13 oktober 2016 Kleine leugentjes die ok zijn om tegen jouw vrienden te zeggen

Kleine leugentjes die ok zijn om tegen jouw vrienden te zeggen

Is liegen slecht voor jouw vriendschap? En wat met leugentjes om bestwil? Het blijkt dat liegen om een vriend zijn gevoelens te besparen iets heel liefs is om te doen. Je wilt toch niets zeggen die je nooit terug zult kunnen nemen, juist? En je wilt zeker niet dat jouw vriend(in) zich slecht voelt omdat je iets gezegd hebt dat ongevoelig was.

Hoewel we liefst eerlijk willen zijn met onze vrienden, moeten we ook onze intenties monitoren. Er zijn momenten in ons leven waar we rechtuit moeten zijn met vrienden, zeker wanneer ze slechte keuzes maken. Maar als we gewoon kwetsende zaken rondbazuinen (ook al zijn ze waar) moeten we uitdokteren waarom. Men noemt dit antisociaal liegen, wanneer vrienden soms jaloers of geïrriteerd raken door andere vrienden.

Onderzoek wijst uit dat liegen om vriendelijk te zijn, ook pro-sociale leugens genaamd, kan helpen om een sterke vriendschap te behouden. Robin Dunbar (dezelfde psycholoog die suggereert dat er een limiet is op het aantal echte vrienden die we in ons leven kunnen hebben), zegt dat mensen die zich engageren tot het pro-sociale liegen (of leugentjes om bestwil) eigenlijk een sterkere band hebben met vrienden en kennissen.

Deze mensen zijn aangenaam om mee om te gaan, omdat ze proberen om niet kwetsend te zijn of hun vrienden met hun voetjes op de grond te brengen wanneer dit niet nodig is.

Hier zijn een aantal aanvaardbare leugentjes voor bestwil die jouw vriend(in) kunnen helpen om zich beter te voelen.

“Bedankt! Ik hou van het geschenk dat je mij gegeven hebt.”

Ook al is het geschenk dat jouw vriend(in) voor jou gekocht heeft de meest vreselijke ooit, vergewis jezelf ervan dat je hen met veel enthousiasme bedankt. Vrienden hoeven jou helemaal niets te kopen. Dus wanneer ze hun portefeuille openen om iets te kopen waarvan ze denken dat je het leuk zal vinden, toon hen zoveel geluk als je maar kan.

Een geschenk geven kan lastig zijn, zeker wanneer jouw vriend bekend staat als slechte geschenkgever. Soms stel je jezelf de vraag als hun geschenk dient om jou naar beneden te halen, of als ze jou een niet zo subtiele boodschap willen sturen. Maar schuif deze gedachte aan de kant en geef hen het voordeel van de twijfel.

“Ik ging je net bellen.”

We willen allemaal geloven dat onze vrienden aan ons denken, ook al hebben we ze al eventjes niet meer gehoord. Het probleem is nu eenmaal dat we het druk hebben, en dat we soms vergeten om in contact te blijven. We hebben miljoenen andere zaken aan ons hoofd. Maar als een vriend belt zonder enige aanleiding en vraagt of je hen eigenlijk nog ging bellen of smsen, zeg dan ja. Het zal hen een goed gevoel geven.

“Je ziet er fantastisch uit.”

Waarom zou je jouw vriend(in) vertellen dat ze er moe uitzien of dat ze verdikt zijn? Het zal er enkel voor zorgen dat ze zich zekfbewust voelen, en de kans bestaat dat ze het zelf al weten dat ze er niet top uitzien. Iedereen wilt vrienden die onvoorwaardelijk van hen zal houden. En wanneer we hen zeggen dat ze er goed uitzien, tonen we hen dat we van hun innerlijke houden en hun goed hart.

“Ik heb erg genoten van jouw… (boek, lied, schilderij, pull)”

Iedereen heeft een andere voorliefde voor creativiteit. Wat de ene persoon aanspreekt, spreekt de andere niet aan. Dus waarom zou je de gevoelens van een vriend(in) kwetsen wanneer ze creatief aan het wezen zijn? Misschien hou je niet zo van hun schrijven of kunst, maar probeer ze toch aan te moedigen. Zeg hen dat je er wel van genoten hebt. Koop hun werk. Steun hen wanneer ze iets proberen.

“Ik versta jouw standpunt.”

Dit is altijd een goed antwoord voor gevoelige onderwerpen zoals geloofsovertuiging of politiek. Dit soort onderwerpen kan ok zijn bij bepaalde vrienden, maar bij andere kan het zorgen voor een bom die barst en de vriendschap laten ontsporen. Zeggen “Ik versta jouw standpunt” of “Ik versta waarom jij die kant gekozen hebt” zal ervoor zorgen dat jouw vriend(in) zich gehoord voelt, ook al heb je echt geen idee hoe die erbij komt. Het is een andere manier om te zeggen  “laten we overeenkomen dat we niet overeenkomen”, en het is een betere manier om een vreemd gesprek te beëindigen dan te zeggen “het zal wel”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *