1 april 2017 Sojamelk en amandelmelk opschuimen als een echte barista

Sojamelk en amandelmelk opschuimen als een echte barista

Voor een barista is de presentatie van koffie heel belangrijk. Daarom is het ook niet vreemd dat ze dan liever koemelk of sojamelk gebruiken. Omdat deze nu eenmaal gemakkelijker zijn om mee te werken. Dat wilt niet zeggen dat amandelmelk opschuimen onmogelijk is weliswaar.

Een barista weet heel goed welke melk gemakkelijk is om op te schuimen en dewelke een absolute hel zijn. Wie natuurlijk een koffie drinkt, maakt zich daar allemaal geen zorgen over. Die persoon zit dan ook meer in met de smaak van de koffie en welk type melk gebruikt is geweest. Niet met de presentatie ervan. En ergens ook logisch, want jij bent de persoon die het moet opdrinken.

Ze zijn misschien niet de mooiste, maar dankzij alle opties die er bestaan, kunnen veganistische lattes ook heerlijk zijn. Er zijn heel wat verschillende types melk die je kan gebruiken de dag van vandaag. En heel wat koffieshops proberen dan ook om meer diversiteit op dat vlak te brengen.

Hieronder vind je een aantal voor- en nadelen van twee verschillende alternatieven voor melk om op te schuimen.

Sojamelk opschuimen

Geloof het of niet, maar een latte met sojamelk is heerlijk. Als je graag een latte drinkt, dan is deze zeker eens het overwegen waard. Daarnaast is het één van de favoriete alternatieven voor barista’s. Daar zijn verschillende redenen voor. Sojamelk zorgt voor de beste schuim. Men kan sojamelk stomen met dezelfde consistentie als koemelk. Omwille van deze reden kan sojamelk gebruikt worden voor espresso’s en het zal qua textuur niet ver leggen van de consistentie van een standaard espresso.

Sojamelk is ook extreem vergevingsgezind en complementair met verschillende types koffie. De noterige, roomachtige smaak leunt aan bij het profiel van koffie en versterkt de smaak van verschillende variëteiten bonen en blends.

Dit klinkt allemaal fantastisch, maar er is een nadeel. Er wordt vaak suiker toegevoegd aan sojamelk. Soja wordt daarnaast vaak bekritiseerd dat het overgebruikt wordt. En dit zou niet zo goed zijn in grote kwantiteiten voor het menselijk lichaam. Daarnaast is het ook een populaire allergeen. Er zijn heel wat mensen die geen koemelk en sojamelk verdragen.

Amandelmelk opschuimen

Minder vergevingsgezind, maar misschien wel een tikkeltje gezonder: amandelmelk.

Amandelmelk smaakt op zijn eentje al heerlijk. En koffie smaakt ook heerlijk op zijn eentje. Wanner je ze samen mixt, smaken ze weliswaar niet altijd even goed als wanneer je ze apart dronk. Amandelmelk opschuimen om in een latte te doen is gezond, maar het werkt niet zo goed als andere melk alternatieven omdat zijn smaak niet altijd even compatibel is.

Amandelmelk kan je ook niet opschuimen zoals je met koemelk of sojamelk doet. Het is heel moeilijk om er een latte mee te maken en het is bijna onmogelijk om genoeg schuim ermee te krijgen dat je een espresso kan maken. Amandelmelk gaat ook stremmen bij bepaalde temperaturen, wat er wat vies uitziet, ondanks het feit dat de smaak ongewijzigd blijft.

Wat de gezondheidsvoordelen van amandelmelk betreft, amandelmelk zit boordevol proteïnen, calcium en vitamine D. Het bevat weinig suiker (zolang het ongezoet is) en zit boordevol gezonde vetten. Hoera voor amandelmelk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *