritionele waarde. Het is zelfs zo dat eens er synthetische vitaminen en bleekmiddelen toegevoegd worden aan deze bloem, het meer schade kan aanrichten dan goed.

Tarwekiemolie

Wanneer tarwekiemen onttrokken worden van tarwekorrels en het geïsoleerd wordt naar natuurlijke tarwekiemolie, of wanneer de graan in zijn geheel opgegeten wordt, dan kunnen de nutritionele voordelen van de kiem in een persoon zijn systeem opgenomen worden. Heel vaak gaat men deze tarwekiemen omzetten naar tarwekiemolie die gebruikt wordt om te koken of bakken, of hoog geconcentreerde dosissen van tarwekiemolie op salades of in pastasauzen. Tarwekiemolie mag weliswaar nooit gebruikt worden als frituurolie, omdat de meeste nutriënten verloren gaan wanneer de olie zo warm opgewarmd wordt.

Tarwekiemen kunnen ook als additief gebruikt worden in desserts of smoothies, of zelfs als vervanger voor broodkruimels of bloem in heel wat recepten. Wat heel wat nutritionele voordelen met zich meebrengt voor de mensen die deze toevoegen aan hun dieet.

In de gezondheidsbewuste tijden waarin we nu leven, zal bijna elke biowinkel of natuurwinkel rauwe tarwekiemen verkopen. Dus wees creatief en begin maar te koken!

Voedingswaarde van tarwekiemen

tarwekiemen gezondHoewel tarwekiemen klein zijn, zijn de hoeveelheden nutriënten die ze bevatten echt wel indrukwekkend en geweldig. De buitenste schil van de tarwekorrel, de tarwezemelen, is ook goed voor de gezondheid. Maar de kiem bevat nog meer nutriënten die ervoor zorgen dat deze zo beheerd worden.

Tarwekiemen zijn een bron van energie, vezels, proteïnen en complexe koolhydraten. Deze interageren allemaal op verschillende manieren met de interne systemen van ons lichaam. Belangrijke vitaminen die men dagelijks nodig heeft zoals foliumzuur, vitamine E, vitamine B (niacine, thiamine en vitamine B6) kunnen ook in grote hoeveelheden teruggevonden worden in tarwekiemen. De mineralen zijn ook noemenswaardig. Tarwekiemen bevatten grote hoeveelheden kalium en ijzer, maar ook zink, calcium, fosfor en selenium.

Tarwekiemen bevatten ook omega-3-vetzuren, één van de noodzakelijke en voordelige vormen van cholesterol die men in het lichaam vindt, maar die men ook regelmatig dient aan te vullen uit natuurlijke bronnen, zoals tarwekiemen bijvoorbeeld.

Waarom tarwekiemen gezond zijnImmuunsysteem

Door tarwekiemen toe te voegen aan jouw diet, kan je op een positieve manier jouw immuunsysteem boosten om tegen verschillende aandoeningen en ziektes te vechten zoals hartziektes en kanker. De eiwithydrolysaten in tarwekiemen heeft aangetoond dat het de antioxiderende activiteit in organische systemen positief laat stijgen. Antioxidanten zoeken en vernietigen vrije radicalen en andere ziekteverwekkende micro-organismen in het lichaam, waardoor de kansen op ernstige ziektes serieus verminderd of volledig geëlimineerd worden. Tarwekiemen bevatten heel wat eiwithydrolysaten die de antioxidanten in het lichaam stimuleren in ons immuunsysteem.

Cardiovasculaire gezondheid

Studies hebben aangetoond dat de regelmatige inname van tarwe en tarwekiemen de risico’s die gelinkt zijn aan hart- en vaatziekten kan verminderen en kan bijdragen aan een gezond cardiovasculair systeem. LDL cholesterol is cholesterol dat geoxideerd is geweest, en daarom begint te zwellen in de aders en bloedvaten. Dit is een vaak voorkomend teken en risicofactor voor hartinfarcten en beroertes. Wanneer je tarwekiemen opneemt in jouw dieet dan stijgt de hoeveelheid vezels die je inneemt, wat ook reeds wetenschappelijk geassocieerd is geweest met verminderde hartziektes. De aanwezigheid van octacosanol in tarwekiemen is ook gelinkt aan het verminderen van cholesterolniveau, waardoor de kansen op beroertes en andere schadelijke problemen wordt verminderd. Veel omega-3-vetzuren in tarwekiemen werken ook om de slechte omega-6-vetzuren te verwijderen, waardoor jouw cardiovasculair stelsel beter beschermd wordt.

Voorkomen van kanker

Tarwekiemen of bepaalde types tarwekiemextracten toevoegen aan jouw dieet kan helpen om het risico op bepaalde types kanker te verminderen. Deze bevatten namelijk stoffen die het glucose metabolisme namelijk onderbreken op een fundamenteel niveau en remmen de uiting van verschillende kinases, die kankeractiviteiten in de cellen stimuleert. Onderzoek op testpersonen hebben uitgewezen dat mensen die tarwekiemenextracten aan hun dieet toevoegden een toegenomen TNF secretie hadden bij de macrofagen en de natuurlijk dodende celactiviteiten gestimuleerd werden. Beide voordelen resulteren in apoptose (dood van de cellen) van kanker- en tumorcellen. De kleine kiem in tarwe kan er niet zo indrukwekkend uitzien, maar de effecten ervan zijn heel erg krachtig!

Anti-veroudering eigenschappen

Tarwekiemen zitten vol nutriënten en vitamines. Ze zijn in zodanig grote hoeveelheden aanwezig dat ze een significant verschil kunnen maken op verschillende verouderingssymptomen. De kwaliteit van de huid en haarverlies zijn daar voorbeelden van. Als voedingssupplement zijn tarwekiemen een natuurlijke manier om aan deze voordelen te raken. Heel wat mensen kiezen ervoor om tarwekiemextracten rechtstreeks aan te brengen of te vermengen in cosmetisch materiaal. Men vindt ook vitamine E  terug in deze kiemen. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die voldoen aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van deze vitamine genieten van heel wat gezondheidsvoordelen. Wie regelmatig tarwekiemen eet zal snel de positieve effecten hiervan ondervonden. Mensen die lijden aan aandoeningen psoriasis, zonneslag, eczema, rimpels, doffe teint, terugwijkende haarlijn… zullen hier zeker de voordelen van ervaren.

Atletische prestaties

Recente populaire studies hebben aangetoond dat tarwekiemen hoge niveaus natuurlijke octacosanol bezitten, die bepaalde ergogene kwaliteiten bezitten. Concreet betekent dit dat wanneer deze naast een gewoon dieet ingenomen worden, tarwekiemen kunnen zorgen voor een verbeterd uithoudingsvermogen en prestatie door de biochemische wegen die energie produceren te reguleren. Die in feite dus de energiereserves stroomlijnen in het lichaam. Deze effecten zijn reeds meermaals aangetoond geweest, maar er spelen zodanig veel zaken mee hierin dat er geen echte wetenschappelijk studie is die deze stelling volmondig ondersteunt. Men kan dus stellen dat de prestatie verbeterende eigenschappen van tarwekiemen bij het sporten gemiddeld tot zwak zijn.

Celstofwisseling

Een andere voordelige vitamine die men terugvindt in tarwekiemen is vitamine B, die bestaat uit verschillende soorten vitamines. De meest voorkomende types in tarwekiemen zijn niacine, thiamine en foliumzuur. Deze vitaminen zijn van vitaal belang voor de celstofwiseling. Ze helpen om nutriënten om te zitten van koolhydraten, lipiden en glucose in verteerbare energie voor de cellen. Thiamine kan ook helpen vechten tegen stofwisselingsstoornissen zoals chronische obesitas. Een beter functionerende celstofwisseling betekent  meer natuurlijke energie, beter afvallen, kracht en alertheid. B vitamines kunnen in heel wat volle granen teruggevonden worden, maar zeker in grote hoeveelheden in tarwekiemen.

Gezonde spieren

Eén van de beste bronnen van proteïnen in een dieet kan komen van tarwekiemen. Proteïnen bezitten een hele waslijst van voordelige attributen. Eiwit is een integraal onderdeel in het behouden van gezonde spieren, herstellen van beschadigd weefsel, energiepeil reguleren in het lichaam, en homeostase en het gehele evenwichtssysteem. Proteïnen vormen ook een essentieel dieetvoorschrift voor mensen die in vorm willen geraken en spiermassa willen bijwinnen. Op zoek naar een gezonde manier om spiermassa bij te winnen? Voeg dan wat tarwekiemen toe aan jouw eetpatroon voor schitterende resultaten.

Tarwekiemen bij zwangerschap

Tarwekiemen zitten boordevol foliumzuur, die een heel belangrijk onderdeel is voor het garanderen van een gezonde baby bij zwangere mama’s. Vrouwen die een gezond niveau foliumzuur bezitten in hun lichaam hebben sterk verminderde kansen op kinderen met neurale buisdefecten en andere complicaties. Tarwekiemen of tarwekiemolie in jouw dieet toevoegen tijdens de zwangerschap is voordelig op verschillende manieren, gezien zijn vele nutritionele voordelen. Maar het zijn vooral de grote hoeveelheden foliumzuur die ervoor zorgen dat ze aantrekkelijk en populair zijn.

Diabetes

De aanwezigheid van deze grote hoeveelheid foliumzuur in tarwekiemen heeft een bijkomend voordeel bij mensen met een risico op diabetes. Foliumzuur is negatief gecorreleerd in het lichaam met een stof die we homocysteïne noemen. Deze wordt gelinkt met een aantal schadelijke aandoeningen, zoals vasculaire ziektes, diabetes en hartziektes. Foliumzuur is aanwezig in heel wat volle granen, maar in bijzonder hoge aantallen in tarwekiemen. Als je een normale, gezonde dosis tarwekiemen toevoegt aan jouw dieet zal de hoeveelheid homocysteïne in jouw lichaam verlagen. Daarmee zal ook het risico op het ontwikkelen van één deze gevaarlijke en soms ook fatale aandoening verminderd worden.

Tarwekiemen: aandachtspunten

Glutenvrije diëten

Een groeiend aantal mensen kunnen geen gluten meer eten, die één van de grootste onderdelen is van tarwekiemen. Vaak wordt deze intolerantie veroorzaakt door een ziekte, zoals coeliakie. Gluten eten kan dan pijnlijk en schadelijk worden voor het verteringsstelsel, en soms zelfs fataal bij extreme aandoeningen. Ongeacht de andere nutritionele gezonde aspecten van tarwekiemen, als je een glutenvrij dieet moet volgen, eet geen tarwekiemen of tarwekiemextracten.

Hoog in calorieën

Naast het feit dat tarwekiemen heel wat gezonde voedingsstoffen bevatten, bevatten ze ook heel veel calorieën. De positieve voordelen van tarwekiemen kunnen teniet gedaan worden als de dagelijkse consumptie van calorieën niet gemonitord wordt. Omdat gewichtstoename en bijkomende gezondheidsproblemen kunnen voorkomen, ongeacht hoe gezond het voedsel was die bijgedragen heeft aan jouw gewichtstoename.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *