12 juni 2016 buikgriep besmettelijk

Wanneer is de buikgriep besmettelijk?

Wanneer we de niet al te leuke symptomen beginnen te ervaren van de buikgriep (overgeven, diarree, koorts, verzwakt zijn, misselijkheid, …) willen we maar één iets, en dat is dat het weggaat. Hoe vaak hoor je niet zeggen: ik zou dit niet aan mijn grootste vijand toewensen. En jammer genoeg is de buikgriep zo besmettelijk, dat je veelal je geliefden ermee zal besmetten.Niemand vindt het fijn om de ziek te worden en al helemaal niet met de buikgriep (die eigenlijk geen griepsoort is, maar een gastro-enteritis) die één van de ergste aandoeningen is die je kan hebben.

Maar weet je hoe het komt dat deze ziekte één van de meest besmettelijke is? Weet je hoe en wanneer deze verspreid wordt? De kans is groot dat je deze virus aan heel wat mensen doorgeeft zonder het goed en wel te beseffen.

De buikgriep: zeer besmettelijk

Een virale gastro-enteritis kan veroorzaakt worden door een aantal verschillende virussen. Het norovirus is één van de meest voorkomende. Het rotavirus is een andere veel voorkomende virus die vooral bij kinderen ernstige gevolgen kan hebben.

Beide virussen (en nog een aantal andere) die de buikgriep kunnen veroorzaken zijn extreem besmettelijk.

De symptomen van het norovirus steken hun kop op één tot drie dagen nadat je eraan werd blootgesteld en je bent zelf besmettelijk van zodra je last krijgt van de eerste symptomen. Overal het algemeen zeggen ze dat je terug kunt starten met je normale dagdagelijkse routine eens je meer dan 24 uur lang geen last meer hebt gehad van de symptomen van een buikgriep. Niettemin ben je op dat moment nog steeds besmettelijk, dat kan van 3 dagen nadat je weer goed bent zijn tot twee weken later.

Het rotavirus is een moeilijkere virus. Bij deze ben je reeds besmettelijk nog voor je de eerste symptomen vertoont van de buikgriep. Daarna blijf je minstens nog twee weken lang besmettelijk nadat je laatste symptomen verdwenen zijn. In de meeste gevallen steken de meeste symptomen van de buikgriep één à twee dagen nadat je aan het rotavirus blootgesteld bent geweest op.

Kinderen zijn over het algemeen meer besmettelijk wanneer ze deze virussen hebben en ze kunnen iedereen langer besmetten dan volwassenen.

Hoe wordt de buikgriep verspreid?

De buikgriep wordt verspreid door een nauw contact met anderen. Gereedschap delen of eten, niet vaak genoeg je handen wassen, … zijn de redenen dat de buikgriep zich over het algemeen snel verspreiden binnen de familie. Het klinkt natuurlijk wel vies, maar kleine partikels van onze ontlasting (veelal diarree) of ons braaksel kunnen gemakkelijk overgedragen worden van de ene persoon naar de andere. Deze partikels zijn zodanig klein dat je het niet beseft tot je zelf ziek bent.

Meer over besmettelijke aandoeningen:

Wat kan je doen om de buikgriep te voorkomen?

Belangrijke stappen die je zeker moet ondernemen wanneer iemand thuis de buikgriep heeft:  • Was je handen vaak, zeker nadat je naar het toilet bent geweest of een luier vervangen hebt en wanneer je eten gaat klaarmaken
  • Gebruik een desinfecterende middel als er geen water of zeep voorhanden is
  • Was groenten en fruit heel grondig wanneer iemand in het huishouden de buikgriep heeft
  • Iemand met de buikgriep hoort geen eten klaar te maken noch voor iemand anders te zorgen
  • Kuis en desinfecteer grondig alle oppervlaktes thuis waar mogelijks de virus op zit
  • Was je kleren grondig die in contact kwamen met een zieke familielid

Het is jammer genoeg vaak heel moeilijk om de besmetting van de buikgriep te voorkomen. Maar deze stappen in gedachten houden kan het risico verminderen om deze ziekte te verspreiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *