24 juli 2016 havermout gezond

Hoe gezond is havermout en waar is het goed voor?

Havermout is gezond. En dat zeggen we niet zomaar, want deze vlokken zijn goed voor heel wat zaken. Zo is havermout goed voor een gezond hart, diabetes onder controle houden, hypertensie verlagen, kanker voorkomen, goed voor de spieren en een verhoogde immuniteit. Het helpt ook om gewicht te verliezen en behandelt constipatie. Mensen die lijden aan coeliakie kunnen ook een gematigde hoeveelheid havermout consumeren, aangezien deze geen tarwebasis heeft, ondanks de sporadische sporen van gluten.

Havermout wordt gemaakt van haver, die een soort graan is. De botanische naam van haver is Avena Sativa. Havermout wordt gemaakt door haver te rollen, breken of te vermalen. Het kan gegeten worden met melk of kwark of in de vorm van havercakejes, haverkoekjes of haverbrood bij het ontbijt of avondmaal. De mogelijkheden zijn oneindig. Haver wordt ook gebruikt in bepaalde bereidingen en dranken zoals smoothies. Men kan havermout koud of warm eten. Beide opties zijn lekker. Men kan ze ook in verschillende recepten vermengen, en het verleent zich uitstekend als ontbijt. Kortom, havermout is veelzijdig.

Haver groeit in gematigde klimaten. Ze hebben een zeer lage tolerantie voor warme zomers, daarentegen hebben ze een hoge tolerantie voor water en koude. Omwille van deze reden wordt haver voornamelijk in Europa gekweekt en in Noord Amerika. Haver is bijzonder populair in Schotland, waar historici zelfs claimen dat haver deel uitmaakt van hun Schotse erfgoed. Haver werd in grote hoeveelheden gekweekt van de 18e tot de 19e eeuw. Haver was best wel goedkoop en gemakkelijk om te kweken en te verwerken. Op deze wijze begonnen mensen deze dan ook te gebruiken als graangewas. Havermout is de dag van vandaag zeer populair omwille van de verschillende eigenschappen dat het heeft die goed zijn voor de gezondheid. Volgens een recente studie kan havermout jou helpen om langer een vol gevoel te hebben dan andere ontbijtgranen met dezelfde hoeveelheid calorieën.

Voedingswaarde van havermout

Voedingswaarde van 100 gram havermout
Energie 375 kcal
Proteïnen 11 g
Vetten 8 g
Verzadigde vetzuren 1,5 g
Enkelvoudige onverzadigde vetzuren 3,0 g
Meervoudig onverzadigde vetzuren 3,3
Koolhydraten 60 g
Vezels 10 g
Suiker 1 g

Bovendien kan men ook heel wat vitaminen en mineralen terugvinden in havermout:

Vitaminen en mineralen in 100 gram havermout
Calcium 52 mg
Ijzer 4 mg
Magnesium 138 mg
Fosfor 410 mg
Kalium 362 mg
Natrium 6 mg
Zink 3 mg
Thiamine 0,4 mg
Riboflavine 0,1 mg
Niacine 1,1 mg
Vitamine B6 0,1 mg
Folaat 32 mcg
Vitamine E 0,42 mg
Vitamine K 2 µg

Bovendien bevat havermout geen cholesterol!

Meer over de voedingswaarden van havermout vind je hier.

havermout gezondHoe gezond is havermout

Havermout opnemen in jouw dieet zal een brede variëteit aan voordelen voor de gezondheid met zich meebrengen. Een aantal van deze voordelen zijn:

Goed voor een gezond hart

Studies hebben uitgewezen dat havermout als een geweldig component optraden bij een vetgemodificeerd dieet en dat het hielp om bepaalde cholesterol gehaltes te verminderen in het lichaam. De consumptie van havermout en met havermout gemaakte gerechten en producten zal cardiovasculaire aandoeningen helpen voorkomen. Havermout wordt door heel wat Amerikaanse instellingen gepromoot voor een gezonder hart.

Havermout en diabetes

Een studie die werd uitgevoerd bij diabetici wees aan dat het gebruik van havermout het bloedsuikerspiegel aanzienlijk deed dalen bij patiënten met het type 2 diabetes. Het bloedsuikerspiegel verminderde gradueel omdat het hoge vezeldieet en complexe koolhydraten meer tijd in beslag namen om te verteren dan normale koolhydraten. Dit helpt om een optimale bloedsuikerspiegel te behouden. In deze studie werd havermout aan diabetici gegeven in plaats van andere ontbijtgranen. Wie aan diabetes lijdt kan dus zeker niets kwaad doen door wat havermout aan zijn of haar dieet toe te voegen.

Controleert een hoge bloeddruk

Waarom havermout ook nog gezond is? Wel, ongezouten havermout staat bekend als één van de beste voedingen die gebruikt wordt om een hoge bloeddruk te behandelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat regelmatig havemout eten de kansen op een hoge bloeddruk helpen verminderen.

Antikanker eigenschappen

Onderzoek heeft uitgewezen dat voeding consumeren met veel vezels goed is voor het voorkomen en het vechten tegen colorectale kanker. Deze studie suggereert ook dat ontstekingen een significante rol spelen in de ontwikkeling van kanker. Kanker, die een hoog vezelgehalte heeft, heeft aangetoond dat het heel wat ontstekingsremmende eigenschappen heeft ook en zo een goede kompaan is bij het bestrijden van kanker, met minimale neveneffecten.

Helpt om een voller gevoel te hebben

Eén van de belangrijkste eigenschappen van havermout is waarschijnlijk dat je lang een vol gevoel hebt. Havermout zit boordevol vezels. En daar staan maar weinig calorieën tegenover. Dat maakt het een ideaal voedsel om regelmatig te consumeren. De hoge hoeveelheid vezels, verbonden met complexe koolhydraatstructuren nemen meer tijd in beslag om te verteren. Met andere woorden voelt jouw maag zich langer vol en voorkom je zo om ongezonde tussendoortjes te eten tussen maaltijden.

Constipatie behandelen

Havermout is, zoals we reeds een aantal keer aangehaald hebben, een grote bron van vezels. Bijgevolg is het de ideale bondgenoot van de darmen. De aanwezigheid van vezels maakt het de ideale voeding om constipatie tegen te gaan door het verteringsstelsel te stimuleren en door voedsel te laten bewegen door de gladde spieren van de darmen.

Gezond afvallen met havermout

Havermout wordt sterk aangeraden aan mensen die willen afvallen zonder daarom een crash dieet te willen volgen. Havermout bevat heel wat vezels, nutriënten, bevat weinig calorieën en maar een kleine hoeveelheid vet, wat het de ideale voeding maakt voor gewichtsverlies.

Antioxidante eigenschappen

Havermout kan een hele goede bron van antioxidanten zijn. Sommige vitaminen die men in havermout terugvindt zijn fytinezuur, fenolverbindingen, flavonoïden en sterolen. De concentratie van deze antioxidanten zitten op de bovenste laag van de havermoutvlokken.

havermout goed voorGoed voor de huid

Havermout is ook heel goed voor de huid. Het kan gebruikt worden als middel bij verschillende huidaandoeningen. Men kan havermout aanbrengen op de huid om de symptomen te verminderen en de ziekte zelf. Sommige ziektes die onder controle kunnen gehouden worden door lokaal aan te brengen zijn acne, dermatitis, waterpokken en huiduitslag veroorzaakt door stress. Geen twijfel mogelijk, havermout is goed voor de huid.

Voordelen bij de post-menopauze

Er zijn een aantal post-menopauze gezondheidsrisico’s die niet genegeerd kunnen worden. Hoe ouder men wordt, hoe groter het risico op bepaalde ziektes wordt zoals een hartaandoening of een beroerte. In een recent onderzoek werd aan vrouwen met hartproblemen in post-menopauze op regelmatige basis havermout gegeven. Bij deze vrouwen daalde het risico op hartaandoeningen en beroertes.

Coeliakiepatiënten

Coeliakie is een aandoening waarbij de binnenkant van de dunne darm beschadigd is en enkel een deel van het voedsel opgenomen wordt. Gluten is één van de ingrediënten die mensen met coeliakie niet kunnen eten. Onderzoek heeft weliswaar uitgewezen dat havermout, ondanks het feit dat het gluten bevat, toch geconsumeerd kan worden door deze mensen, maar enkel kleine hoeveelheden.

Verbetert het immuunsysteem

Vitamines die men terugvindt in havermout zijn thiamine, riboflavine, niacine, vitamine B6, folaat, vitamine E en vitamine K. Deze nutriënten zijn essentieel bij het opbouwen van het immuunsysteem. Vitamine E is zeer behulpzaam bij het afbreken van complexe vetdeeltjes in kleinere deeltjes. Vitamine K werkt als stollingsmiddel, helpt om de beenderen gezond te houden en staat bekend bij het tegengaan van ziektes zoals Alzheimer en kanker. Havermout is een goede bron van vitamines die helpen om het immuunsysteem sterker te maken.

Met dergelijke voordelen is het aangeraden om havermout op te nemen in jouw dieet als krachtige middel om jouw algemene gezondheid en levensstijl te verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *