27 september 2016 Het Dunbar nummer: waarom we maar 150 vrienden kunnen hebben

Het Dunbar nummer: waarom we maar 150 vrienden kunnen hebben

Hoeveel vrienden kan je aan? Robin Dunbar, een evolutionaire psycholoog, zegt dat mensen met een maximum van 150 mensen een cognitieve band kan opbouwen. Onze brein kan niet meer aan dan dat aantal. Dit zal zich vertalen in een gedrag waar we niet meer in staat zullen zijn om een hechte vriendschap aan te gaan of genoeg zullen kunnen onthouden over een persoon om een vriendschap gaande te houden. Als we onder de 150 vrienden blijven, kunnen we een variëteit aan vervullende relaties aangaan met mensen, ons verbonden voelen, tijd maken voor elkaar en dat allemaal doen zonder ons overweldigd te voelen.

In 2012 publiceerde de New York Times een artikel van Dunbar, die zei dat sites zoals Facebook ons misschien de kans gegeven hebben om vrienden met grote hoeveelheden te hebben, maar dat ze de diepgewortelde natuur van deze relaties niet gewijzigd heeft. Onze vriendenkring van echte vrienden blijft relatief klein, niet omdat het gelimiteerd wordt door technologie, maar door de natuur van de mens.

Definitie van het Dunbar nummer

Dunbar zijn ideaal aantal vrienden (vaak het Dunbar nummer genoemd) wordt gedefinieerd als een theoretisch nummer mensen waarmee we als individu in staat zijn om een stabiele en betekenisvolle sociale relatie op te bouwen (vaak is dit nummer 150).

Hoewel het Dunbar nummer al een aantal decennia oud is, heeft het recentelijk meer aandacht beginnen krijgen door het aantal mensen die we als “vrienden” hebben op sociale media, voornamelijk Facebook. Er zijn mensen die betwisten dat je niet meer dan 150 vrienden kan hebben, zeker als het om online vrienden gaat.

Maar Dunbar betwist dit argument. Hij zegt dat ondanks de hype, de mensen in ons elektronische sociale wereld vaak dezelfde mensen zijn die we in onze offline sociale wereld hebben. Het gemiddeld aantal vrienden die we op Facebook hebben is tussen de 120 en de 130, dat het nummer van Dunbar dus ook staaft. Het laat nog net wat ruimte over voor grootouders, kinderen en babies… mensen die te oud of te jong zijn om deze digitale gewoonte aan te leren.

Dunbar zijn onderzoek over vriendschap

Dunbar heeft uitgebreid onderzoek gevoerd over het onderwerp om aan het nummer 150 te raken. Eén van de meest bekende onderzoeken was met de antropoloog Russel Hill. Het duo onderzocht hoeveel wenskaarten mensen gemiddeld verstuurden en kwamen tot de conclusie dat ongeveer een vierde van de kaarten naar aanverwanten gaan, bijna 2/3 naar vrienden en 8% naar collega’s. Het totaal van deze opsomming kwam op ongeveer 150 mensen uit.

Dit cijfer was betekenisvol voor Dunbar. Hij merkte op dat veel groepen zich verplaatsen per 150 mensen, zoals in het leger, in kerken en in bedrijven. Het bedrijf Gore-Tex bijvoorbeeld bouwt telkens een nieuwe fabriek wanneer het aantal mensen toegenomen is met 150. Ze hebben ondervonden dat werknemers beter met elkaar kunnen opschieten en beter werken wanneer ze als groep kunnen werken, die kleiner is dan dit nummer.

Vrienden op het werk en op school

Maar wat doen we dan met de verschillen in niveaus van vriendschappen? Je kan vrienden hebben die niet meer dan kennissen zijn, of deze van het werk of van op school.

Dunbar zegt dat in kleine bedrijven het waarschijnlijker wordt dat jouw collega’s vrienden worden. Maar wanneer je voor een groot bedrijf werkt, zul je waarschijnlijk na jouw werkuren niet met jouw collega’s omgaan. In plaats van samen iets te gaan drinken of samen activiteiten te doen, zal je meer geneigd zijn om naar huis te gaan. Als resultaat zullen jouw vrienden zich meestal buiten de werkvloer bevinden.

150 betekent afwisseling tussen goede vrienden en kennissen

Niet elke vriendschap die je zult hebben zal hetzelfde zijn. En dat is ook iets goeds. Een artikel die in 2012 werd gepubliceerd beweert dat jouw kennissen, of deze op het randje ervan, extreem behulpzaam zal zijn op manieren die zelf je beste vrienden niet zullen zijn.

De kans is groot dat je meer over jouw volgende job, nieuw appartement of culturele of sociale opportuniteit zal horen van een kennis.

Met andere woorden, het beloont om al jouw vriendschappen te onderhouden. Zelfs deze bij wie je niet uren kan samenzitten praten over een aperitiefje. Niet elk persoon in jouw leven moet een beste vriend worden, en dat is echt ok. Want volgens Dunbar’s nummer, zul je toch niet meer dan 150 vrienden in jouw leven kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *