30 augustus 2016 bananen gezond goed voor

Bananen: hoe gezond zijn ze voor ons?

Bananen zijn gezond omdat ze kunnen helpen met het verliezen van gewicht, obesitas verminderen, darmstoornissen genezen, constipatie verlichten en aandoeningen zoals dysenterie, bloedarmoede, tuberculose, artritis, jicht, nieraandoeningen, urinewegen problemen, problemen bij de menstruatie en brandwonden. Ze zijn ook heel goed voor het verminderen van de bloeddruk, de gezondheid van het hart te beschermen, het metabolisme te wijzigen, het immuunsysteem verbeteren, de ernst van maagzweren verlichten, de gezondheid van de ogen waarborgen, sterkere beenderen helpen opbouwen en het lichaam helpen ontgiften.

De vrucht van de bananenboom wordt meteen gegeten zodra het rijp is of als onderdeel van een fruitsalade, sapje of shake. Onrijpe bananen kunnen voor serieuze indigesties zorgen en zouden alleen maar genuttigd mogen worden in gekookte vorm. Bananen zijn ook hele goede toppings voor ontbijtgranen, of als snack voor een snelle uitbarsting van energie. Bananen vormen een belangrijk onderdeel van heel wat verschillende culturen in verschillende landen, ondanks het feit dat de genus van de banaan, Musa, oorspronkelijk van Azië is. De volledige wetenschappelijke naam van bananen is Musa Acuminata. Bananen worden de dag  van vandaag in meer dan 100 landen wereldwijd gekweekt en kunnen ook gebruikt worden om vezels te maken, bananenwijn en zelfs als decoratie.

De bananenboom is de grootste herbaceous plant in de wereld, en hoewel er heel wat verschillende variëteiten bestaan, produceren ze allemaal langwerpige, licht gebogen vruchten met een vlezige buitenste schil die gemakkelijk kan verwijderd worden om de gele vruchtvlees bloot te leggen. Ze groeien allemaal in clusters bij de top van plant, en komen in een breed gamma aan kleuren, waaronder groen, rood, geel, paars en bruin (vaak wanneer ze te rijp zijn dan). Men onderscheidt veelal twee soorten, bananen en banaanachtigen. Hoewel er niet veel verschillen zijn tussen beide, zijn banaanachtigen kleiner, bevatten meer zetmeel en hebben een grotere dichtheid. Deze worden traditioneel vooral in Azië gegeten en tropische landen. Bananen vindt men dan meer in Europa en Amerika terug. Deze zijn zachter en zijn meer een dessert vrucht.

De talrijke medicinale voordelen van bananen zijn te danken aan zijn rijke vitamine, mineralen en organische stoffen. Laten we de inhoud van bananen nader bekijken en wat ervoor zorgt dat deze zo’n belangrijke, krachtige en voordelige vrucht is.

Nutritionele waarde van bananen

Bananen worden al jaren als één van de meest gezonde opties voor fruitconsumptie beschouwd dankzij zijn indrukwekkende inhoud, waaronder vitaminen zoals vitamine C, vitamine B6, riboflavine, foliumzuur, pantotheenzuur en niacine, maar ook sporen van andere vitaminen. Ook de hoeveelheid mineralen is indrukwekkend. Men vindt er significante hoeveelheden kalium, mangaan, magnesium en koper in terug. Bananen zijn bovendien ook een goede bron van voedingsvezels en proteïnen.

Gezondheidsvoordelen van bananen

Gewichtsverlies en obesitas

Bananen zijn bruikbaar bij wie gewicht wilt verliezen, daar bananen maar 90 calorieën bevatten ongeveer. Het bevat ook heel wat vezels en is gemakkelijk om te verteren. Bovendien bevat het ook niet veel vetten. Een persoon met overgewicht hoeft dus niet veel calorieën te eten als hun dieet wat bananen bevat, omdat ze heel snel een vullend gevoel geven. De ballastvoer zal de persoon ook geen hongergevoel geven omdat het de vrijgave van de hormoon ghreline tegengaat. Dit zal ervoor zorgen dat een persoon zichzelf niet snel zal overeten, gezond zal blijven maar ook op een natuurlijke manier gewicht zal verliezen.

Sterkere beenderen

Bananen zijn één van de beste vruchten om sterke, gezonde beenderen te garanderen doorheen jouw leven. Eén van de voornaamste reden hiervoor is de aanwezigheid van fructooligosaccharide, die eigenlijk prebiotica is en uiteindelijk probiotica wordt. Dit is zeer goed voor de bacterieën die in ons verteringsstelsel leven die de opname van mineralen en nutriënten in ons lichaam boosten. Bananen worden ook zeer specifiek gelinkt aan een betere opname van calcium. Sommige banenen bevatten ook korte-keten vetzurgen, die mensen niet kunnen opnemen. Maar de organismen die in onze maagwand leven kunnen deze vetzuren wel consumeren, waardoor hun capaciteit om mineralen zoals calcium op te nemen verbetert. Calcium is het meest belangrijke element in de productie en hergroei van nieuwe beendermaterie in het lichaam, waardoor de kansen op osteoporose en natuurlijke zwakheid die gelinkt wordt aan het verouderen vermindert.

Artritis en jicht

Verschillende stoffen in bananen zijn van nature uit ontstekingsremmend, wat betekent dat ze zwellingen verminderen, ontstekingen en irritaties afkomstig van verschillende aandoeningen zoals artritis en jicht. Deze aandoeningen zijn heel normaal bij mensen die verouderen of die een slecht of ongezond dieet volgen. Daarom zal een banaan toevoegen aan jouw dieet helpen om ziekte- en pijnvrij te blijven voor heel wat jaren.

Gewicht bijkomen

Hoewel bananen heel goed zijn om gewicht te verliezen, kunnen ze ook heel handig zijn om gewicht bij te komen. Wanneer bananen met melk ingenomen worden kan het helpen om snel gewicht bij te komen. Melk voorziet van de nodige proteïnen en bananen voorzien de suikers. Aangezien bananen ook gemakkelijk verteerd worden zal een persoon gemakkelijk 5 à 6 bananen per dag naast zijn gewone maaltijden kunnen eten zonder een indigestie op te lopen. Dit zal snel leiden tot een extra 500 à 600 calorieën per dag in jouw dieet, die zeker noodzakelijk is om gewicht bij te komen. Aangezien bananen snel energie kunnen leveren zullen heel wat sportmensen tijdens een break ervoor kiezen om bananen te eten daar ze een extra duwtje kunnen geven aan hun energiepeil.

Constipatie

Bananen bevatten significante hoeveelheiden voedingsvezels en helpen daarom bij een vlotte stoelgang. Men zegt dat bananen koppige stoelgang verder duwt en mensen van constipatie kan verlossen. Ze helpen ook bij het behandelen van andere intestinale problemen. Vezels kunnen ervoor zorgen dat er meer gewicht wordt toegevoegd aan de stoelgang waardoor de peristaltische beweging van het lichaam gestimuleerd wordt. Dit zal op zijn beurt ervoor zorgen dat de stoelgang vlotter door de darmen gaat. Dit kan helpen bij het verminderen van ongezonde verteringsaandoeningen, maar ook bij colorectale kanker.

Maagzweren

Jarenlang zijn bananen gebruikt geweest als maagzuurremmend voedsel om een maag die overstuur is te kalmeren. Maar het doet eigenlijk veel meer dan dat. En het kan dus ook de zuursecretie onderdrukken. De organische stoffen in bananen stimuleren de activiteiten in de cellen van onze maagwand om zodoende een beschermende barrière tegen zuren te bouwen. Ze bevatten ook protease inhibitoren, die de schadelijke bacteriën helpen elimineren die gelinkt zijn geweest aan de ontwikkeling van maagzweren.

Nieraandoeningen

Men heeft het consumeren van bananen ook reeds gelinkt aan het verminderen van gevaren voor de nieren en verschillende aandoeningen. Kalium helpt om de vloeistofbalans in het lichaam te reguleren, en dat kan helpen om de spanning op de nieren te verminderen en ook urineren aan te moedigen. Dit zorgt ervoor dat er zich geen toxines opstapelen in het lichaam en hun vrijlating uit het lichaam  door een verhoogde frequentie en volume van urineren. Daarnaast vindt men ook polyfenolische, antioxiderende stoffen in bananen die de nierfunctie op een positieve manier beïnvloeden en de opstapeling van toxines, terwijl ze ook het naar behoren werken van de nieren bevordert.

Gezondheid van de ogen

Bananen, net zoals heel wat andere vruchten, zitten boordevol antioxiderende stoffen en carotenoïden. Daarnaast vindt men ook een goede mix van mineralen die de gezondheid van de ogen kan boosten. Het is al aangetoond geweest dat macula degeneratie, cataract, nachtblindheid en glaucoma allemaal verminderden met een normale inname van bananen en andere gelijkaardige vruchten.

Cardiovasculaire aandoeningen

Bananen vormen een belangrijk rol bij de algemene hartgezondheid voor heel wat redenen. Eerst en vooral zijn bananen een rijke bron aan kalium, dus verminderen ze de bloeddruk aangezien bananen vaatverwijderaars zijn. Door de spanningen in de aders en bloedvaten te verminderen kan het bloed vlotter door het lichaam vloeien. Zo worden de verschillende organen voorzien van zuurstof zodat hun functie zal verbeteren. Dit kan helpen om atherosclerose te voorkomen en de beroertes en hartinfarcten die vaak aan deze aandoening gelinkt zijn. De vezels in bananen zorgen er ook voor dat de overtollige cholesterol van de aders en bloedvaten geschraapt worden. Hierdoor zal de spanning op het cardiovasculair systeem nog verlagen.

Aambeien

Aambeien wordt gekenmerkt door een moeilijke stoelgang die ook kan leiden tot bloeden. Men gelooft dat bananen helpen bij het behandelen van aambeien. Sommige mensen geloven weliswaar dat bananen een negatieve invloed hebben op aambeien. Bananen voegen namelijk meer gewicht toe aan de stoelgang. Hierdoor zou een grotere druk op de darmen kunnen ontstaan. Niettemin is het primaire probleem bij aambeien de afscheiding. Bananen helpen zeker bij het stimuleren van dat proces. Bananen bezitten ook anti-inflammatoire eigenschappen. Deze kunnen helpen bij het behandelen van aambeien. De ontstekingen en de geassocieerde pijn, die leidt tot jeuk en het verergeren van de aandoening, zullen verminderen.

Bloedarmoede

Bananen bevatten heel wat ijzer en helpen daarom ook bij het behandelen van bloedarmoede. Ijzer vormt namelijk een belangrijk onderdeel bij de vorming van rode bloedcellen. Het gebrek hieraan is wat ertoe leidt dat bloedarmoede ontstaat, weinig bloedcellen door een gebrek aan ijzer. Bloedarmoede is ook gelinkt aan de hoeveelheid koper, die ook een belangrijk element is bij de creatie van rode bloedcellen. Door het aantal rode bloedcellen te verhogen voorkom je niet enkel bloedarmoede. De circulatie van het bloed in jouw lichaam zal ook verbeteren. Dit zal op zijn beurt ervoor zorgen dat verschillende delen van de organen meer zuurstof krijgen en beter gaan functioneren.

Menstruatie problemen

Gekookte bananenbloemen helpen bij het verlichten van pijnlijke en excessieve bloedingen tijdens het menstruatiecyclus en andere menstruele aandoeningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *