14 juni 2016 kruiden tegen depressie

7 kruiden die helpen tegen een depressie

Voor het tijdperk van antidepressiva waren er een aantal opties om depressies te behandelen. Enerzijds gebaseerd op het gebrek aan begrip over wat deze aandoening inhoudt maar anderzijds ook omdat ze niet veel hoop hadden op herstel. Eeuwenlang, voordat depressie erkend werd als een fysiologische aandoening in plaats van een psychische stoornis, werd de consumptie van bepaalde kruiden aangeraden om deze aandoening tegen te gaan. Deze kruiden spelen tot op de dag van vandaag nog steeds een belangrijke rol bij het behandelen van deze aandoening.

Kruiden die helpen tegen depressie

Sint-JanskruidSint-Janskruid (Hypericum perforatum) is een heel populaire keuze geweest door “dokters” sinds het oud Grieks tijdperk, waar het gebruikt werd om zwaarmoedigheid te behandelen. Vandaag de dag wordt deze kruid, die prachtige kleine gele bloemen heeft, gebruikt om gematigde depressie aan te pakken in Duitsland, bij zowel volwassenen als kinderen. Sommige Duitse studies tonnen aan dat het een doeltreffend antidepressiva is met bitter weinig neveneffecten.

Sint-Janskruid is vrijwel overal verkrijgbaar in natuurwinkels. Men gelooft ook dat Sint-Janskruid helpt om de hoeveelheid serotonine in de hersenen te verhogen. Niettemin heeft deze kruid wel een interactie met medicatie, waardoor deze niet zou ingenomen mogen worden zonder de goedkeuring van een arts.

Saffraan

Een dure optie door zijn schaarste, saffraan is een kruid die gemaakt wordt van de crocus sativa bloem die reeds eeuwenlang gebruikt wordt als hulpmiddel bij de spijsvertering. Bovendien wordt deze bloem ook gebruikt om de stemming te verbeteren en de gevolgen van menstruatie te verminderen. Een studie uit 2013 heeft aangewezen dat saffraan een effect hadden bij het verminderen van de symptomen van een depressie. Dit werd aan de hand van een onderzoek met placebo’s gedaan in de andere testgroep.

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba heeft een belangrijke rol gespeeld in de Chinese geneeskunde dankzij zijn vermogen om de circulatie van het bloed naar de hersenen te verbeteren. Deze kruid is verkrijgbaar in capsulevorm en als tinctuur, het helpt ook met de concentratie en zelf-motivatie, een kritisch punt bij patiënten die herstellen van een depressie.

Siberische ginseng

Een andere kruid die reeds een lange weg heeft afgelegd in de geneeskundige wereld is Siberische ginseng. Men gelooft dat deze kruid de gevolgen van stress kan verminderen dankzij zijn capaciteit om de bijnieren te beschermen. Daarnaast kan Siberische ginseng ook de mentale alertheid verbeteren en vermoeidheid verminderen, deze kruid helpt ook om het immuunsysteem te versterken wat ons vermogen om infecties tegen te gaan versterkt. Daarnaast heeft men ook vastgesteld dat mensen die Siberische ginseng innemen een stijgend productiviteit hebben in verschillende industrieën.

Citroenmelisse

Niet kunnen slapen of niet kunnen inslapen is een vaak voorkomend symptoom waarover mensen met depressie vaak over klagen. Dus je slaap verbeteren is een handige manier om het groter probleem van een depressie tegen te gaan. Een kruideninfusie, zoals thee met citroenmelisse, kan helpen om te ontspannen en een uitgeruste slaap bevorderen. Lavendel en kamomille worden ook gezien als een zeer doeltreffend alternatief.Kava (Piper methysticum)

Kava is een wortelplant uit het South Pacific en staat bekend voor zijn sussend effect. Deze is een beetje vergelijkbaar met de kalmte die je ervaart bij diazepam. Het wordt veelal verbruikt als thee, deze plant kan ongerustheid helpen wegnemen, stress en slapeloosheid. Niettemin is het aangeraden om een dokter te raadplegen vooraleer je deze plant inneemt. Kava wordt namelijk ook gelinkt aan problemen die de lever aantasten.

Valeriaan

Valeriaan is een plant die in de geschiedenis al meermaals gebruikt is geweest om angststoornissen te behandelen. Maar ook bij slapeloosheid en depressie werd deze kruid gebruikt. Men gelooft dat Valeriaan het zenuwstelsel kan kalmeren. Deze kruid kan hoofdprijn en duizeligheid veroorzaken bij sommige mensen. Maar wie valeriaan voor een periode van 4 tot 6 weken inneemt, gelooft men dat er geen enkele risico voor de gezondheid is.

De behandeling van een depressie en angststoornissen met kruiden heeft reeds een lange geschiedenis achter de rug in de geneeskunde. Veelal is dit weliswaar een tweede keuze bij artsen die liever antidepressiva voorschrijven. Hoewel een kruidentherapie zeker het overwegen waard is bij een depressie, raden wij aan dat u overlegt met uw arts wat voor u de beste oplossing kan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *