15 februari 2017 Oververmoeid zijn en toch niet in slaap kunnen vallen hoe komt dat

Oververmoeid zijn en toch niet in slaap kunnen vallen, hoe komt dat?

Heel wat mensen ervaren de onaangename ervaring van niet in staat te zijn om in slaap te vallen ondanks dat ze oververmoeid zijn. Wanneer je oververmoeid bent kan in slaap vallen, of in slaap blijven, vreemd genoeg moeilijk zijn voor heel wat redenen. Stress, gebrek aan een goed voedingspatroon en niet goed voor jezelf zorgen kunnen allemaal jouw slaappatroon beïnvloeden. Zeker wanneer je te moe bent.Oververmoeid zijn door stress

Eerst en vooral is het belangrijk om te verstaan waarom je zo moe bent. Als je door een stressvolle tijd gaat op het werk of in jouw leven, dan kan het zijn dat jouw uitgeputte hersenen niet in staat zijn om het los te laten en jou te laten slapen. Oververmoeid zijn door stress is een vaak voorkomende aandoening. Als je een emotioneel of mentale trauma ervaart, kan het zijn dat je tijdelijk de controle verliest over het in staat zijn om te relaxen.

Oververmoeidheid kan ertoe leiden dat je jezelf wakker houdt

Oververmoeidheid kan er ook tot leiden dat je niet kunt slapen omdat je zo hard probeert om wel te slapen. Ooit al een nacht meegemaakt waar je zit te denken “Ik moet echt in slaap vallen. Waarom kan ik niet slapen?”? Dan kan het zijn dat je bij bewustzijn blijft omdat je zoveel moeite doet om jezelf in slaap te forceren. Dit kan ook gelinkt zijn aan ongerustheid over niet voldoende slapen. Weten dat je binnen een paar uur moet opstaan en dat je een bepaald aantal uren moet slapen om fris te zijn.

In bepaalde situaties waar je oververmoeid bent, is de kans bestaande dat je jezelf niet meer verzorgd. Je hebt jouw lichaam verwaarloosd. Ook al heb je geen honger of dorst, gebrek aan goed en gezond voedsel en voldoende vloeistoffen kan voldoende zijn om niet in slaap te vallen. Als je het druk hebt of in een stressvolle periode zit, zorg ervoor dat je op z’n minst een gezond diner nuttigt. Vergewis jezelf ervan dat je ook voldoende water drinkt. Stress op het lichaam kan leiden tot stress op de hersenen. En deze stress kan leiden tot niet meer kunnen slapen wanneer je dat het meeste nodig hebt.

Oververmoeidheid compenseren

Heel wat mensen die oververmoeid zijn proberen dit goed te maken tijdens de dag door dranken te consumeren met veel caffeïne in, zoals koffie. Hoewel dit jou misschien door de dag kan helpen, heeft het ook neveneffecten. Het kan er namelijk voor zorgen dat je wederom een goede nacht rust moet laten. Hierdoor zal je de daaropvolgende dag weer oververmoeid zijn en weer niet kunnen slapen. Als je oververmoeid bent, tracht te stoppen met cafeïnerijke dranken te consumeren na de middag. Zo ben je zeker dat alle cafeïne uit jouw lichaam is tegen dat het slaaptijd is. Drink veel water, of dranken die weinig suiker bevatten om jezelf wakker te houden als dat nodig is.

Oververmoeidheid is een vicieuze cirkel

Oververmoeidheid kan er ook voor zorgen dat je goede sportgewoonten laat. Je kan zeker vermoeid raken door heel de dag aan jouw computer te zitten. Dit is weliswaar niet dezelfde soort vermoeidheid die je hebt wanneer je fysiek actief bezig bent. Als jouw lichaam niet voldoende beweegt, dan kan het zijn dat deze ook niet de behoefte voelt om af te sluiten en te rusten… ook al wil je dat zelf heel hard. Ook al ben je oververmoeid, probeer een halfuur te gaan wandelen na het werk of wanneer je tijd hebt. Zorg ervoor dat je geen intensieve zaken doet vlak voor het slapengaan, omdat dit een averechts effect kan hebben.

Hulpmiddelen bij oververmoeid zijn

Er zijn een aantal zaken die je kunt doen om jezelf in slaap te helpen wanneer je oververmoeid bent. Gun jezelf wat tijd om te ontspannen voor het slapengaan. Nestel jezelf niet in de zetel om naar tv te kijken. Probeer in plaats hiervan een boek te lezen, wat yoga te doen of meditatie. Een lekker lang bad is ook een ideale optie. Zorg voor een aangename sfeer in de slaapkamer door deze proper te houden, opgeruimd en rustig. Zuivelproducten zoals melk bevatten heel wat tryptofaan, waardoor je slaperig zal worden. Een kop warme melk met wat kaneel kan een goede avondritueel zijn. Je krijgt er voldoende magnesium door binnen en zal jou in slaap helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *