5 februari 2017 6 symptomen van oververmoeidheid en klachten

6 symptomen van oververmoeidheid en klachten

Wanneer je jezelf erop betrapt dat je zit te gapen tijdens meetings ’s middags of dat je in slaap valt tijdens de reclame in de cinema, dan heb je waarschijnlijk al een vermoeden dat je moe bent. Maar er is een groot verschil tussen moe zijn en oververmoeid zijn. Jammer genoeg zijn de symptomen van oververmoeidheid niet zo vanzelfsprekend. Het is dus belangrijk om het verschil te weten. Want oververmoeid zijn kan gevaarlijk zijn.Slaap is één van de meest ondergewaardeerde aspecten van een gezonde levensstijl. De gevolgen van niet voldoende slapen kunnen op verschillende aspecten van ons leven gevolgen hebben. Oververmoeidheid is gelinkt aan onze eetgewoontes, hartaandoeningen, verhoogde ontstekingen en 50% meer kansen op virale infecties. Dus als je moe bent en je ondervindt één van de symptomen die we hieronder vermelden, dan betekent dit dat je oververmoeid bent. En als je oververmoeid bent, dan is het tijd om wat meer tijd te besteden aan een goede nachtrust. Want een slaapprobleem is iets dat je zo snel mogelijk moet aanpakken.

Oververmoeidheid: 6 symptomen dat je oververmoeid bent

Jouw lippen zijn droog

Als jouw lippen gespleten zijn, jouw huid schilferig en je hebt vaak last van hoofdpijn, dan kan dehydratatie de schuldige zijn. Echter, dit is een vaak voorkomende aandoening bij koude klimaten. Maar als je jezelf ook uitgeput voelt, dan zou je wel moeten weten dat deze symptomen hand in hand komen met oververmoeidheid. Hoe vermoeider je bent, hoe sneller je gedehydrateerd bent. Als je constant nood hebt om iets te drinken of je ervaart een droge huid en lippen, dan kan het zijn dat je te kampen hebt met een vorm van dehydratatie dat kan leiden tot uitputting.

Water is nodig voor zoveel zaken in jouw lichaam dat het onmogelijk is om jouw energiepeil te behouden als je niet voldoende water drinkt. Mensen vergeten soms om water te drinken omdat het niet in hun gedachten schiet. Iedereen is anders. Maar iedereen zou voldoende water moeten drinken tot het punt waarop hun urine helder is.

Jouw gedachten zijn wazig

Jouw hersenen hebben slaap nodig net zoals een auto benzine nodig heeft. Geen van beide zal goed werken als de tank leeg is. Slapen heeft heel wat functies. Eén ervan is om de chemische onevenwichtigheden te stabiliseren. Daarnaast zorgt het ervoor dat de delen van de hersenen die gedrag en humeur beïnvloeden herstart worden. Anderzijds zorgt het er ook voor dat herinneringen en kennis die je gedurende de dag opdoet verwerkt.

Dit is zeker van toepassing gedurende de 90 minuten periode die we REM-slaap noemen. Wanneer deze verstoord wordt, kunnen we ons heel de dag wazig voelen. Je zal bepaalde kennis niet zo goed onthouden, omdat jouw hersenen slaap nodig hebben om zaken die je tijdens de dag hebt meegemaakt te verwerken. Oververmoeidheid kan ervoor zorgen dat je belangrijke zaken begint te vergeten, zoals grote vergaderingen op het werk. Daarnaast kan oververmoeid zijn ervoor zorgen dat je snel geërgerd raakt.

Sporten gaat niet zo goed als gewoonlijkLukt het sporten niet zo goed zoals gewoonlijk? Oververmoeidheid zorgt ervoor dat elk aspect van jouw leven eronder lijdt. Ook sporten dus. Sporten vraagt zowel een mentale als fysieke inspanning. Als jouw hersenen niet meer meekunnen omdat je niet uitgerust bent, dan zal de mogelijkheid om jouw lichaam uit te dagen gelimiteerd zijn. Dit komt nog eens bovenop alle andere prestatie gerelateerde zaken die komen te lijden onder slecht slapen.

Een andere belangrijk symptoom van oververmoeidheid: je krijgt jezelf niet zover om te gaan sporten. Eén nacht slecht slapen kan ertoe leiden dat je weken niet meer gaat sporten en slecht begint te eten.

Je bent super gestresseerd (en probeert het te negeren)

Het is niet verbazingwekkend dat stress ons wakker houdt. Maar het is de manier waarop je ermee omgaat die ervoor kan zorgen dat je oververmoeid raakt. En ondanks het feit dat je dan oververmoeid bent, kan je niet slapen. Studie heeft uitgewezen dat mensen die met stress omgaan door zichzelf af te leiden, blijven steken op het probleem of het probleem volledig proberen negeren meer kansen hadden op slapeloosheid. Deze werd in de studie gekarakteriseerd als drie slapeloze nachten per week voor een maand of meer. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel van stress en uitputting die elkaar voeden. Het onderzoek wees ook uit dat mindfulness technieken om de stress te verlichten een betere manier kon zijn om ermee om te gaan.

Je eet meer junkfood dan normaal

Betrap je jezelf erop dat je regelmatig naar de snoepkast gaat? Hoe meer vermoeid je bent, hoe meer je verlangt naar voeding dat veel vet en koolhydraten bevat. Oververmoeidheid gaat vaak gepaard met hoge niveaus cortisol, onze stresshormoon. Om cortisol te verminderen zullen jouw hersenen op zoek gaan naar de neurotransmitter serotonine. Serotonine is een kalmerende hormoon. Een gemakkelijke manier om deze te verkrijgen is door voeding te eten die boordevol koolhydraten en vet zit.

Maar wat erger is, al dat vettig eten kan ervoor zorgen dat je nog meer oververmoeid wordt. Want met sterk verwerkt voedsel zal het insulineniveau dramatisch stijgen. Het verhoogd insulinegehalte zal ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel keldert, waardoor jouw hersenen weer gaan verlangen naar iets dat vol zit met suiker, vet en calorieën. En dan herbegint het hele proces. In plaats van jouw lichaam te vullen met junkfood, probeer om voeding die een laag glycemisch index hebben te consumeren zoals fruit en volkorenproducten. Deze helpen om jouw bloedsuikerspiegel te stabiliseren en weerhouden jouw insulineniveau ervan om sterk te schommelen.

Je slaapt heel slecht, ook al is het soms maar één keer per week

Je weet waarschijnlijk wel al dat chronische slapeloosheid oververmoeidheid kan uitlokken. Maar wist je dat één slapeloze nacht jouw volledige dag, soms week, kan verpesten? Voor een onderzoek, waar 61 mensen aan deelgenomen hebben, werden de testpersonen 4 keer op een nacht gewekt en moesten ze een korte challenge doen voor ze weer mochten slapen. Dat onderzoek wees uit dat na een onderbroken nacht de testpersonen slechtgezinder waren en minder concentratievermogen hadden. Hierdoor suggereert het onderzoek dat onderbroken slaap even schadelijk is als de vermoeidheid dat komt van helemaal geen slaap.

Of misschien, in plaats van onderbroken slaap te hebben, ga je naar bed veel later dan wat je zou moeten. “Uitstellen van het slapengaan” is een term dat vaker en vaker voorkomt in de geneeskunde. Een onderzoek op 177 mensen wees uit dat mensen die hun slaap uitstellen veel minder slapen, maar de kwaliteit van de slaap was ook veel slechter. Bovendien ervaren ze meer intense vermoeidheid de volgende dag. Pin jezelf een uur op om te gaan slapen en hou jezelf eraan. Bekijk om welk uur je moet opstaan en tel dan minstens 7u terug. Dit is het tijdstip waarop je zeker in jouw bed zou moeten liggen. Verminder stimulansen door alle telefoons, iPads, tv, … uit te schakelen een half uur voor je gaat slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *