12 september 2016 bleekselderij gezond goed voor

Hoe gezond is bleekselderij en waar is het goed voor?

Er is een schat aan voordelen voor de gezondheid van bleekselderij waarvan heel wat mensen niet op de hoogte zijn, waaronder het feit dat bleekselderij rijk is aan vitamine C, het cholesterolgehalte verlaagt, kanker voorkomt, de pijn van artritis helpt managen, helpt bij het verliezen van gewicht, het lichaam ontgift, de bloeddruk vermindert en de algemene gezondheid bevordert op heel wat manieren.

Bleekselderij is een plant van de Apiaceae familie die verbruikt wordt als groente en die overal ter wereld gevonden kan worden. Het maakt integraal onderdeel van bepaalde voedingspatronen in sommige culturen. De origine van deze groente is terug te vinden in de Mediterrane en Noord-Afrikaanse streken. Deze plant wordt nu wereldwijd gekweekt en maakt deel uit van elke keuken, van Amerika tot Australië.

Voor culinaire doeleinden wordt deze veelal in soepen en sla teruggevonden of als garnering voor bepaalde gerechten. Het wordt ook vaak gegeten als snack, aangezien het zeer vullend is, maar niet verdikkend.

Nutritionele waarde van bleekselderij

Bleekselderij bevat mineralen zoals calcium, natrium, koper, magnesium, ijzer, zink en kalium. Daarnaast bevat het ook vetzuren en vitamines waaronder vitamine A, vitamine C, vitamine E, vitamine D, vitamine B6, vitamine B12 en vitamine K? Het bevat ook thiamine, riboflavine, foliumzuur en vezels.

Gezondheidsvoordelen van bleekselderij

De voordelen voor de gezondheid van bleekselderij zijn onder andere:

Verlagen van de bloeddruk

Bleekselderij bevat ftaliden, die organische chemische deeltjes zijn die het niveau stresshormonen in jouw bloed kunnen verlagen. Dit laat jouw bloedvaten toe om zich uit te zetten, waardoor jouw bloed meer plaats heeft om te bewegen, waardoor de druk verlaagt wordt. Wanneer de bloeddruk verlaagt staat het cardiovasculair systeem minder onder druk en wordt de kans op het ontwikkelen van atherosclerose vermindert, of het leiden aan een hartinfarct of een beroerte.

Verminderd cholesterol

Elke dag bleekselderij eten kan het aderverstoppende cholesterol (LDL-cholesterol) verlagen. De ftaliden in bleekselderij stimuleren ook de afscheiding van galsappen, die het cholesterol niveau verlagen. Minder cholesterol betekent ook minder plaque op de wanden van de aders en een algemene verbetering van de gezondheid van het hart. De vezels die men terugvindt in selderij helpt ook om de cholesterol uit de bloedstroom te halen en deze te elimineren uit het lichaam met een regelmatige stoelgang, waardoor het cardiovasculair systeem een duwtje krijgt.

Antiseptisch

Selderijzaden helpen om urinezuur te elimineren en het wordt vaak gebruikt omwille van zijn vochtafdrijvend eigenschappen. Daarom is bleekselderij dus ook goed voor mensen met een blaasproblemen, nierproblemen, blaasontstekingen en andere gelijkaardige aandoeningen. Zaden van bleekselderij helpen ook bij het voorkomen van urineweginfecties bij vrouwen.

Gezonde gewrichten

Bleekselderij is goed voor mensen die leiden aan artritis, reuma en jicht. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen die helpen om de zwelling en het pijn rond de gewrichten te verminderen. Selderijstengels werken ook vochtafdrijvend, wat helpt bij het elimineren van urinezuurkristallen die zich vormen rond de gewrichten in het lichaam en die kunnen bijdragen aan de pijn en ongemakken bij gewrichtsaandoeningen. Het kan ook de hergroei van weefsel stimuleren bij ontstoken gewrichten.

Voorkomt kanker

Bleekselderij bevat ftaliden, flavanoïden en polyacetylenen. Deze kankerwerende onderdelen ontgiften kankerverwekkende stoffen. Bleekselderij bevat ook cumarine, die de activiteit van bepaalde witte bloedcellen verbeterd, die ook kanker effectief kan afwenden. Deze antioxiderende onderdelen zoeken vrije radicalen op die in het lichaam zitten en die organen schaden en neutraliseren deze voordat ze zich ontwikkelen tot serieuze aandoeningen zoals kanker.

Een verbeterde immuunsysteem

Bleekselderij is rijk aan vitamine C, die de kracht van het immuunsysteem serieus stimuleert. Gestimuleerd door de andere antioxidanten in bleekselderij, wordt het meer actief en efficiënter. Door de hoge aanwezigheid van vitamine C in bleekselderij, kan het regelmatig eten ervan het risico op verkoudheid verminderen, en je beschermen tegen een grote variëteit van andere aandoeningen.

Het verminderen van astma symptomen

Vitamine C voorkomt schade door vrije radicalen en het heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen die de ernst van ontstekingen zoals astma vermindert.

Cardiovasculaire gezondheid

De aanwezigheid van vitamine C, vezels en andere organische chemicaliën in de wortels van bleekselderij ondersteunen de cardiovasculaire gezondheid.

Vochtafdrijvend eigenschappen

Bleekselderij is rijk aan natrium en kalium, en beide mineralen helpen om de vloeistofbalans in het lichaam te reguleren. Kalium werkt ook vaatverwijdend, waardoor de bloeddruk gaat dalen.

Verlicht migraine

De aanwezigheid van cumarine kan verlichting brengen bij migraine. Het exacte mechanisme hierachter is nog niet volledig duidelijk, maar onderzoek wijst naar een onderdrukking van stikstofoxide in de hersenen die de aanleiding zijn naar hoofdpijn en migraine.

Behandelen van reuma

Bleekselderij extracten bevatten stoffen die zeer effectief zijn bij het behandelen van artritis en spierpijn.

Diabetes

De bladeren van bleekselderij worden gegeten voor het behandelen van aandoeningen die typisch zijn bij diabetes, grotendeels omdat ze rijk zijn aan vezels, waarvan reeds aangewezen is geweest dat ze helpen bij het managen van symptomen van diabetes.

Minder last van oogziekten

Druipend selderij thee druppels op de oogleden helpt bij sommige ophthalmologische aandoeningen, en kunnen de gezondheid van jouw ogen verbeteren, de kansen op het ontwikkelen van cataract verminderen en beschermen tegen macula degeneratie.

Zenuw kalmerende eigenschappen

Bleekselderij bevat heel wat calcium en dankzij dit eigenschap kan het gebruikt worden om de zenuwen te kalmeren.

Gewichtsverlies

Een van de gezondheidsvoordelen van bleekselderij omvat ook gewichtscontrole. Regelmatig bleekselderijsap drinken kan helpen om gewicht te verliezen. Dit komt omdat bleekselderij zeer laag is in calorieën, maar het is ook zeer vullend omwille van de vele vezels die het heeft. Dankzij deze eigenschap kan het helpen om de neiging om teveel te eten te verminderen en jouw gewicht laag te houden zonder constant met een hongergevoel rond te lopen.

Andere voordelen van bleekselderij

Bleekselderij is ook een antioxidant. Alle delen van bleekselderij, dus de zaden, wortels en bladeren, kunnen gebruikt worden. Regelmatig bleekselderij eten helpt bij het voorkomen van ziekten die betrekking hebben op de nieren, pancreas, lever, galblaas, neuritis, constipatie, astma, hoge bloeddruk, catarre, pyorrhea en waterzucht, mentale vermoeidheid, acidose, anemie, zwaarlijvigheid en tuberculose. Het helpt ook bij de algemene gezondheid en sterke, gezonde tanden.

Hoe bleekselderij uitkiezen en bewaren

Bleekselderij is gemakkelijk te verkrijgen wereldwijd. Kies een bleekselderij die groen is van kleur, geen verkleuringen vertoond en die verse, knapperige bladeren heeft. Plaats deze in de koelkast en je kunt deze 5 tot 7 dagen bewaren. Vries deze niet in.

Neveneffecten van bleekselderij

Bleekselderij bevat vluchtige olies, flavonoïden, cumarine en linolzuur en is daarom niet goed voor zwangere vrouwen omdat ze voor samentrekkingen in de baarmoeder kunnen zorgen. Maar buiten deze situatie om: eet maar zoveel bleekselderij als je zelf wilt! Het kan jou alleen maar goed doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *