19 februari 2017 Waarom ben ik altijd overdag moe en ’s avonds niet?

Waarom ben ik altijd overdag moe en ’s avonds niet?

Herken je dit gevoel, tijdens de dag, zo van 9 uur ’s morgens tot 8 uur ’s avonds ben je moe en wil je slapen. Maar dan nadert het moment om in jouw bed te kruipen ’s avonds, zo rond 21 uur en wil je doodgraag gaan slapen, maar dan lukt het niet. Je bent ’s avonds niet meer moe en je kan ’s nachts niet slapen. Heel wat mensen krijgen hiermee te kampen. Maar hoe komt het dat je overdag moe bent en ’s avonds niet?Of je nu een ochtendmens of avondmens bent zal het resultaat zijn van een aantal factoren. Een aantal zijn te wijten aan jouw gedrag en routinematig vroeg naar bed gaan, sporten ’s morgens, veel blootstelling aan het licht ’s morgens en licht mijden ’s avonds, … deze zaken zullen ertoe leiden dat je meer een ochtendtype wordt.

Maar we mogen ook niet vergeten dat er ook een stuk genetisch materiaal hiermee gemoeid is. Mensen kunnen sterk verschillen wanneer het aankomt op hun circadiaans ritme en hoe snel die werkt. Door dit genetisch component kan het zijn dat jouw chronotype verschilt van die van andere mensen.

Ons circadiaans ritme wijzigt doorheen ons leven. Het is mogelijk dat het om een overgangsfase gaat en dat je tijdelijk een avondsmens bent geworden. Dit gebeurt vaak bij tieners, voornamelijk mannelijke tieners.

Maar als je niet genoeg kan slapen omdat je een avondmens bent, dan moet je toch eens goed nadenken over wat je hiermee gaat doen.

Overdag moe en ’s avonds niet? Doe er iets aan.

Slaap is belangrijk. Als je hier niet voldoende aandacht aan besteed zal je geleidelijk aan meer en meer vermoeid geraken, tot je oververmoeid wordt. Daarnaast zal je minder alert zijn, zal je minder goed presteren doorheen de dag en zijn de risico’s op ongelukken veel groter.

Als je wilt proberen om meer een ochtendmens te worden, probeer een goede slaaphygiëne te ontwikkelen zodat je op tijd in bed raakt. Dit zal jouw levenskwaliteit ook aanzienlijk verhogen.

Een laatste puntje, introverte mensen zijn vaak avondmensen. En ochtendmensen zijn dan vaak extravert. Er bestaat een kans dat als je een ochtendmens wordt en je beter en meer slaapt, je ook gelukkiger zal worden en wat extraverter.

Waarom je zo moe bent overdag maar ’s nachts niet kan slapen.Heb je reeds gemerkt dat je ’s morgens moe wakker wordt, en de hele dag door moe bent. Maar eens de avond aanbreekt ben je zo wakker dat je niet meer kan slapen?

Er zijn mensen die geloven dat de epidemie van (over)vermoeidheid in onze samenleving kan herleid worden tot de vermoeidheid van de bijnieren of een dysfunctie van de bijnieren, zeker bij vrouwen.

Wanneer we het hebben over vermoeidheid van de bijnieren, dan hebben we het over de twee klieren die zich boven de nieren bevinden. Zonder de bijnieren zouden we niet leven. Deze zijn bedoeld om om te gaan met stress dat komt en gaat. Maar de dag van vandaag “gaat” de stress vaak niet meer. Het stopt gewoon niet, met de kinderen, werk, economie, ouders die ouder worden, smartphones, tablets, computers die we nooit uitdoen, …

Al deze stress zorgt ervoor dat onze bijnieren stresshormonen gaan maken zoals adrenaline en cortisol. Teveel cortisol zorgt voor ontstekingen. Wanneer je bijnieren teveel cortisol gaan maken zal jouw bloedsuikerspiegel ontregeld raken, waardoor een hormonale ravage veroorzaakt wordt en ons immuunsysteem onderdrukt wordt.

Als je reeds geruime tijd met een paar koppige kilo’s te maken hebt of verteringsproblemen ervaart, kan het te maken hebben met een dysfunctie van jouw bijnieren. Wanneer jouw lichaam in paniekmodus gaat door de stress, begint het lichaam alles op te slaan. Hierdoor kan je moeilijk gewicht verliezen.

Dus hoe ga je om met iets dat zo abstract lijkt als jouw bijnieren? Eigenlijk komt het neer op een verandering in jouw levensstijl en attitude te maken.

Overdag moe en ’s nachts wakker in bed: probeer te ontspannen

Je moet ervoor zorgen dat je doorheen de dag kan ademen. Probeer yoga of mediteer een paar minuten per dag. Blijf niet te lang op, luister naar het ritme van jouw lichaam. Wees geen perfectionist, gun jezelf fouten. Wees bewust van wat je eet. Geniet van jouw ontbijt, snacks, lunch en avondeten. Tracht minder gerafineerde koolhydraten, gluten en suiker te eten. Je zult zien, jouw bijnieren zullen snel beter en anders gaan functioneren.

En baat het niet, dan schaadt het niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *