30 juli 2016 l-theanine rust

L-theanine: pure rust in een pilletje?

Voedingssupplementen die L-theanine bevatten worden gepromoot voor hun ontspannende effecten, het verminderen van stress en het verbeteren van de slaap. Daarnaast boost het de concentratie en alertheid. Maar kan L-theanine echt jouw geest afstellen?

L-theanine is een aminozuur die men hoofdzakelijk terugvindt in zwarte en groene thee. Dit onderdeel van thee is voor een deel verantwoordelijk van de impact van thee op je gemoed.Het zorgt voor het wijzigen van waarden van de diverse neurotransmitters, wat ervoor zorgt dat de opwekkende werking van cafeïne in thee worden tegen gewerkt. Tegelijkertijd zorgt L-theanine in samenwerking met de cafeïne ervoor dat de concentratie verbetert bij taken die een mentale inspanning vergen. Sommige theeliefhebbers noemen dit effect ook de “kalmte alert”.

Grotendeels door deze effecten die verbonden zijn met het drinken van thee, wordt L-theanine dus ook als voedingssupplement gezien. Als ingrediënt op zich wordt het in verschillende formules gepromoot voor relaxatie en vermindering van stress. Het wordt ook vaak gebruikt in kleinere hoeveelheden in drank en voedsel, vooral in Japan, om meer smaak te geven aan voeding.

De effecten van L-theanine

De meeste onderzoeken die zijn uitgevoerd over L-theanine zijn uitgevoerd op dieren. Een aantal aftastende onderzoeken op mensen, waarbij men veelal dosissen van deze stof gebruikt heeft die 10 à 20 keer hoger waren dan in een kop thee, hebben een aantal voordelen van L-theanine uitgelicht, zoals de volgende:

  • Een Japanse studie op studenten die L-theanine innamen wees uit dat desbetreffende studenten minder ongerustheid ervoeren en een lagere stijging van bloeddruk hadden wanneer ze onder psychologische of fysieke stress stonden dan hun medestudenten die placebo’s innamen.
  • Een andere studie op Japanse studenten toonde ook aan dat studenten die L-theanine innamen minder last hadden van ongerustheid wanneer ze moesten werken in een zeer stressvolle omgeving dan de studenten die placebo’s innamen.
  • Een Canadese studie toonde aan dat de kwaliteit van de slaap bij jongens met ADHD verbeterde op bepaalde vlakken bij inname van L-theanine.
  • Een studie die in Israël werd uitgevoerd toonde aan dat patiënten tussen de 19 en 55 jaar die met schizofrenie te maken hadden toonden aan dat L-theanine hielp bij de antipsychotische behandeling bij deze patiënten.

De meerderheid van deze studies waren weliswaar klein en maar op korte termijn. De meest waren bovendien gericht op kinderen of jongvolwassenen. Heel veel van deze studies vertoonden ook methodologische zwakheden, en de ondervindingen die gemeten werden waren niet altijd even consistent. Een aantal studies wezen zelfs schadelijke effecten aan op de cognitieve testprestaties bijvoorbeeld.

Wat je moet onthouden: L-theanine heeft interessante psychoactieve eigenschappen, maar de onderzoeken hieromtrent zijn tot op heden niet voldoende om de beweringen hierover te staven. Het effect van deze stof is een beetje onvoorspelbaar, zeker wanneer deze gecombineerd wordt met andere ingrediënten (wat vaak het geval is bij bepaalde voedingssupplementen) of wanneer deze wordt ingenomen met verschillende medicatie. Iemand die regelmatig L-theanine inneemt zou ook gewoon kunnen raken aan de bijwerkingen van deze stof. Bovendien zijn er heel wat supplementen die D-theanine bevatten, een licht verschillende vorm van theanine die niet dezelfde neurologische gevolgen heeft van L-theanine. Een aangepaste dosis en hoe veilig het gebruik van deze aminozuur zijn op lange termijn is niet geweten.

Tot er betere onderzoeken uitgevoerd worden omtrent L-theanine raden wij dus aan om geen supplementen in te nemen van deze stof, maar enkel thee te drinken. De aangename effecten die gecreëerd worden door de synergie van L-theanine, cafeïne en andere stoffen in thee hebben de test des tijd wel reeds doorstaan.

Wat is L-theanine?

Theanine is een derivaat van theeblaadjes. Thee komt uit het Oosten van Azië. Een struik waar thee aan groeit kan tot 9 meter hoog worden en wordt gesnoeid van 60 cm tot 1,5 meter wanneer deze geteeld wordt. De donkeregroene bladeren met gekartelde randen zijn ovaal en wisselen wat af, terwijl de witte, geurige bloesems alleen of in bundels aanwezig zijn.

De stof L-theanine wordt ook geïsoleerd van de eetbare paddenstoel Boletus Badius. Deze paddenstoel wordt regelmatig teruggevonden op het einde van deze zomer en in de herfst in de Verenigde Staten.

Waarvoor wordt L-theanine gebruikt?

Traditionele gebruiken

Naast water is thee de meest gedronken drank op de wereld. L-theanine werd in 1949 ontdekt als bestanddeel van groene thee en werd in 1964 goedgekeurd om ongelimiteerd in alle voeding te gebruiken, waaronder chocolade, frisdrank, kruidenthee, … maar niet in voedingswaren bestemd voor kinderen. L-theanine zorgt ook voor een unieke umami-smaak die je kunt terugvinden in infusies van groene thee.

Algemeen gebruik van L-theanine

L-theanine zou stress helpen ontlasten zonder een duizelig gevoel op te wekken. Bovendien zou L-theanine ook immunologische kenmerken bezitten. L-theanine zou ook een effect hebben op het cardiovasculair systeem en een preventieve rol spelen bij kanker. Niettemin zijn er maar beperkte klinische bewijzen voorhanden om deze beweringen te ondersteunen.

Wat is de aanbevolen hoeveelheid L-theanine?

Data die de klinische rol van L-theanine ondersteunen zijn zwak. Maar studies die het effect op ongerustheid meten gebruikten telkens hoeveelheden theanine die tussen de 200 à 250 mg waren.

Hoe veilig is het gebruik van L-theanine?

Contra-indicaties

Geen gevestigde contra-indicaties.

Zwangerschap/borstvoeding

Men raadt aan om geen L-theanine in te nemen tijdens de zwangerschap en/of borstvoedingsperiode. Ook al bestaat er geen gevestigde informatie omtrent de gevaren tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding.

Interacties met andere geneesmiddelen

Geen.

Neveneffecten

Bij het gebruik van L-theanine zijn er maar weinig neveneffecten bekend. Neveneffecten die reeds geregistreerd zijn geweest bij studies op mensen bij het gebruik van thee in het algemeen zijn hoofdpijn, duizeligheid en gastro-intestinale symptomen.

Toxiciteit

L-theanine wordt verkocht als voedingssupplement en is erkend als een veilige supplement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *