28 juni 2016 hoe genees je van liefdesverdriet

Hoe herstel je van liefdesverdriet

Liefde is belangrijk. En wanneer we verliefd zijn lijkt het soms alsof dat het enige belangrijke is.. Een straal werkelijkheid in een nagemaakt bestaan. Liefde zorgt voor licht in jouw leven en wanneer het wegvalt krijg je soms het gevoel dat je in een donkere put wegvalt. Liefdesverdriet lijkt soms onoverwinnelijk, gelukkig is het dat wel.

Liefde die fout loopt doet pijn

De hartpijn die gepaard gaat met uit elkaar gaan is reeds eeuwen gekend en werd reeds bezongen in heel wat gedichten, toneelstukken en liedjes. De kans is ook groot dat als jij dit artikel leest, je deze leest omdat je hartzeer hebt of hebt gehad. En wanneer je liefdesverdriet hebt, dan voelt het aan alsof je jezelf nooit meer zo slecht zal voelen. Anderen lijken het probleem niet te kunnen verstaan.

De pijn die je ervaart bij liefdesverdriet is echt!

Hartzeer en liefdesverdriet

Als je liefdesverdriet hebt op dit moment, dan voel jij jou gekwetst. “Kwetsen” is een woord dat vaak gebruikt wordt wanneer je de “pijn” wilt beschrijven die je voelt wanneer een relatie stuk loopt. Maar wat blijkt nu, dit is niet enkel een metafoor. Studies hebben uitgewezen dat dezelfde gebieden van de hersenen geactiveerd worden wanneer we een pijnlijke relatiebreuk meemaken als wanneer we effectieve lichamelijke pijn ervaart. En net zoals elke pijn, men heeft tijd nodig om te herstellen.

Iedereen rondom jou zal je waarschijnlijk advies geven en zeggen dat er “nog genoeg visjes in de zee zijn”. Maar aan dergelijke uitspraken, ook al zijn ze waar, heb je op dit moment niets.

Liefde zorgt ervoor dat de persoon van wie we houden de enige persoon is die ertoe doet voor ons. Hebben we dan echt elk een soulmate? Iemand die uniek is voor ons?

Hebben we echt een zielsgenoot?

Wel soms lijkt het wel zo. We gebruiken deze term vaak om iemand te beschrijven bij wie we ons zeer sterk emotioneel, seksueel en intellectueel betrokken voelen. Iemand met wie het gewoon klikt. Wanneer we samen met die persoon zijn, voelt het aan alsof je eindelijk compleet bent.

We beschrijven fantastische relaties vaak als “een match made in heaven”. Mensen beschrijven soms die ene persoon als de persoon waarop ze al hun hele leven aan het wachten zijn. De enige echte liefde in zijn of haar leven.

Deze gedachtegang is niet nieuw. De Griekse filosoof Plato schreef reeds over zielgenoten die oorspronkelijk één waren. Maar op het moment dat ze de wereld betreden werden deze in twee gesplitst. Om zich weer “volledig” te voelen was de opdracht om elkaar te vinden.

Als er echt maar één persoon bestaat voor ons, en we verliezen die… hoe kunnen we dat verdriet dan ooit overwinnen?

De echte en de valse

We zijn niet de grootste experten in wat betreft hoe het universum werkt, maar we vermoeden dat als elkeen van ons echt een zielgenoot heeft, we soms het gevoel kunnen krijgen dat we met die samen zijn, ook als dat niet het geval is. Als we in staat zijn om zo verbonden te zijn met iemand, dan zouden we toch in staat moeten zijn om op meerdere niveaus zo moet iemand om te gaan.

Misschien is de beste test of het echt jouw zielgenoot is/was hoe slecht de relatie afgelopen is?

Wat je ook gelooft, hartzeer voelen kan soms ondraaglijk zijn. Maar, net zoals heel wat andere problemen in het leven, is een strategie hebben om deze moeilijke tijden te overwinnen en er sterker uit te komen onontbeerlijk.

Hier volgen een aantal tips om een gebroken hart te helen:

Gun jezelf de tijd

hoe herstel je van liefdesverdrietWanneer we verliefd zijn, zitten we vol met “goed-gevoel” chemicaliën, zoals het bindingshormoon oxytocine en dopamine, die ook gelinkt worden aan verslaving. Het serotonine niveau in de hersenen zal hoger zijn, zorgen dat je jezelf lichter voelt, boordevol energie en vrolijk.

Als jouw geliefde er destijds voor zorgde dat je jezelf voornamelijk slecht voelde dan kan je stellen dat wat het ook was, het was alvast geen liefde. Masochistische verslaving wordt vaak als liefde gezien tot de ware jouw pad kruist.

Nu, ongeacht, eens het middelpunt van jouw liefde weggaat, heeft dat ook een invloed op het niveau “goed-gevoel” hormonen die je in jouw lichaam hebt. Een kelderend gevoel dopamine kan je echt slecht laten voelen. Dus, ook al kan je veel sneller weer beter worden dan je denkt, verwacht niet dat jij jezelf meteen weer normaal zult voelen.

Maar de grootste vergissing die de meeste mensen dan maken is ervan uitgaan dat ze zich nooit beter zullen vullen. Dat is een illusie. Hoe het nu ook mag aanvoelen, je zult leren terwijl de tijd voorbijgaat om weer een betekenisvolle relatie op te bouwen met iemand anders.

Hou jezelf bezig met activiteiten die jouw volle aandacht vragen

Liefdesverdriet zorgt ervoor dat we constant zitten te dobberen over wat had kunnen zijn. We blijven herhalen wat er slecht is gegaan en laten onze verbeelding eigenlijk de vrije loop gaan.

Als we starten met leven in onze dagdromen (zich zorgen maken over zaken is ook een vorm van dagdromen), dan voelen we ons nog slechter. Dit is een natuurlijke reactie wanneer je jezelf nog aanpast aan de situatie. Maar eigenlijk zijn wij het gelukkigst wanneer we ons bezighouden met activiteiten die onze volledige aandacht opeist. Concentratie in plaats van dagdromen maken ons dagelijks gelukkiger. Of we ons nu hard concentreren op het werk of op sporten, probeer je aandacht voluit te besteden aan andere zaken.

Hou al jouw vriendschappen en activiteiten gaande

Wanneer we verliefd worden is het verleidelijk om alles op alles in te zetten en de rest van ons leven wat te verwaarlozen terwijl we al onze aandacht richten op “de grote liefde”. Als je dat hebt gedaan, ook al was het maar een klein beetje, dan is nu het moment aangebroken om dit recht te zetten. Herpak alle zaken die je ooit verwaarloosd hebt, spreek weer af met mensen en herneem jouw activiteiten en interesses die je verwaarloosd hebt. Dit is ook van toepassing ook al heb je daar geen zin in. Daar zin in krijgen begint vaak pas eens je er weer mee herbegint. Niemand heeft ooit gezegd dat er geen inzet van je werd verwacht om liefdesverdriet te overwinnen.

Gun jezelf wat tijd, maar begin daarna weer bewust te leven zodat je:

  • met vrienden en familie socialiseert
  • Ga buiten en doe dingen waarvan je geniet
  • Beweeg! Dat is een gigantische mood booster
  • Streef jouw interesses na

Het is ook heel gemakkelijk om jouw gezondheid te verwaarlozen tijdens dergelijke momenten. Vergewis jezelf ervan dat je gezond eet en maak van slapen jouw prioriteit.

Breek de kracht van oude herinneringen af

Je weet wel hoe het gaat… bepaalde liedjes, plaatsjes, een bepaald moment in de dag, … allemaal zaken die jou aan jouw stukgelopen relatie zal laten denken. In feite, in het begin zal het lijken alsof alles daar naartoe linkt. Dat is een normaal onderdeel in elk rouwproces. En wanneer dergelijke zaken gebeuren, dan kan leven pijnlijk zijn. Maar ga er niet vanuit dat er niets is wat je daaraan kan doen.

Het is belangrijk dat je naar dezelfde plaatsen blijft gaan, blijft luisteren naar dezelfde muziek,… tot je nieuwe associaties opbouwt met deze zaken die niet allemaal met jouw ex te maken hebben. Wanneer je dit bewust doet zal het jou niet enkel helpen om over jouw liefdesverdriet te raken, maar het zal jou ook een hernieuwd vertrouwen geven en een gevoel van persoonlijke macht.

Dus probeer voor een tijdje bepaalde associaties met jouw ex die pijnlijk zouden kunnen zijn te vermijden. Maar wanneer je over de eerste shock bent, zoek dan bewust een aantal van deze associaties op zodat je nieuwe herinneringen kunt opbouwen rond deze situaties die niet enkel gelinkt zijn aan jouw ex. Op deze wijze zullen er minder en minder “herinneringen” aan zijn.

Stel je de vraag of deze persoon wel echt de goeie was voor jou

We betwijfelen niet dat je een aantal goede vrienden hebt met goeie bedoelingen die jou vertellen dat deze persoon niets voor jou was. En of je dat nu zelf gelooft of niet, op dit moment voel jij jou hierdoor niet beter. Maar feit is, we zijn in staat om zaken te missen die slecht zijn voor ons.

Mensen kunnen het missen om te roken, heroïne in te nemen, drinken of om bepaalde voedingswaren die ons kapot maken te eten. Je kan verslaafd raken aan zaken die slecht zijn voor jou als het opwindend lijkt. Dus als je iemand mist wilt dat niet noodzakelijkerwijze zeggen dat deze persoon goed was voor jou.

Met de verkeerde persoon samen zijn kan ons emotioneel destabiliseren. Het kan ons onzeker laten voelen of ons conditioneren om lage verwachtingen te hebben van onszelf en daarom ons zelfrespect slechter maken. De juiste persoon zal je helpen groeien en vooruit gaan in jouw leven. De beste relaties ontstaan wanneer elke persoon in de relatie door wederzijdse aanmoedigingen kan helpen om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en een beter zicht geven op de mogelijkheden in het leven. De juiste match zal overleven en niet zaaien wat het einde van de relatie zal betekenen al in het begin.

Denk hier eens goed over na: was deze persoon echt goed voor jou, naast hoe ze jou lieten voelen? De persoon van wie jij dacht dat het “de liefde van jouw leven” was kan heel goed gewoon een omweg zijn op jouw weg naar een echte hechte en blijvende liefde met iemand anders.

Onthoud de slechte momenten en denk aan wat je ervan geleerd hebt

Iemand liet ons weten dat wanneer ze zich heel slecht voelde over hoe het geëindigd was met haar ex, ze altijd zeer niet flatterende foto’s van hem bovenhaalde om zich weer beter te voelen. Jouw ex kan misschien extreem fotogeniek geweest zijn, maar probeer bevooroordeelde herinneringen te mijden. Wanneer iets gedaan is, dan is het gemakkelijk om de goeie momenten terug te roepen, de passie, de romance, de pret en de opwinding. Maar de relatie is voorbij. En als het gedaan is, dan zal alles wel niet altijd zo goed gegaan zijn. Concentreer je op wat niet goed ging.

Het is natuurlijk gemakkelijk om je dan de vraag te stellen “hoe kon ik zo dom zijn?”. Maar liefde zorgt ervoor dat we onze relatie zien zoals dat we zouden willen dat deze is. Veelal zien we de waarschuwingstekens niet tot het te laat is.

Dus nogmaals, concentreer je op de niet-zo-goede tijden in jullie relatie. Leer ervan, en mijd om jezelf of jouw partner volledig de schuld te geven van deze breuk. In een relatie zit je met twee.

Mijd cynisme en leer weer om te houden van…

Veel mensen, of toch veel mensen, hebben op een bepaald punt in hun leven liefdesverdriet.

Op zo’n moment is het gemakkelijk om cynisch te worden. Om het gevoel te hebben dat “alle mannen last hebben van bindingsangst” of dat “ze allemaal leugenaars en bedriegers zijn” of dat “alle vrouwen feeksen zijn”. Een algemene regel toepassen gebaseerd op één enkele ervaring is een gigantische, maar veel voorkomende, denkwijze die kan leiden tot heel wat vormen van ongelukkig zijn.

Niet iedereen is hetzelfde en zeker niet op dezelfde manier. Je kan en je zal ooit weer liefhebben. Het is niet omdat jouw laatste relatie aanvoelt alsof het de beste was die je ooit gehad hebt, dat het beste niet meer moet komen.

Je hebt nu heel wat pijn te verwerken gekregen en het was misschien wel een gigantische schok voor jou. Maar jij zal jezelf hierdoor slaan. Het zal beter gaan binnenkort. Een heuvel voelt altijd aan als een berg wanneer je deze omhoog moet klimmen, maar wanneer je deze van ver bekijkt, dan ziet het eruit als een natuurlijk, en soms zelf platte, gedeelte van de omgeving.

Als je echt jouw zielsgenoot vast hebt, dan zullen er geen gigantische misverstanden bestaan tussen jullie of slechte communicatie, maar wel een intens gevoel van begrip en passie voor elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *