21 juli 2016 conflicten oplossen met humor

Hoe los je conflicten op met humor

Hoe gebruik je humor om je relatie sterker te maken en problemen op te lossen?

We hebben allemaal wel eens gehoord dat lachen het beste medicijn is. En dat is ook waar. Lachen zorgt ervoor dat je stress wegebt, je humeur beter wordt, je creativiteit groter word en het maakt je ook meer bestendig tegen alles. Maar lachen is niet enkel goed voor jouw psychologische gezondheid. Het is ook heel goed voor jouw relaties. Lachen brengt mensen dichterbij en creëert een bepaalde vorm van intimiteit. Het is een extreem krachtig gereedschap om te helpen conflicten op te lossen en spanningen weg te nemen wanneer de emoties hoog oplopen. Of het nu met je partner is, vrienden, familie of collega’s… Je kan leren om humor te gebruiken bij argumenten waardoor deze sneller opgelost zullen worden, iedereen zijn stress zal dalen en op een manier dat de relatie verder zal opbouwen in plaats van deze kapot te maken.

De rol van humor en lachen in relaties

Humor speelt een belangrijke rol in heel wat verschillende relaties. In nieuwe relaties kan humor niet enkel een zeer effectieve eigenschap zijn om iemand aan te trekken. Maar het kan ook helpen om elk “vreemd momentje” die tijdens het daten opkomt te overbruggen. Wanneer je nieuwe relaties opbouwt, dan kunnen relaties de zaken boeiend houden, fris en bruisend. Het kan jou ook helpen om voorbij bepaalde conflicten te raken, onenigheden en de kleine irritaties die zich opbouwen met de tijd en die zelfs de sterkste relaties soms kapot kunnen maken.

Humor delen is een vorm van intimiteit en connectie tussen twee mensen. Beiden kwaliteiten die een sterke en succesvolle relatie beschrijven. Wanneer je met elkaar kunt lachen dan creëer je een positieve band met elkaar. Deze band is een sterke buffer tegen stress, onenigheden, ontgoochelingen en slechte momenten in een relatie. Lachen is ook zeer besmettelijk. Soms is iemand horen lachen al genoeg om een glimlach op je hoofd te toveren.

De sociale kracht van humor

Humor kan je helpen om:

 • Een sterkere band te ontwikkelen met andere mensen. Jouw gezondheid en geluk hangt af van de kwaliteit van jouw relaties. En lachen brengt mensen samen.
 • Het strijkt onenigheden glad. Wanneer je humor op een gepaste manier gebruikt kan dat vaak helpen om de meest gevoelige onderwerpen te bespreken. Onderwerpen zoals seks of schoonfamilie.
 • Spanning wegnemen. Een goede grap op het goede moment kan een zeer gespannen situatie wat losser maken en zelfs helpen om de onenigheden op te lossen.
 • Problemen en tegenslagen overwinnen. Gevoel voor humor is de sleutel tot terug op je poten terecht komen. Het helpt je om ontberingen te verdragen, ontgoochelingen en helpen je om terug te komen bij tegenspoed en verlies.
 • Helpen zaken in perspectief plaatsen. De meeste situaties zijn heus niet zo slecht als je zou denken wanneer je deze op een speelse en humoristische manier benadert. Humor kan je helpen om problemen te herpositioneren die in andere omstandigheden misschien wel overweldigend kunnen zijn en je relatie kunnen beschadigen.
 • Creatiever zijn. Humor en speelsheid zorgen ervoor dat je wat minder gespannen bent. Wat er weer voor zorgt dat jouw denkmechanisme vol energie zit. Dat laatste zorgt ervoor dat je creatievere oplossingen vindt voor om het even welke relatie probleem.

Humor gebruiken om conflicten onder controle te houden en te temperen

ruzie oplossen met humorConflicten zijn een onontkoombaar onderdeel van alle relaties. Het kan verschillende vormen aannemen. Het kan gaan om een gigantische ruzie tussen jullie beide of een opeenstapeling van kleine irritaties die zich opgebouwd hebben over de jaren. Hoe je met conflicten omgaat zal echter bepalen hoe succesvol jouw relatie is of zal worden.

Wanneer conflicten en onenigheden een ontwrichting veroorzaakt in je relatie, kan humor en speelsheid helpen om de zaken wat lichter te maken en een gevoel van verbondenheid weer aan te wakkeren. Wanneer je humor op een vakkundige en respectvolle manier kan gebruiken, kan een conflict en spanning snel een opportuniteit worden om pret en intimiteit te delen. Het laat je toe om tot een punt te geraken zonder de andere persoon ’s gevoelens te kwetsen en zonder dat deze zich aangevallen voelt.

Humor is geen wondermiddel om alle conflicten op te lossen, maar het kan een belangrijk middel zijn om moeilijke onderwerpen die jullie relatie beïnvloedt te bespreken. Humor, zonder sarcasme en dingen belachelijk te maken, helpt om conflicten te neutraliseren door:

 • De machtsstrijd te onderbreken, waardoor alle spanning wegebt en je de kans krijgt om terug om opnieuw een band op te bouwen en je standpunten te herbekijken.
 • Je bent meer spontaan. Wanneer je samen lacht en speelt dan helpt dit om van rigide manieren van denken en gedragen af te geraken. Zo kan je het probleem beter bekijken en krijg je de kans om een creatieve oplossing voor het probleem te vinden.
 • Minder defensief zijn. In speelse omkadering horen we zaken anders en tolereren we zaken die we anders niet zo aangenaam of zelfs pijnlijk vinden.
 • Laat remmingen los. Lachen zorgt ervoor dat we open bloeien, wat ervoor zorgt dat we openlijk durven communiceren en dat we toelaten dat onze diepste en meeste gemeende emoties naar boven komen.

Conflicten hanteren met humor tip 1: Zorg ervoor dat jullie het allebei grappig vinden

Net zoals elk middel kan humor zowel positief als negatief gebruikt worden. Hatelijke en pijnlijke opmerkingen maken bijvoorbeeld en daarna de persoon bekritiseren omdat deze de grap niet verstaan veroorzaken nog meer problemen en zorgen er uiteindelijk voor dat de relatie beschadigd raakt.

Humor kan enkel helpen om conflicten op te lossen wanneer beide partijen mee kunnen doen. Het is dus belangrijk om rekening te houden met de gevoelens van de andere persoon. Als jouw partner de grap niet zal kunnen appreciëren, doe of zeg het dan niet… ook al is het maar om te lachen. Wanneer de “grap” maar van één kant komt dan ondermijnt dat het vertrouwen en welwillendheid van de andere persoon en kan het jullie relatie beschadigen.

Humor moet voor beide partijen prettig zijn. Wanneer je partner niet denkt dat je aan het lachen bent of jouw grappen niet kan appreciëren, stop er dan meteen mee. Voor je begint te spelen, sta stil bij wat jouw motieven zijn en wat de ingesteldheid is van jouw partner en die zijn gevoel voor humor.

Stel jezelf de volgende vragen:

 • Voel jij jezelf kalm, helder en verbonden met de andere persoon?
 • Is jouw ware reden om te communiceren gebaseerd op positieve gevoelens of grijp je deze gelegenheid aan om oude ruzies weer boven te halen, woede uit te drukken of om de andere uit te lachen?
 • Ben je zeker dat jouw grap verstaan zal worden en geapprecieerd?
 • Ben je gewaar van de non-verbale signalen die je uitstuurt en de emotionele ondertoon van deze signalen? Geef je een positieve en warme signaal uit of eerder een negatieve en vijandig signaal?
 • Ben je gevoelig voor de non-verbale signalen die de andere persoon jou stuurt? Lijkt deze open en staat deze open voor humor, of eerder gesloten en beledigd?
 • Ben je bereid en daartoe in staat om er meteen mee op te houden als je partner slecht reageert op jouw humor?
 • Als je iets zegt of doet dat jouw partner als beledigend ervaart, zal jij jou gemakkelijk kunnen verontschuldigen?

Conflicten hanteren met humor tip 2: gebruik geen humor om jouw emoties te verbergen

Humor helpt om veerkrachtig te blijven in de verschillende uitdagingen van het leven. Maar er zijn momenten waar humor niet gezond zijn. Dat is wanneer je humor gebruikt om bepaalde zaken te ontwijken, in plaats van ermee te leren omgaan, zoals bijvoorbeeld pijnlijke emoties. Lachen kan een manier zijn om je gevoelens te verbergen van pijn, angst, woede en ontgoocheling die je niet wilt voelen en waarvan je niet weet hoe je die moet uiten.

Je kan grapjes maken over de waarheid, maar de waarheid verbergen is niet grappig. Wanneer je humor en speelsheid gebruikt om jouw emoties te verbergen, dan schep je verwarring en wantrouwen in jouw relatie.

De volgende gevallen zijn voorbeelden van misplaatste humor:

David maakt constant grapjes. Niets lijkt hem ooit neer te krijgen en hij neemt nooit iets serieus. Wat er ook met hem gebeurt of met iemand anders, hij maakt altijd grapjes over de situatie. In werkelijkheid is David doodsbang van intimiteit of betrokkenheid in zijn relaties, en hij gebruikt dan humor om oncomfortabele gevoelens uit de weg te gaan en mensen van hem weg te houden.

Elisa is vaak jaloers en possessief met haar vriend Dries. Ze heeft nooit geleerd om openlijk haar over onzekerheden te praten en angsten. In plaats daarvan gebruikt ze iets waarvan ze denkt dat het humor is om haar gevoelens te uiten. Haar grappen hebben weliswaar vaak een zure ondertoon. Vaak zelfs met een aanvallend kantje. Haar vriend Dries vind deze opmerkingen dan ook helemaal niet grappig. In plaats van te lachen, antwoordt hij vaak koel en afstandelijk.

Om erachter te komen of humor al dan niet gebruikt wordt om een bepaalde emotie te verbergen, stel jezelf de volgende vragen:

 • Is iemand anders de dupe van jouw grappen over het onderwerp? Duwen deze jullie verder uit elkaar in plaats van jullie dichter bij elkaar te brengen?
 • Probeer je echt om een onderwerp te vinden waarover jullie beide kunnen lachen, of zijn jouw intenties van een andere aard? Zoals kritiek geven om iemand weer op z’n plaats te zetten, bewijzen dat je gelijk hebt, etc?
 • Gebruik je vaak humor om jezelf naar beneden te halen? Er is niets mis met een spontane grap over jezelf of één van je karaktertrekken, maar frequente grappen over jezelf maken die jou naar beneden halen kan een verdedigingsmechanisme zijn of een teken van een laag zelfbeeld of onzekerheid.
 • Is humor jouw standaard? Zelfs in situaties die om een bepaalde graad van maturiteit en gevoeligheid vragen? Heb je al vaker gehoord van mensen dat jouw grappen en reacties soms ongepast zijn of slecht getimed?
 • Nemen andere mensen jou serieus? Of zien ze jou als een clown, goed om eens mee te lachen, maar niet iemand op wie je kan rekenen in moeilijke tijden?

Conflicten hanteren met humor tip 3: Ontwikkel een slimmere gevoel voor humor.

Sommige mensen vinden het gemakkelijker dan andere mensen om gebruik te maken van humor, zeker in gespannen situaties. Als jouw inspanningen niet echt goed verlopen, gebruik dan de volgende tips, deze kunnen zeker helpen.

 • Controleer non-verbale signalen. Als jouw partner jouw poging tot humor niet kan appreciëren of ervan kan genieten, dan zal je dat kunnen afleiden van zijn lichaamstaal. Is zijn of haar lach geforceerd? Leunt hij of zij voorover of achterover? Word je aangemoedigd om verder te doen?
 • Vermijd gemene vormen van humor. Het kan misschien wel werken voor stand-up comedians, maar wanneer dat één op één gebruikt wordt, zal het niet enkel voor ongemakkelijke stiltes zorgen maar het zal ook jullie relatie beschadigen. Iets pijnlijks of beledigend zeggen, zelfs onder de vorm van humor, zal de persoon met wie je communiceert tegen jou opzetten en de band die jullie delen verzwakken.
 • Zorg ervoor dat jullie inside jokes hebben. Een inside joke is iets die enkel jullie twee verstaan. Het kan vaak gereduceerd worden tot een woord of een korte zin die jullie beide aan een incident herinnert of een vermakelijk verhaal, en staat garant om een glimlach of zelfs een lachbui op te wekken bij de andere persoon. Wanneer twee mensen de enige zijn die een grap verstaan, dan creëert dat een bepaalde intimiteit en trekt dat jullie naar elkaar toe.
 • Het is ok om zelfspot te gebruiken

Wanneer jij jezelf niet comfortabel voelt bij het maken van luchtige, schertsende grapjes, of je twijfelt over wat al dan niet geapprecieerd wordt in bepaalde situaties, gebruik dan zelfspot. Iedereen houdt van mensen die zichzelf niet al te serieus nemen en die in staat zijn om grapjes te maken over hun eigen mislukkingen. Hoe je het ook draait of keert, niemand is perfect en iedereen maakt fouten. Dus of je nu een bad hair day hebt of je hebt net koffie over jezelf gemorst, maak hier een grapje over. Ook als niemand er echt mee lacht of als de mop er totaal fout uitkomt, de enige persoon die je misschien zou kunnen beledigen is jezelf.

Eens je zelfspot onder de knie hebt, kan je jouw aria aan humor verbreden en andere types humor eraan toevoegen.

Conflicten hanteren tip 4: boor je speelse kant aan

conflicten hanteren met humorVind je het moeilijk om grapjes te maken of om los te komen? Misschien denk je dat je niet grappig bent. Of misschien ben je zeer zelfbewust en bezorgd over welk beeld je bij andere mensen schept hierdoor.

Angst hebben om afgewezen te worden of om er belachelijk uit te zien is een verstaanbare angst, maar het is belangrijk dat je beseft dat je geen humorist hoeft te zijn om humor te kunnen gebruiken om conflicten te hanteren. Het doel van humor in dergelijke situaties is niet om de andere persoon te vermaken of om indruk te maken. Het doel van humor in dergelijke situaties is om de sfeer wat luchtiger te maken en de spanning te laten wegebben. Dus wees niet bang om een beetje dwaas te doen of je te gedragen als een kind. Het kan de verdediging van de andere persoon verlagen en ervoor zorgen dat jullie allebei een positievere ingesteldheid hebben die ervoor zal zorgen dat jullie sneller jullie verschillen opzij gaan kunnen zetten.

Je aangeboren speelsheid terugwinnen

Het is nooit te laat om jouw speelse, luchtige kant te ontwikkelen en te accepteren. Als je het niet gemakkelijk vindt om dingen los te laten, probeer jezelf eraan te herinneren dat toen je nog een baby was, je van nature uit speels was. Je zat er niet mee in over hoe mensen zouden reageren met jou. Geloof het of niet, maar die onbezorgdheid kan je opnieuw leren.

Begin eerst en vooral met de zaken te identificeren die voor jou in de buurt komen van leuk of speels. Zaken die je leuk vindt zijn bijvoorbeeld:

 • Moppen vertellen ernaartoe luisteren
 • Grappige films bekijken of series
 • Dansen op muziek wanneer je alleen bent
 • Zingen in de douche
 • Dagdromen
 • De strips lezen in de krant

Wanneer je speelse zaken herkent en daarvan geniet, kan je proberen om deze in jouw relatie te integreren. Het belangrijkste onderdeel hier is om leuke activiteiten te vinden die ervoor zorgen dat je ontspant en die je helpen om je speelse natuur te herontdekken met andere mensen. Hoe meer je grapt, speelt en lacht… hoe gemakkelijker het zal worden.

Een andere perfecte manier om in aanraking te komen met je speelse kant is om te oefenen met de “experten”:

 • Speel met dieren. Puppy’s, kittens en andere dieren, zowel de oude als de jonge, zijn geweldige speelkameraadjes om mee te ravotten. Zorg voor play dates met dieren van vrienden. Stop eventjes om te spelen met een speels dier die je ergens op de weg tegenkomt. Overweeg om zelf een huisdier in huis te halen.
 • Speel met baby’s en kleine kinderen. De echte autoriteiten in het spelen bij mensen zijn kinderen. Zeker de kleine kinderen. Met kinderen spelen die je kent en die jou vertrouwen is een wonderbaarlijke manier om te leren van de experten.
 • Probeer om op een speelse manier om te gaan met mensen van de klantendienst. De meeste mensen die op een klantendienst werken zijn zeer sociaal en je zult snel merken dat heel wat van hen graag op een speelse manier bepaalde zaken beantwoorden. Probeer een grapje te maken met een vriendelijke kassierster, receptioniste, ober of met het verkooppersoneel in een winkel.

Wanneer humor en speelsheid een geïntegreerd onderdeel beginnen te maken van jouw leven, dan zul je snel merken dat je net ontwikkelde bekwaamheid jouw relatie zal helpen onderhouden en dat je beter conflicten zal kunnen hanteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *