25 juli 2016 pompelmoes gezond

Pompelmoes: is het gezond en waar is het goed voor?

De voordelen voor de gezondheid van pompelmoes zijn zeer uitgebreid en bijna ongeëvenaard door andere fruitsoorten. Een glas gekoeld pompelmoessap, zeker in de winter, geeft de vitamine C niveaus een hele boost. Wat pompelmoes toch laat uitsteken boven andere vruchten van de citrusfamilie. Het zit boordevol gezonde voordelen die komen van de talloze nutriënten en vitamines, waaronder fosfaat en lycopeen. Naast deze bevat het ook calcium, suiker en fosfor. Op culinair vlak wordt het beschouwd als een wonderbaarlijke aperitiefhapje, en wordt het regelmatig opgenomen in het ontbijt als een verfrissende en energie gevende start van de dag.

Pompelmoes bevat heel wat vezels maar bevat niet veel calorieën. Bovendien bevat het bioflavonoïden en andere plantaardige chemicaliën. Deze beschermen ons van ernstige aandoeningen zoals kanker, hartaandoeningen en de vorming van tumoren. Pompelmoes eten laat het metabolisme versnellen, verlaagt de insuline niveaus en geven jou een vol gevoel. Het helpt het menselijk lichaam vechten tegen een aantal aandoeningen zoals vermoeidheid, koorts, malaria, diabetes, constipatie, indigestie, problemen met urineren, overtollig zuur en nog andere ongemakken.

Er zijn heel wat belangrijke voordelen voor de gezondheid gelinkt aan het eten van pompelmoezen. Voordelen die ook bekend staan als krachtige gif eliminatoren. Het werkt als een natuurlijke antiseptisch middel bij wonden en functioneert als versterker voor de lever. Pompelmoezen bevatten veel water, wat helpt bij het behouden van een gezonde huid en de stofwisseling in het lichaam bevordert. De pulp en vezels van pompelmoes geven onze lichaam een gezonde massa om te verwerken, die zorgt voor een goede stoelgang en de kansen vermindert op darmkanker. Het helpt ook als dorstlesser en bijgevolg helpt het dus ook om het koortsachtig gevoel te verminderen die je voelt wanneer je ziek bent. Sommige studies beweren dat het innemen van pompelmoes de kansen op de ontwikkeling van prostaatkanker ook zou verminderen.

De gezonde voordelen van pompelmoezen

Helpt bij het vermageren

Pompelmoes werkt uitstekend om je hongergevoel te stillen in vergelijking met andere voedingsbronnen. Men zegt dat het de geur is van pompelmoezen dat ervoor zorgt dat het gevoel van honger voorbij gaat. Dat is dan ook de reden waarom pompelmoes bij heel wat mensen die willen vermageren hun dieet wordt opgenomen. De grote hoeveelheid vezels die in deze vrucht zitten zorgt ook voor sneller een vol gevoel en helpt mensen voorkomen dat ze teveel eten. Pompelmoes is omvangrijk en stimuleert de aanmaak van cholecystokinine, een hormoon die de spijsverteringssappen reguleert en hongergevoel onderdrukt.

Voorkomt en helpt bij het genezingsproces van de griep

pompelmoes gezondPompelmoes is een waardevolle remedie voor de griep, aangezien het helpt om de zuurtegraad in ons lichaam te minimaliseren. De bittere eigenschappen die voortvloeien van een stof die men naringine noemt verstevigt het ons lichaamsprocessen en het verteringsstelsel. Naringine wordt ook beschouwd als een flavonoïde, die een krachtige bron van antioxidanten is in het menselijk lichaam. Deze hebben ook antivirale, antischimmel, antibacteriële, antikanker en ontstekingsremmende eigenschappen. Dat zorgt ervoor dat ze één van de meest belangrijke verdedigingslinies van ons immuunsysteem zijn. Het beschermt ons tegen de griep en andere serieuze aandoeningen.

Malaria

De sap van pompelmoes, of de fruit zelf, bevat heel wat kostbare en natuurlijke kinine. Deze zijn heel goed bij de behandeling van malaria. Kinine is een alkaloïde die een lange geschiedenis heeft als behandeling voor malaria, maar ook van lupus, artritis en nachtelijke beenkrampen. Het is een voedingsstof die men niet gemakkelijk aantreft in andere voeding, dus pompelmoezen zijn zeker goed voor de gezondheid en hele uitzonderlijke vruchten. De kinine in deze vruchten kunnen er gemakkelijk aan onttrokken worden door deze te koken en de pulp uit te persen.

Koorts

De pulp en/of sap van pompelmoes helpt patiënten om sneller te herstellen van koorts en het vermindert het brandend gevoel die jouw lichaam ervaart wanneer je lichaamstemperatuur te hoog wordt. Het staat ook bekend als een manier om jouw immuunsysteem te beschermen tegen verkoudheden en andere vaak voorkomende ziektes. Pompelmoessap in combinatie met water kan een hele goede dorstlesser zijn en kan ervoor zorgen dat je lang gehydrateerd blijft. De meeste van deze eigenschappen van pompelmoes komt door de grote hoeveelheid vitamine C in pompelmoes, die over het algemeen werkt als een algemene bescherming voor het immuunsysteem en het lichaam helpt om koorts af te breken.

Vermoeidheid

Pompelmoezen zijn ook een gezonde optie bij de behandeling van vermoeidheid. Het kan je dus helpen om jouw algemene vermoeidheid die veroorzaakt wordt door routine of vervelend werk te verdrijven. Pompelmoes sap en een evenredige hoeveelheid citroensap drinken kan een verfrissende en heerlijke manier zijn om jouw energiepeil te boosten. Nootkaton is een zeer zeldzame en belangrijke samenstelling die je in pompelmoes kunt terugvinden. Nootkaton verhoogt de energie metabolisme in het lichaam door AMPK activatie. Dit zorgt voor een betere uithoudingsvermogen en energie, meer gewichtsverlies en een vermindering van de kansen om diabetes te ontwikkelen.

Indigestie

Pompelmoes is zeer bruikbaar om de problemen van indigestie tegen te gaan. Het is zeer licht vergeleken met andere voedingswaren en werkt bijgevolg meteen in op indigestie door eerst de warmte en de irritatie die veroorzaakt worden in de maag tegen te gaan. Het verbetert de  stroom van de verteringssappen, wat de beweging van de stoelgang vergemakkelijkt. Dit zorg ervoor dat jouw uitscheidingsstelsel regelmatig blijft. Dit is te danken aan de aanwezigheid van vezels en vegetatieve pulp in pompelmoezen. Pompelmoes wordt in de moderne geneeskunde vaak gebruikt voor problemen met de stoelgang te reguleren.

Slapeloosheid

Een simpele glas pompelmoes sap voor het slapen gaan kan een gezonde slaap bevorderen. Bovendien verlicht het ook de irritante symptomen en gevolgen van slapeloosheid. Dit is te danken aan de tryptofaan die in grapefruit zitten. Deze chemicaliën associëren we vaak met het slaperig gevoel dat we ervaren na het eten van een grote maaltijd. De niveaus tryptofaan in pompelmoes laat ons rustig wegdoezelen tot we in slaap vallen.

Diabetes

Diabetici kunnen veilig pompelmoes eten, omdat pompelmoes eten de hoeveelheid zetmeel in het bloed vermindert. Als een patiënt diabetici is, kan het eten van pompelmoes hem helpen om de suikeraanvoer in het lichaam te reguleren. Hierdoor wordt de aandoening op een effectieve manier aangepakt. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat deze vruchtbare relatie tussen pompelmoes en diabetici te danken is aan de flavonoïden die in pompelmoes zitten.

Aciditeit

Verse pompelmoes sap zorgt voor een alkaline reactie na het verteren. Het citroenzuur van deze fruit wordt behouden in het lichaam en laat bijgevolg de effecten van de alkaline reacties na de vertering stijgen. De sap die men uit pompelmoes haalt is gezond en helpt in het voorkomen van de vorming van zuur. Het helpt ook andere aandoeningen die gelinkt zijn aan teveel zuur in het lichaam te voorkomen.

Constipatie

Een vol glas vers geperst pompelmoes sap ’s morgens is een geweldige remedie om constipatie tegen te gaan. De sap stimuleert de darmen en andere delen van het lichaam die gerelateerd zijn aan het verteringsstelsel. Dit komt door het stimulerend effect van vezels op de stoelgang en de stimulatie van de spijsverteringssappen die de samentrekking van de verteringsstelsel vergemakkelijkt en stoelgang veroorzaken.

Winderigheid

10 à 20 druppels pompelmoes sap innemen voor elke maaltijd kan als een gepaste probiotica werken en spijsverteringsenzym. Het zal je verlichten van winderigheid en een ongemakkelijk gevoel in de maag. Verder onderzoek is nodig om het exacte mechanisme achter dit fenomeen te achterhalen, maar ook hier denkt men dat de flavanoïden aan de basis liggen van deze voordelen.

pompelmoes en medicatieUrinewegaandoeningen

Pompelmoes sap is rijk aan kalium en aan vitamine C. Bijgevolg is het één van de beste behandelingen voor gevaarlijk verminderd urineren die vaak veroorzaakt wordt door lever-, nier- of hartproblemen. Bovendien werkt het hoog kaliumgehalte vaatverwijdend, wat betekend dat de bloedvaten en aders zich ontspannen, waardoor de bloeddruk vermindert en het risico op een hartinfarct en beroerte sterk vermindert. Bovendien wordt een hoog niveau aan kalium geassocieerd aan hogere cognitieve functies door het verhoogd bloed en zuurstofgehalte dat naar de hersenen gaat.

De consumptie van pompelmoes is beter dan heel wat medicijnen

Pompelmoes is een natuurlijke, gezonde bron van medicijnen die het lichaam zal helpen om verschillende aandoeningen af te weren. Deze vrucht is op elk moment van het jaar te vinden. Het is volkomen natuurlijk en veel beter dan kunstmatige farmaceutische producten om bepaalde gezondheidsproblemen aan te pakken. Het laat je lichaam toe om je cholesterol niveau te reguleren. Wat meteen ook betekent dat het risico op een cardiovasculaire aandoening veroorzaakt door cholesterol vermindert. Het gebruik van pompelmoes kan de hoeveelheid LDL cholesterol verlagen, alsmede gevaarlijk triglyceriden.

Pompelmoes en medicatie

Ondanks de vele voordelen voor de gezondheid van pompelmoes, en het feit dat deze vrucht soms effectiever kan zijn dan andere medicijnen, moet je toch voorzichtig zijn bij het innemen van medicijnen en pompelmoes op hetzelfde moment. Bepaalde chemicaliën in pompelmoes, zoals naringine, en andere minder vaak voorkomende bestanddelen, kunnen negatief reageren met verschillende medicijnen en schade veroorzaken aan jouw organen. Bespreek dus eerst met jouw arts wat de interactie is met pompelmoes en bepaalde medicijnen, vooraleer je besluit om pompelmoes in jouw dieet te brengen. Je gezondheid willen verbeteren is altijd een verstandige zet, maar wanneer je het op teveel verschillende manieren doet kan het een averechts effect hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *