5 augustus 2016 orale seks veilig

Is orale seks veilig?

Orale seks en geslachtsziekten

Heel wat mensen durven in vraag stellen of orale seks wel echt seks is. Het hangt ervan af hoe je seks wilt definiëren natuurlijk, maar één iets is zeker. Orale seks is niet veilig. Via orale seks kan je heel wat geslachtsziekten krijgen als je niet de juiste maatregelen neemt. Hieronder vind je een lijst terug van de meest voorkomende geslachtsziekten die je kunt krijgen van orale seks en welk risico je loopt om deze over te krijgen.

HIV

Hoewel orale seks behoorlijk weinig risico’s met zich meebrengt wanneer je het vergelijkt met vaginale of anale seks, het is nog steeds mogelijk om op deze wijze HIV te krijgen.

Een condoom gebruiken of een beflapje is een zeer effectieve manier om de risico’s in te perken om het virus te krijgen wanneer je iemand oraal wilt bevredigen. Als je ervoor kiest om geen bescherming te gebruiken tijdens orale seks dan moet je weten dat het risico op een HIV-infectie stijgt als de persoon die bevredigt wondjes in zijn of haar mond heeft, als de ejaculatie in de mond plaatsvindt en als de persoon die bevredigt wordt andere geslachtsziekten heeft.

Het risico is het grootst voor de persoon die bevredigt. Tenzij de persoon die bevredigt een grote hoeveelheid bloed in zijn of haar mond heeft (bijvoorbeeld door een recente operatie in de mond), is de kans klein dat de persoon die bevredigt wordt een HIV-infectie oploopt van oraal bevredigt te worden.

Herpes

Hoewel genitale herpes en orale herpes normaal door twee verschillende soorten virussen worden veroorzaakt, is het mogelijk dat je besmet wordt door beide virussen op beide plaatsen. Daarom is het dus mogelijk om herpes over te dragen wanneer je orale seks hebt, en de virus kan door beide partners verspreid worden. Herpes is ongelooflijk besmettelijk, ook wanneer de symptomen niet zichtbaar zijn. Hoewel er medicatie bestaat die het risico op overdragen vermindert tijdens een uitbraak, deze zullen het risico op infectie niet volledig wegnemen.

Condooms verminderen het risico op het overdragen van herpes drastisch, maar zijn ook niet 100% effectief bij het voorkomen van overdracht van herpes tijdens orale seks. Dit komt omdat je herpes ook kan doorgeven door gewoon huid op huid contact.

HPV

Het is mogelijk om HPV door te geven via orale seks. Men gelooft dat HPV die je krijgt door orale seks het risico op keelkanker vergroot.

HPV kan ook in de mondholte terechtkomen door verticale transmissie (van moeder op kind tijdens de bevalling). Net zoals bij herpes is het zo dat een condoom of beflapje gebruiken niet 100% effectief zal zijn om het risico op een infectie te beperken. Ook HPV wordt overgedragen via huid op huid contact en niet via lichaamssappen.

Gonorroe

Gonorroe kan beide partners besmetten wanneer een man oraal bevredigd wordt. Keelinfecties die te wijten zijn aan gonorroe zijn over het algemeen zeer lastig om te behandelen. Er zijn een aantal studies die suggereren dat het mogelijk is om gonorroe te krijgen wanneer je een vrouw oraal bevredigt. Maar een infectie in de andere richting is relatief klein aangezien de plaats van de infectie de cervix is, een plaats in de lichaam van een vrouw die niet aangeroerd wordt bij het beffen. Condooms en beflapjes zijn zeer effectief in het voorkomen van de overdracht van gonorroe tijdens orale seks.

Chlamydia

Het is mogelijk om chlamydia te krijgen wanneer een man gepijpt wordt, zowel voor de persoon die bevredigt wordt als voor de persoon die de andere bevredigt. Er is nog maar weinig onderzoek geweest naar hoe groot het risico is om chlamydia te krijgen wanneer een vrouw oraal bevredigt wordt, maar het risico op infectie is waarschijnlijk even groot als voor gonorroe.

Syfilis

Syfilis is ongelooflijk gemakkelijk om over te dragen bij orale bevrediging. Hoewel syfilis alleen maar overgedragen wordt wanneer er ook symptomen van de ziekte aanwezig zijn, gedurende de eerste en tweede stadium van deze ziekte is het gemakkelijk om deze symptomen over het hoofd te zien.

Orale seks minder gevaarlijk maken

Het is mogelijk om de risico’s op een geslachtziekte te verminderen door gebruik te maken van bescherming tijdens deze daad. Dat betekent het gebruik van een beflapje tijdens cunnilingus en rimmen en een condoom bij het pijpen. Dit zal weliswaar het risico op ziektes zoals syfilis en herpes niet verminderen die via huidcontact overgedragen wordt, maar het zal het risico wel sterk inperken.

Wat je moet onthouden

Als we dit mogen samenvatten, orale seks zonder bescherming stelt jou bloot aan een aantal geslachtsziekten. Wanneer je onveilige orale seks hebt gehad met iemand dan praat je daar beter over met je arts. Deze zal dan de nodige onderzoeken uitvoeren naar mogelijke geslachtziektes waar jij jezelf aan hebt blootgesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *