27 juli 2016 Is sojamelk gezond voedingswaarde

Hoe gezond is sojamelk en wat is het verschil met gewone melk?

Sojamelk is gezond en helpt bij onder andere het risico op een hoge cholesterol verlagen, kanker en obesitas. Het helpt om de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren en de risico’s op postmenopauzale problemen te verminderen. De hoeveelheid proteïnen in sojamelk maken het een goede supplement voor een plantaardig dieet.

Sojabonen zijn peulvruchten van dewelke heel wat voedingswaren gemaakt worden voor alledaags gebruik. Sojaproducten zijn populair voor wie een vegetarisch dieet volgt omdat het veel proteïnen bevat. Sojamelk en andere sojaproducten zijn een traditioneel bestanddeel van de Aziatische keuken. Het kan ook gebruikt worden om tofu te maken, die een substituut is voor kaas. Men zegt dat het gebruik van sojamelk begonnen is in China in het jaar 82 n.C. Het wordt ook uitgebreid gebruikt in andere Aziatische landen zoals Japan en Maleisië. Vandaag de dag wordt het wereldwijd gebruikt en is het gemakkelijk verkrijgbaar in verschillende variëteiten doorheen verschillende landen.

Heel wat mensen verkiezen sojamelk door de veelzijdigheid ervan en het feit dat deze als vervanger voor gewone melk kan gebruikt worden in heel wat recepten. Het is verkrijgbaar in chocolade en vanillesmaken. Sommige mensen drinken ook gezouten sojamelk. Vooral in landen zoals China en Indië wordt deze variant vaak gebruikt.

Sojaproducten kunnen heel wat vleesgerechten vervangen. Wanneer de melk van de sojabonen wordt onttrokken wordt het een nutritionele vervanger voor wie geen zuivelproducten consumeert. Met de rendabiliteit van soja en de stijgende populariteit van diëten wereldwijd, beginnen er meer en meer onderzoeken zich te buigen over andere gezondheidsvoordelen van het gebruik van dit natuurlijk product.

Voedingswaarde van sojamelk

Onversterkte sojamelk,  natuur en vanille, zijn een goede bron van energie, proteïne, suiker vezels en vet. Het bevat mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, natrium en zink. Daarnaast kan je er ook verschillende vitamines in terugvinden zoals foliumzuur, thiamine, riboflavine, niacine, vitamine B6, vitamine B12, vitamine D, vitamine E en vitamine K. Het bevat ook verzadigde, mono verzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren. Al deze nutriënten helpen bij het behouden van een gezonde levensstijl.

De voedingswaarde van sojamelk kan verschillen naargelang het versterkt is geweest of niet. De hoeveelheid proteïnen in sojamelk is gelijkaardig aan deze van gewone melk. Andere nutriënten kunnen in mindere mate aanwezig zijn. Het versterken van vitaminen en mineralen is een gangbare praktijk in commercieel geproduceerde sojaproducten. Sojamelk dat versterkt is geweest is voldoende als substituut voor gewone melk voor wie een plantaardig dieet volgt. Ook voor mensen die een allergie hebben aan gewone melkproducten kan het een gezond alternatief zijn. Het bevat namelijk heel wat calcium en andere noodzakelijke vitaminen.  De inhoud proteïnen en isoflavonen die men in sojaproducten kan terugvinden zijn fytonutriënten  die heel wat preventieve geneeskundige voordelen heeft. Deze zijn zowel in versterkte als onversterkte sojamelk terug te vinden. De voedingswaarde tabel op de label bekijken is noodzakelijk om de exacte nutritionele waarde te kennen van elke sojaproduct. Dit kan namelijk sterk verschillen van merk tot merk.

Gezondheidsvoordelen van sojamelk

Cardiovasculaire gezondheid

Sojamelk bevat proteïnen die noodzakelijk zijn in ons voedingspatroon en voor onze groei. Proteïnen worden gemaakt door aminozuren waarvan reeds uitgewezen is geweest dat ze heel wat gunstige effecten hebben in het voorkomen van verschillende gezondheidsproblemen. De aminozuren en isoflavonen van sojaproteïnen vertonen ook potentieel in het verlagen van LDL-cholesterol. Andere  studies hebben aangetoond dat oudere mannen die soja isoflavonen consumeren de voordelen hebben van een reductie in serumcholesterol niveaus.

Is sojamelk gezond voedingswaardeBij diabetes type 2 patiënten staat de consumptie van sojamelk bekend voor zijn associatie met een betere bloeddruk. Op deze wijze kunnen we stellen dat de inname van sojamelk effectief kan zijn voor de verbetering van de cardiovasculaire gezondheid. Sojamelk bevat minder proteïnen dan gewone melk, maar  is een goede bron van proteïnen voor al wie lactose intolerant is. Bovendien hebben een aantal studies reeds aangetoond dat sojaproteïnen een betrouwbare en goedkope vervanger is voor proteïnen voor mensen die veganist zijn of die een plantaardig dieet volgen.

Postmenopauzale symptomen

Sojamelk biedt verlichting voor heel wat postmenopauzale gezondheidsproblemen. Onderzoek suggereert dat de isoflavonen in soja de oestrogeenniveau ’s bij vrouwen kan helpen behouden. Het is redelijk bekend dat vrouwen in hun menopauze last hebben van een daling van oestrogeen. Sojamelk drinken kan helpen om bepaalde kwalen die voortvloeien uit een verlies aan oestrogeen te vermijden of te temperen. De antioxiderende effecten van soja isoflavonen kunnen bovendien voordelig zijn in de vermindering van bepaalde chronische aandoeningen. Meer specifiek bij cardiovasculaire aandoeningen bij vrouwen in de menopauze

Osteoporose

Sojamelk is goed voor het bieden van verlichting van osteoporose bij postmenopauzale vrouwen. Osteoporose is een risico voor vrouwen in hun postmenopauzale jaren. Deze aandoening staat ook gekend als broze botten. Verlies van calcium draagt toe aan het risico om deze aandoening te ontwikkelen.

Onderzoek heeft aangetoond dat een dierlijke proteïne urine-uitscheiding van calcium laat toenemen. Bij sojaproteïne is dat niet het geval. Aangezien meer en meer soorten sojamelk versterkt worden met calcium, kunnen we stellen dat sojamelk helpt bij zowel het behouden maar ook het aanleveren van supplementen wanneer versterkte producten gebruikt worden. Een natuurlijke hormonentherapie met soja isoflavonen kan de retentie en densiteit van de beendermassa helpen behouden. Hierdoor vermindert het risico op breuken, een aandoening waar vrouwen in de menopauze wel eens last van kunnen hebben.

Anti-kankerverwekkende eigenschappen

De consumptie van sojamelk is goed voor het verminderen van risico’s voor prostaatkanker. De resultaten van een onderzoek suggereren dat mannen met een hoge consumptie sojamelk een lager risico hebben op het ontwikkelen van prostaatkanker.

Borstkanker is een vaak voorkomende kanker bij vrouwen. Het niveau oestrogeen is geassocieerd met dit type kanker. Postmenopauzale vrouwen in het bijzonder lopen een hoger risico op borstkanker. Zij gebruiken vaak sojaproducten zoals sojamelk voor nog andere voordelen dan vervangers van oestrogeen. Onderzoek suggereert dat de inname van sojamelk de serumoestrogeenspiegels kan verminderen en de kansen op borstkanker.

Antioxiderende eigenschappen

De antioxiderende effecten van soja isoflavonen kan goed zijn voor de vermindering van bepaalde chronische aandoeningen. Gestremde sojamelk of tofu heeft antioxiderende en leverbeschermende eigenschappen die helpen bij het verminderen van oxidatieve stress en beschadiging. Studies tonen aan dat het gunstig is bij het voorkomen van leverbeschadiging die veroorzaakt wordt door oxidatieve stress. Ondervindingen in een onderzoek suggereren ook dat de antioxiderende eigenschappen van sojamelk verder kan helpen in de antioxiderende capaciteiten en symptomen van de menopauze en postmenopauze te verminderen.

Obesitas en cholesterol verminderen

Metabolische obesitas die vaak bij mannen voorkomt en postmenopauzale vrouwen kunnen op een gunstige manier beïnvloedt worden door de consumptie van soja isoflavonen. De hormonale effecten van soja isoflavonen werken om adipogenese te remmen wat resulteert in een verminderde verwijding van de vetcellen. Aangezien het adipogenese effect van isoflavonen berust op heel wat ingewikkelde factoren kunnen de resultaten variëren. Niettemin, wie soja isoflavonen consumeert, zoals deze in sojamelk, gaan niet enkel genieten van de voordelen van de adipogenese effecten maar ook van de LDL-cholesterol verlagende effecten die synergetisch werken bij het voorkomen en behandelen van bepaalde hartaandoeningen. Daarnaast helpt sojamelk ook bij het verminderen van de tailleomtrek bij mensen met obesitas en overgewicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *