27 juli 2016 is muesli gezond of niet

Is muesli gezond of niet?

Muesli is een extreme populair ontbijt en tussendoortje. Heel wat mensen vragen zich dan ook vaak af of muesli nu gezond is of niet. Deze ontbijtgranen zijn zeer gezond. Ze bevatten een breed aria aan voordelen voor de gezondheid, waaronder de mogelijkheid om het cholesterolgehalte te verlagen, de vertering te reguleren, helpen bij het verliezen van gewicht, de gezondheid van jouw hart verbeteren, stijgende energiepeil, voorkomen van bloedarmoede en het goed functioneren van de organen. Het eten van muesli helpt om je bloeddruk te verlangen, het cognitief vermogen te verbeteren, de kwaliteit van jouw huid te verbeteren, sterkere beenderen op te bouwen, diabetes managen, de groei van nieuw weefsel stimuleren en hormonale groei en het helpt kanker voorkomen.

Muesli wordt traditioneel gemaakt van havermout, die dan meestal platgedrukt is geweest en licht gestoomd. Hetzelfde wordt dan gedaan met honing, noten en gepofte rijst. Deze volledige mix wordt daarna gebakken tot het knapperig is en kan daarna overal mee naartoe genomen worden als energiegevende snack. Vaak wordt muesli gegeten door mensen die onderweg zijn, zoals wandelaars, kampeerders en mensen die vaak in het buitenlucht zitten en dus ook geen koelkast hebben om hun eten in te plaatsen. Deze mensen willen zich meestal ook niet te druk maken over het feit dat ze hun eten pletten onderweg. Bij muesli kan dat, aangezien het al geplet is geweest.

Wanneer mensen muesli thuis eten wordt dit vaak gecombineerd met yoghurt, honing, aardbeien, bananen en andere types fruit. Of het wordt gemixt met andere ontbijtgranen om zo de voedingswaarde te verhogen. Over de jaren heen is muesli in golven heel populair geweest. Vandaag de dag wordt het vooral gegeten omwille van de ontegensprekelijke gezonde voordelen, gebruiksgemak, heerlijke smaak en veelzijdigheid bij verschillende maaltijden.

Voedingswaarde van muesli

De lange  lijst aan voordelen voor de gezondheid die gelinkt zijn aan muesli is grotendeels te wijten aan de vitaminen, mineralen en andere essentiële nutriënten, waaronder vezels, natrium, kalium, zink, fosfor, magnesium, calcium, vitamine E, vitamine C, niacine, ijzer en thiamine.

De gezonde voordelen van muesli

Vertering

Er bestaat geen betere natuurlijke en gezonde verteringshulp dan muesli. Het wordt vaak gegeten door mensen die hun hoeveelheid vezels willen boosten, omdat muesli zowel oplosbare als niet-oplosbare vezels bevat. Vezels zijn gunstig voor iedereen omdat het de vertering van voedsel reguleert. Het voegt volume en gewicht toe aan de stoelgang, waardoor deze vaster wordt en gemakkelijker door het verteringsstelsel beweegt. Het stimuleert ook de peristaltische beweging, dat is wanneer de gladde spieren zich samentrekken, waardoor het voedsel verder gaat in de darmen. Hierdoor komen er ook verteringssappen vrijk en het hele verteringssysteem wordt ontlast. Oplosbare vezels zijn goed voor het verlichten van de symptomen van constipatie, wat kan leiden tot een schare aan gezondheidsaandoeningen, waaronder colorectale kanker, indigestie, maagzuur en overdreven winderigheid. De onoplosbare vezels kunnen de stoelgang verstevigen en het verschijnen van diarree verminderen. Verder kunnen we ook stellen dat vezels de gezondheid van het hart kunnen verbeteren door letterlijk de aderen schoon te schrapen van gevaarlijke LDL-cholesterol en/of omega-6-vetzuren die kunnen leiden tot hartaandoeningen zoals atherosclerose, hartaanvallen en beroertes.

Muesli helpt bij afvallen

is muesli gezond of nietEen van de beste eigenschappen van het eten van muesli is dat het een lichtgewicht is, maar dat het jou toch een gevuld gevoel heeft… Bovendien heeft het jouw lichaam een gezonde boost op heel wat verschillende manieren. Het bevat weinig cholesterol en natrium, die beide boosdoeners zijn achter chronische obesitas. Bovendien zijn de vezels aanwezig in muesli ervoor verantwoordelijk dat je snel een gevuld gevoel hebt, omdat het zorgt voor een stevige massa in jouw darmen en dat het water absorbeert. Op deze wijze vermindert het hongergevoel en laat het ghreline los, wat de hormoon is die het lichaam honger laat voelen. Dit kan helpen om overeten te voorkomen, iets dat vaak voorkomt bij mensen met obesitas. Maar ook bij mensen die op dieet zijn en die willen afvallen is muesli een goede helper. Zij ervaren namelijk vaak honger op heel ongewoonlijke momenten van de dag. Muesli zal dit helpen voorkomen en op deze wijze ook helpen bij het afvallen.

Helpt bij het verminderen van cholesterol

De oplosbare vezels in muesli staan bekend om het verminderen van de schadelijke LDL cholesterol en het bevorderen van de gezonde HDL-cholesterol in het lichaam. Door de schadelijke cholesterol te verminderen in de bloedstroom, voorkom je de ontwikkeling van plaque in jouw aders en bloedvaten. Deze vorm van plaque kan leiden tot een verhoogde bloeddruk en spanning op het cardiovasculair systeem. Vergewis jezelf ervan dat je muesli koopt dat niet aangevuld is met gehydrogeneerde oliën, omdat deze de negatieve cholesterol verhogen en het positieve verlagen. Hierdoor worden de positieve effecten van de vezels in muesli teniet gedaan.  Heel wat muesli recepten bevatten noten zoals amandelen en walnoten, die een goede bron van omega-3-vetzuren zijn (die ook bekend staan om hun goede HDL-cholesterol).

Stimuleren van energiepeil

De andere reden waarom heel wat wandelaars en kampeerders muesli met zich meenemen op reis is omdat het een concentratie energie is. Het zal dus helpen om die extra stimulans te krijgen wanneer je deze het meest nodig hebt. Het zal jouw lichaam niet vullen met suikers, die ervoor zullen zorgen dat je na verloop van tijd gaat crashen en je zwak gaat voelen. In plaats daarvan zal muesli jou mangaan geven, die één van de minst besproken maar meest integrale mineraal in het lichaam is. Het is belangrijk voor het functioneren van de lever, nieren en metabolische activiteiten. Het stimuleert de weefsels in ons lichaam, en een goede verdeling van de middelen in ons lichaam. Een goed functionerend metabolisme betekent dat jouw lichaam efficiënt functioneert en dat jouw behoefte aan energie verwerkt kan worden.

Voorkomen van kanker

Muesli bevat niet veel vitamine C, die een natuurlijke antioxidant is die het immuunsysteem verbetert, de witte bloedcellen stimuleert en kan helpen voorkomen dat kanker zich gaat uitzaaien. Onderzoekers concentreren zich momenteel weliswaar op het belang van mangaan in de preventie van kanker. De hoge hoeveelheid mangaan in muesli heeft reeds aangewezen dat het antioxiderende eigenschappen heeft. Antioxidanten zijn deeltjes die vrije radicalen opzoeken, het bijproduct van ons celstofwisseling die kunnen muteren in kankercellen door het DNA van deze stellen te wijzigen. Door vrije radicalen te elimineren door antioxidanten te eten zoals mangaan, kan je de kansen verminderen om kanker te krijgen, hartaandoeningen en heel wat andere gevaarlijke aandoeningen.

Voorkomen van bloedarmoede

Muesli is ook een gezonde voedingswaar bij het voorkomen van bloedarmoede. Bloedarmoede is een ernstige aandoening die miljoenen mensen hebben over de hele wereld. Heel veel mensen zijn zich daar weliswaar niet van bewust. Eigenlijk is het een ijzertekort in het bloed, wat een belangrijk onderdeel is voor de opbouw van rode bloedcellen. Bloedarmoede kan zich uitten door overmatige vermoeidheid, hoofdpijn, cognitieve storingen, depressie en darmstoornissen. Muesli bevat een niet verwaarloosbare hoeveelheid ijzer, en bijgevolg pareert het heel wat symptomen van bloedarmoede.

Cognitieve activiteit

Mensen zeggen vaak dat het ontbijt de meest belangrijke maaltijd van de dag is. Het zorgt ervoor dat jouw hersenen heel de dag effectief functioneren.  Dat is zeker waar wanneer je daar muesli aan toevoegt, aangezien het de bloeddruk in ons lichaam verlaagt. Door veel kalium te bevatten maar weinig natrium helpt muesli bij hypertensie door te functioneren als vaatverwijderaar. Wanneer de bloeddruk verlaagt, dan zijn de aderen wat losser. Hierdoor wordt de stress op ons systeem verlaagd en de bloed en zuurstof circulatie verhoogd. De stijging van zuurstof en bloed naar de hersenen kan de cognitieve functies stimuleren en ook de snelheid waarop het nerveuze systeem reageert en de vorming van zenuwbanen. Dat is ook de reden waarom bananen vaak “hersenvoedsel” genoemd worden, omdat hun kaliumgehalte vaak de mentale werking stimuleren.

De bloeddrukverlagende effecten van muesli helpen duidelijk ook de gezondheid van het hart, door de spanning op het cardiovasculair systeem te verlichten en ook de kansen op atherosclerose, beroertes en andere potentieel dodelijke aandoeningen. Idealiter vul je de hoeveelheid kalium aan in muesli met vers fruit, een heerlijke en vaak voorkomende combinatie als ontbijt of als snack voor onderweg.

Vitamine E

Muesli is een goede en gezonde bron van vitamine E, ook bekend als alfa-tocoferol. Eén enkele portie muesli kan tot 20% van de dagelijkse benodigde hoeveelheid aanvullen. Vitamine E beïnvloedt heel wat processen in het lichaam. De bescherming van de huid voor vroegtijdige veroudering en rimpels bijvoorbeeld. Maar ook het versterken van de capillaire wanden. Daarnaast wordt de gezondheid van het hart ook verbeterd, de toename van de bloedcirculatie naar alle extremiteiten van het lichaam zodat haarfollikels en nagels hun integriteit behouden. In laatste instantie beschermt het jouw huid ook van zonneslag. Als je wel een zonneslag zou krijgen, kan het helpen om de pijn en de roodheid te temperen. De grote hoeveelheid vitamine E zorgt ervoor dat muesli een goede keuze is als ontbijt.

Mangaan

De hoeveelheid mangaan in muesli is verbazingwekkend hoog, en de effecten die het op het lichaam kan hebben zijn indrukwekkend. Voor diabetici is mangaan een regulator voor bloedsuikerspiegel in het lichaam, en het stimuleert of remt de afgifte van insuline. Hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel gereguleerd. Waardoor de kansen op pieken en dalen verminderen die het leven van diabetici vaak zuur maken.

Behalve de effecten die het op diabetes heeft, is mangaan ook een cofactor in de productie van energie van voedsel. Het speelt een grote rol in de productie van bloedstollende factoren om het genezingsproces te versnellen, de productie van de sekshormonen en de regulering ervan, en de productie van nieuw weefsel en cellen en het herstel van organen. Muesli heeft voordelen voor jouw lichaam die je nooit had kunnen bedenken.

Neveneffecten van muesli

Hoewel deze lijst van voordelen voor de gezondheid best wel indrukwekkend is, kan muesli ook neveneffecten hebben voor het lichaam. En er bestaat ook wat controverse over het teveel verbruiken van deze powerfood. Muesli is een beetje koolhydraten die in vet gekookt is. Dat kan ervoor zorgen dat bepaalde chemische vetten in het lichaam komen die het niet kan verteren. Omdat muesli niet altijd op dezelfde manier klaargemaakt wordt is het moeilijk om te bepalen welk chemische compositie gecreëerd wordt. Bovendien is er de gepofte rijst die vaak gebruikt wordt in muesli. Deze is van weinig nutritionele waarde maar brengt vaak heel wat calorieën  bij die nergens voor dienen. Probeer een variëteit te vinden die geen gepofte rijst bevat, en je kan de negatieve effecten van muesli mijden. Insuline is een vaak voorkomende polysacharide die gemaakt is van onverteerbare fructanen. Het kan wat tijd vergen van het lichaam om deze op gepaste wijze te verteren. Dit kan resulteren in een opgezwollen gevoel of winderigheid, die daarna gevolgd wordt door een verbetering in de spijsvertering.

Eet muesli met mate en geef jouw lichaam de juiste aandacht. Wees geduldig, muesli is heel goed en gezond voor jou op lange termijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *