4 oktober 2016 Spierkrampen oorzaken en huismiddeltjes

Spierkrampen: oorzaken en huismiddeltjes

Of je nu een actief persoon bent of niet, iedereen heeft op een bepaald punt in zijn leven wel eens met spierkrampen te kampen gehad. Hoewel dit meestal een ongemak van korte duur is, voor atleten of voor mensen die vaak last hebben van spierkrampen, is het belangrijk om te weten wat de oorzaak van spierkrampen zijn. En hoe je deze in de meeste gevallen op natuurlijke wijze kan behandelen.

Spierkrampen

Regelmatig bewegen en een actieve levensstijl zijn beide belangrijk voor een goede gezondheid. Maar wanneer je jouw grenzen niet kent, of je bent niet in staat om een dergelijke vorm van lichamelijke inspanning te voeren, dan kan je jezelf kwetsen. Spierkrampen zijn vaak een eerste teken dat het lichaam niet echt klaar is om de fysieke eisen die je ze oplegt in te lossen. Deze krampen kunnen zich voordoen in om het even welke spiergroep. Niet enkel de armen of de benen. Deze worden allemaal veroorzaakt door dezelfde simpele zaken.

Wanneer je een kramp krijgt, is dat jouw spier die ongewild samentrekt. Hoewel dit vaak maar zeer tijdelijk is, het voorkomt dat je deze spier voor een bepaalde tijd kan gebruiken. Dit wordt veroorzaakt doordat je deze spier teveel gebruikt hebt, de spier beschadigd hebt en dehydratatie in de meeste gevallen. De oorzaak van chronische spierkrampen is daarentegen wel serieus en kan op een onderliggende medische conditie wijzen die veel gevaarlijk zal zijn. Bepaalde spierkrampen kunnen veroorzaakt worden door zenuwbeknelling, onvoldoende of geblokkeerde bloedtoevoer, of een tekort aan bepaalde mineralen. Als hier niets mee gedaan wordt, dan zullen deze oorzaken niet verholpen worden, net zoals de pijnlijke krampen.

De primaire symptomen van spierkrampen is nogal vanzelfsprekend. Jouw spier krijgt een kramp en spant zichzelf samen, meestal ver voorbij het comfortabele niveau van “samenspannen” dan wat je gewoon bent. Je zult een scherpe pijn voelen en een harde, gespannen weefsel onder de huid. Dat gebied kan ook pijnlijk aanvoelen wanneer je erop drukt. Heel vaak kunnen spierkrampen opgelost worden door natuurlijke remedies of stretching oefeningen. Maar in sommige gevallen is het toch beter als je een dokter consulteert. Bijvoorbeeld, wanneer jouw spierkrampen geen gevolg kunnen zijn van een zware lichamelijke inspanning. Als deze vaak voorkomen of als het gebied rond de kramp zwelt of een vreemde kleur aanneemt. In de meest normale situaties kunnen spierkrampen onder controle gehouden worden met een aantal zeer effectieve huismiddelen, die we zo dadelijk beter gaan toelichten.

Huismiddelen tegen spierkrampen

Calcium

Eén van de meest belangrijke mineralen in ons lichaam is calcium. Van botmineraaldensiteit tot de werking van ons zenuwstelsel, calcium speelt een sleutelrol in al onze activiteiten. Wanneer het aankomt op spierkrampen, geloven heel wat specialisten dat calciumtekorten verantwoordelijk zijn voor een grote hoeveelheid van deze aandoeningen. Een gebrek aan calcium voorkomt namelijk controle over de spieren en beweging. Calciumrijke voeding zoals groene bladgroente, kaas, amandelen en vis kunnen dus soelaas brengen bij spierkrampen.

Elektrolyten

Er is een hele goede reden waarom heel wat energiedranken de aanwezigheid van elektrolyten naar voren schuiven. Deze belangrijke mineralen zijn van essentieel belang voor de circulatie van vloeistoffen en de beweging van onze spieren. De twee primaire elektrolyten die gerelateerd zijn aan spierkrampen zijn kalium en magnesium. Dus als je last hebt van chronische spierkrampen, is de kans bestaande dat je te weinig van deze mineralen in jouw lichaam hebt. Magnesium vindt men vooral in noten, bonen en granen terug. Kalium vindt men dan vooral terug in bananen en meloenen.

Wintergroen olie

Als je snel van spierkrampen verlost wilt zijn, één van de beste zaken die je lokaal kan aanbrengen is Wintergroen olie. Als je deze olie over jouw huid spreidt en het toelaat om in jouw huid te laten doordringen, zullen de actieve ingrediënten ook in de huid dringen. Het zal een positieve impact hebben op de pijn en de ontsteking van de spieren. Hierdoor zal de kramp zich ontspannen. Wees spaarzaam met wintergroen olie, want het is zeer krachtig, maar ook zeer effectief.

Warmtekussens

Wanneer je warmtekussens aanbrengt op het gebied van de spierkramp, kan het de bloeddoorstroom verbeteren naar deze plaats. Hierdoor zal deze plaats nieuw zuurstof binnenkrijgen en zal het weefsel gehydrateerd worden. Hierdoor zal de spanning van de kramp verminderen. Warmtekussens zouden afgewisseld moeten worden met ijs, zeker in de eerste uren na de kramp. En in het bijzonder wanneer het lange tijd aanhoudt.

Appelcider azijn

Appelcider azijn heeft heel wat verschillende voordelen voor het lichaam. Het wordt gebruikt voor van alles, gaande van het verbeteren van de gezondheid van de huid tot het optimaal benutten van de spijsvertering. Maar appelcider azijn is ook rijk aan kalium, wat een belangrijk mineraal is voor het ontspannen van een spierkramp. Kalium is belangrijk voor de vloeistofbalans in ons lichaam en het vervoer van zuurstof en nutriënten. Dus appelcider azijn in kleine hoeveelheden consumeren kan ons lichaam zijn vermogen om spanning in deze spierkrampen te verlichten verbeteren.

Kruidnagelolie

Mensen die vaak last hebben van spierkrampen worden soms sterke ontstekingsremmers voorgeschreven. Maar een ander alternatief is om ontstekingsremmende substanties direct op de kramp aan te brengen, zoals kruidnagelolie. De actieve ingrediënten in kruidnagelolie zorgen er niet enkel voor dat de zwelling in de geaffecteerde weefsels verminderd worden. Kruidnagelolie is namelijk ook een natuurlijke pijnstiller, waardoor de pijn van de kramp ook sterk verminderd zal worden.

Stretching

Heel vaak krijgen mensen een kramp in één van hun spieren wanneer ze een spier overbelasten. En niets zal jouw sneller een spier laten overbelasten dan niet stretchen. Maar ook al is het te laat en heb je niet gestretched voor en na jouw inspanning, stretchen kan ook een goede behandeling zijn van een spierkramp. Het zal ervoor zorgen dat er bloed stroomt naar de plaats waar de kramp zit en de druk en spanning op deze plaats verlichten. Daarom is stretchen zowel een voorzorgsmaatregel tegen spierkrampen en een effectieve behandeling.

Vitamine E

Er werden reeds heel wat verschillende studies uitgevoerd op vitamine E. Het blijkt heel wat verschillende effecten te hebben op de menselijke gezondheid. Wanneer het aankomt op spierkrampen, wordt vitamine E aangeraden. Deze vitamine bevordert namelijk de bloeddoorstroom door onze aderen, waardoor het veel moeilijker wordt voor spierkrampen om zich te vormen.

Water

Dehydratie  is waarschijnlijk één van de meest voorkomende redenen voor spierkrampen. Wanneer jouw spieren niet de benodigde hoeveelheid water binnen krijgen, dan zijn ze niet in staat om te functioneren. Ze zetten zich vast, wat resulteert in een spierkramp. Jouw lichaam regelmatig bevochtigen met water is een snelle en betrouwbare manier om spierkrampen te elimineren. Zeker wanneer je deze combineert met de volgende remedie.

Druk

Wanneer je druk aanbrengt op de plaats waar je een kramp hebt, kan deze druk ervoor zorgen dat er meer bloed gaat naar de plaats die je onder druk zet. Hierdoor gaat de spier zich ontspannen. Dit kan in de vorm van een zachte massage komen. Maar je kan er ook voor kiezen om gewoon te drukken op de verkrampte spier. Hoewel veel van remedies tegen spierkrampen chemisch of van nutritionele aard zijn, kunnen sommige oplossingen ook niet meer zijn iets wat je doet.

Augurken sap

Hoewel deze oplossing tegen spierkrampen niet bestudeerd is geweest, zijn er heel wat atleten die de laaiend enthousiast zijn over de voordelen van augurken sap bij spierkrampen. Men veronderstelt dat het een golf energie geeft en ook aan de bloeddoorstroom, ondanks de grote hoeveelheid zout. Dit huismiddeltje kan zeker gebruikt worden om te proberen als het succesvol is. Maar ga er niet met 100% zekerheid van uit dat jouw spierkrampen opgelost zal zijn als jij augurken sap drinkt tegen spierkrampen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *