1 augustus 2016 risico hiv via voorvocht

Hoe groot is het risico op HIV besmetting via voorvocht?

Er werd maar heel weinig onderzoek gedaan naar de kans op HIV door voorvocht. Terwijl de twee tests die werden uitgevoerd enkele resultaten opleverden, bleven er een aantal vragen onbeantwoord. Laat ons eerst kijken naar wat er bereikt werd:

Testen op mannen besmet met HIV bewees dat voorvocht deze SOA kan bevatten.

Het HIV-virus in voorvocht is beweeglijk, en kan overgedragen worden op een ander persoon

Daarnaast werden er erg weinig feitelijke gegevens ontdekt. En sommige gevallen werden de resultaten foutief geïnterpreteerd. Vooral wat de concentratie van deze virus in de voorvocht betrof.

Misvattingen over HIV door VoorvochtHet wordt alom geloofd dat voorvocht een kleinere concentratie HIV bevat dan in zaad. Er bestaat absoluut geen wetenschappelijk bewijs om dit te ondersteunen. Er is niets in de resultaten van beide tests te vinden dat erop duidt dat dit waar is. Het kan lager zijn, of hoger, of het kan ongeveer hetzelfde zijn, we weten het gewoonweg niet. Maar het is belangrijk dat je je niet laat leiden door de misvatting dat voorvocht een lagere concentratie HIV bevat dan zaad.

Het risico op HIV besmetting door voorvocht is lager dan van ejaculatie, maar dit komt enkel door de hoeveelheid geproduceerde vloeistof. Het risico verhoogt met de hoeveelheid ontladen voorvocht.

 

Nog een misvatting over deze SOA is dat het niet kan worden overgedragen door orale seks. Orale seks kan leiden tot besmetting, maar het risico wordt als erg laag beschouwd. HIV door voorvocht kan op een gelijkaardige manier worden overgedragen, maar de risico’s zijn minimaal.

Voorvocht en andere SOA’s

Het risico van overdracht van HIV verhoogt indien de besmette persoon ook andere SOA’s opgelopen heeft, zoals Gonorroe of Chlamydia. Deze bacteriële infecties hebben invloed op de plasbuis, en besmette cellen kunnen uit de top van de penis geduwd worden door voorvocht. Deze cellen kunnen een hogere concentratie HIV bevatten. Een andere SOA verhoogt ook het risico op overdracht van deze aandoening door orale seks.

Onderzoek naar HIV door voorvocht

Eén van de grootste moeilijkheden op dit gebied is dat er in de nabije toekomst wellicht geen onderzoek verricht wordt op dit gebied. Er zijn absoluut geen gegevens over hoeveel mensen er ooit een HIV besmetting door voorvocht hebben opgelopen. Er zijn beweringen geweest van mensen dat ze HIV hebben opgelopen door voorvocht, zelfs door orale seks, maar het is onmogelijk deze beweringen te staven. Wat wel kan vastgesteld worden is dat het risico bestaat en er steeds opgelet moet worden.

HIV besmetting door voorvocht is een reële dreiging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *