24 februari 2017 5 feiten die bewijzen dat niet alle mannen bindingsangst hebben

5 feiten die bewijzen dat niet alle mannen bindingsangst hebben

Niet alle mannen zijn erop gebrand om zoveel mogelijk van hun zaad te verspreiden zoals sommige mensen durven beweren.  Dus claimen dat alle mannen bindingsangst hebben is een beetje overroepen.

Mannen zijn heus niet zo slecht als sommige vrouwen durven claimen. Mannen willen eigenlijk echt wel een relatie en zijn geïnteresseerd in heel wat meer zaken dan juist seks. En dat is schitterend nieuws.

Hieronder vind je 5 wetenschappelijke leugens die verteld worden over mannen:

Feit: Mannen trouwen gemiddeld later.

Geen feit: Omdat ze zich niet willen binden.

Het is een feit dat mannen gemiddeld twee jaar ouder zijn dan vrouwen wanneer ze trouwen. Is dit omdat ze eigenlijk tegen hun zin trouwen en zich niet willen binden voor hun “gloriedagen” voorbij zijn? Neen. Heel wat mannen willen zich enerzijds financieel sterk voelen vooraleer ze deze stap ondernemen. Ook het feit dat een man iets stabieler is (en waarschijnlijk ook iets meer volwassen), het iets moeilijker wordt om een meisje te vinden van zijn eigen leeftijd die met hem zou willen trouwen. Wat er vaak toe leidt dat mannen trouwen met iemand die jonger is dan hen.

Dus ja, mannen wachten inderdaad iets langer om getrouwd te raken. Maar dat heeft niets te maken met het feit dat ze bindingsangst zouden hebben.

Feit: Evolutionair gezien zijn mannen geprogrammeerd om zich te vermenigvuldigen

Geen feit: Dit betekent dat ze gedreven worden om zoveel mogelijk hun zaad te verspreiden

Hoe vaak hoor je het volgende niet: het is moeilijk voor mannen om trouw te blijven om dat ze evolutionair gezien gedreven worden om zoveel mogelijk hun zaak te verspreiden.

Eerste en vooral, het is een wijd verspreide theorie, jammer genoeg. Daarmee bedoelen we, het was iemand zijn idee, maar daar is nooit geen wetenschappelijk bewijs van gevonden.

Het zit in de natuur van de mens om zich te willen reproduceren. Maar waarom gaan we ervan uit dat voor mannen de beste voortplantingsstrategie is om zoveel mogelijk vrouwen zwanger te krijgen? De beste strategie was om te tonen hoe toegewijd ze waren om alles te voorzien voor hun familie en deze te beschermen, zodat een vrouw in de eerste plaats bereid was om zich met hem voort te planten. Het is niet zo dat er maar 1 man per 20 vrouwen was en dat vrouwen hopeloos op zoek waren naar een spermadonatie.

Precies alsof onze voorvaders allemaal aan het wachten waren aan de ingang van hun grot tot de man terug kwam om te pronken met zijn genetisch materiaal. Onze “voormoeders” hadden ook hun woordje te zeggen. En als een man een vrouw wou vinden om zijn nageslacht te dragen, dan moest hij in staat zijn om voor haar te zorgen en haar te beschermen. Dus niet eenmalig te ejaculeren.

Dus evolutionair gezien moesten mannen goed kunnen zorgen voor hun partner. Want wie daar niet toe in staat was mocht zijn zaad achter de bosjes gaan lozen.

Feit: Vrouwen hebben een biologische klok

Geen feit: Dit betekent dat mannen de bovenhand hebben in relaties

Het is een feit dat een man een vrouw zwanger kan maken als hij al 70 jaar oud is (hoewel onderzoek uitwijst dat het misschien niet de sperma is van de beste kwaliteit). Maar naast het feit dat er niet veel mannen van 70 zijn die staan te springen om nog een kind te hebben, als hij een familie wilt zal hij ook een vrouw nodig hebben.

Vrouwen kunnen maar een gelimiteerde periode kinderen krijgen, maar we kunnen ze wel op ons eentje hebben (bijvoorbeeld: spermadonatie). Vrouwen hebben maar een gelimiteerde periode waarin ze voor kinderen kunnen gaan. Maar of dat ervan komt ligt volledig in hun eigen handen. Als een man kinderen wilt, dan dient hij “verkozen” te worden door een vrouw.

Dus mannen hebben helemaal de bovenhand niet omdat de biologische klok van een vrouw aan het tikken is. De vrouw heeft de bovenhand, omdat ze de klok bezit.

Feit: Sommige studies wijzen aan dat mannen meer ongebonden seks hebben/vreemd gaan dan vrouwen.

Geen feit: Mannen worden gedreven door seks

Het verschil tussen het seksueel gedrag van mannen en vrouwen is eigenlijk niet significant. Bijna een derde van de vrouwen heeft meer ongebonden seks gehad dan de gemiddelde man. Een recente studie heeft ook aangetoond dat mannen en vrouwen bijna evenveel hun partner bedriegen.

Het probleem met deze nummers is dat ze ook allemaal gebaseerd zijn op zelf rapportage. Niemand heeft mannen en vrouwen zitten volgen om hun seksueel gedrag te documenteren. Het wordt hen gevraagd en dan is het hopen dat ze eerlijk antwoorden. En in een maatschappij waar het niet aanvaardbaar is voor vrouwen om promiscue te zijn, kunnen we verwachten dat vrouwen hun gedrag eerlijk zullen toegeven?

Volgens bepaalde studies niet. Heel wat vrouwen liegen over het cijfer en plaatsen die veel lager om zo niet beoordeeld te worden. Men vermoed dat het verschil tussen mannen en vrouwen die bedriegen niet zo groot zal zijn. En dat zal ook waarschijnlijk bepaald worden door culturele standaarden en niet door een verschil in seksuele verlangens.

Feit: de structuur van de hersenen van mannen is anders dan die van vrouwen

Geen feit: deze verschillen verklaren waarom mannen alleen seks willen en niet kunnen communiceren

Volgens een neurobioloog die het verschil bestudeerd heeft tussen mannen en vrouwen in de hersenen is het onmogelijk om te bewijzen dat deze structurele verschillen een oorzaak zouden kunnen zijn voor verschillende gevoelens, attitudes en gedragingen. Het is niet omdat mannen een meer of minder ontwikkeld aspect hebben in de hersenen dat je tot de conclusie kan springen dat dit de reden is waarom een man op een bepaalde manier zal handelen.

We kunnen het niet genoeg herhalen. We kunnen een theorie baseren op een wetenschappelijk feit en onze stereotypen over mannen (bijv. dat ze niet kunnen communiceren). Maar het is niet omdat die theorie ingewikkelde hersenennamen bevatten dat ze ook waar zijn.

Ook wetenschap is niet vrij van stereotypen. En als we van cultuur uit ervan uitgaan dat mannen meer waarde hechten aan seks dan aan verbintenis, gaan we altijd wel voorbeelden vinden die ons gelijk geven. Maar het enige wat deze cijfers ons bewijzen is dat we met stereotypen zitten, niet dat deze stereotypen accuraat zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *