19 augustus 2016 avocado's gezond goed voor

Hoe gezond zijn avocado’s en waar zijn ze goed voor?

De voordelen voor de gezondheid van avocado’s omhelzen onder andere gewichtscontrole, bescherming tegen cardiovasculaire aandoeningen, diabetes, artritis behandelen en de absorptie van nutriënten in het lichaam bevorderen. Het vermindert ook de risico’s op kanker, lever beschadiging en vitamine K tekorten. Avocado’s helpen ook om de ogen gezond te houden en om de huid te beschermen tegen tekenen van veroudering en de schadelijke effecten van UV-stralen. Het helpt ook om de bloedsuikerspiegel goed te houden en de antioxiderende eigenschappen. Het helpt ook om de circulatie van het bloed te verbeteren, de cognitieve mogelijkheden te verbeteren en sterke beenderen te bouwen.

Volgens een recente studie worden avocadozaden gebruikt bij de behandeling van diabetes, ontsteking gerelateerde aandoeningen en hypertensie, maar ook voor het verbeteren van hypercholesterolemie. Een andere studie heeft aangetoond dat de consumptie van avocado leidt tot een verbeterde dieetkwaliteit en nutriënten inname, waaronder een verlaagd risico voor metabolische syndroom.

Avocado’s bevatten een hoog vetzuurgehalte maar bevatten weinig cholesterol. Heel wat mensen hebben de neiging om geen avocado meer te eten door de hoge hoeveelheid calorieën dat deze bevat, omdat ze bang zijn dat deze zullen bijdragen aan hun gewicht. De hoeveelheid calorieën in avocado’s is heel klein wanneer je deze vergelijkt met boter en andere voedingsmiddelen met hoge calorieën. Bovendien is heel wat van het vetgehalte afkomstig van unieke bronnen, zoals fytosterolen, die voordelig zijn voor heel wat redenen.

Avocado’s staan ook bekend als Alligator Peren, een benaming die voornamelijk komt door de vorm en het lederachtige uiterlijk van de schil. Het is een fruit dat groeit aan de Persea Americana, die een groenblijvende boom is van de Lauraceae familie. Hoewel je het niet zou afleiden aan hun uiterlijk zijn avocado’s zeer dichte familie van kaneel en laurier. Deze bomen zijn vaak lang en kunnen tot 20 meters hoog worden. Het gemiddelde gewicht van een avocado is tussen 220 gram en 1,5 kg, afhankelijk van de variëteit avocado. Avocado’s worden vroegtijdig geplukt zodat deze verder kunnen rijpen terwijl deze verkocht worden. Omwille van deze reden noemen we avocado’s ook climacterische vruchten, die blijven rijpen nadat ze geplukt zijn geweest, net zoals bananen.

Avocado’s zijn beschikbaar in heel wat variëteiten, maar de meest populaire variëteit is de Hass-variëteit. Avocadobomen groeien goed in tropische, subtropische en equatoriale gebieden. Maar net zoals heel wat vruchten is de kweek ervan het gemakkelijkst in een Mediterraans klimaat. Dit gezegd zijnde kennen avocado’s hun oorsprong Mexico, waar er bewijzen van deze vruchten terug te vinden zijn in grotten die dateren van 10.000 v.C. Ook in oude Centraal en Zuid-Amerikaanse culturen was het gebruik van wilde avocado’s niet vreemd. Maar het is niet duidelijk of de kweek van deze bomen reeds een paar duizenden jaar al bestaat of niet. Men vindt pas bewijs hiervan die van 500 jaar geleden dateert, maar het heeft wel snel aan populariteit gewonnen dankzij zijn uniek uiterlijk, smaak en gezondheidsvoordelen.

Door de verschillende voordelen voor de gezondheid, wordt deze vrucht in verschillende landen gekweekt. Het heeft een zeer dikke schil die de vrucht beschermt van pesticiden. Omwille van deze reden hoef je dus ook geen organische avocado’s te kopen. Het is één van de meest veilige vruchten in termen van blootstelling aan pesticiden.

Avocado’s worden over het algemeen rauw gegeten, in de vorm van een salade met een beetje peper en zout. De meest populaire gebruik van avocado’s in Westerse landen is weliswaar in de vorm van guacamole, een traditioneel Mexicaanse dip die ook uitstekend smaakt op een hamburger of broodje. Je kan avocado ook gebruiken als vetvervanger (voor boter of olie) om te bakken of als vervanger van mayonaise in broodjes. In dat geval voeg je evenveel avocado toe als om het even welk ander vet. Dit is een goede manier om jouw ongezonde calorie inname te verminderen.

Nutritionele waarde van avocado’s

Avocado’s vallen onder de groep van “superfoods” en hebben een speciale plaats in de voedsel calorie piramide. Avocado’s zijn rijk in verschillende nutriënten, vitaminen en mineralen. Daarnaast zijn ze ook een goede bron van monoverzadigde vetzuren en bevatten ze weinig suiker. Ze zijn een goede bron van energie en bevatten een aantal essentiële vitaminen en mineralen. Avocado’s bevatten calcium, ijzer, magnesium, kalium, koper, mangaan, fosfor en zink. Daarnaast vind je ook vitamine C, vitamine B6, vitamine B12, vitamine A, vitamine D, vitamine K, vitamine E, thiamine, riboflavine en niacine terug in deze vrucht. Bovendien zijn ze ook een geweldige bron van vezels en één portie bevat ongeveer 40% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Avocado’s zijn rijk aan kalium en kunnen op succesvolle wijze de balans tussen kalium en natrium goed houden, wat van vitaal belang is voor onze gezondheid. Een medium avocado bevat ongeveer 23 gram vet. Twee derde hiervan zijn monoverzadigde vetten, en ze zijn ook zeer laag in fructose. Wat misschien ook nog belangrijk is om te vermelden hierover is dat deze vrucht een uniek gamma aan organische stoffen bevat fytosterolen, carotenoïden, flavonoïden.

Gezondheidsvoordelen van avocado’s

Avocado’s bevatten heel wat voordelen voor de gezondheid. Ze zitten boordevol nutriënten en worden daarom ook beschouwd als één van de beste voeding die je kunt eten. Avocado’s zijn het meest gezond wanneer deze rauw gegeten worden. Heel wat van de meest onderzochte en belangrijke voordelen voor de gezondheid van avocado’s zijn de volgende.

Goede vertering

Men gelooft dat avocado’s een kalmerend effect hebben op de darmen en daarom helpen bij de vertering. Ze bevatten oplosbare en niet-oplosbare vezels die ervoor zorgen dat het verteringsstelsel vlot blijft verlopen. Deze twee typen vezels zijn heel belangrijk voor de vertering, omdat ze wat bulk toevoegen aan de stoelgang en helpen om een vlotte doorgang te bevorderen van het voedsel door het darmkanaal. Verder bevorderen ze ook de maag- en spijsverteringssappen zodat nutriënten geabsorbeerd worden op de meest efficiënte en snelle manier. Ten laatste verminderen ze de symptomen van aandoeningen zoals constipatie en diarree. De grote hoeveelheid vezels die men terugvindt in deze vrucht maken van avocado’s een zeer belangrijke voedingsbron voor het optimaliseren van uw spijsvertering.

Tandheelkunde

Avocado’s eten helpt ook om een slechte adem te helpen voorkomen, die voornamelijk veroorzaakt wordt door indigesties en maagklachten. Een slechte adem kan geëlimineerd worden door de spijsvertering te verbeteren. De antibacteriële en antioxiderende flavonoïden die men in avocado’s terugvindt vermoorden de bacteriën in jouw mond die kunnen resulteren in een slechte adem. Avocado’s zijn ook al gelinkt geweest aan het voorkomen van mondkankers.

Huid- en haarverzorging

avocado goed voorAvocado’s zitten boordevol nutriënten die voordelig zijn voor het onderhouden van een gezonde huid. Het verrijkt de huid die droog, schraal of beschadigd is. Men voegt avocado of avocado-extracten toe aan een breed gamma cosmetica omwille van hun capaciteit om de huid te voeden met essentiële vitaminen die de huid een mooie schijn geven. Het wordt ook gebruikt om droge en beschadigd haar te voeden. Heel wat mensen gebruiken avocado’s om huisgemaakte huid of haarmaskers te maken. Avocado-olie is dan weer heel nuttig bij het behandelen van psoriasis. Beta-caroteen en lycopeen zijn twee organische stoffen die men in grote hoeveelheden terugvindt in avocado’s. Van beide stoffen is reeds aangetoond geweest dat ze gelinkt zijn aan het verbeteren van de huid en teint van onze huid en dat ze tekenen van vervroegde veroudering tegengaan.

Lever

Avocado’s zijn zeer goed om de beschadiging aan de lever te beperken. Het bevat bepaalde deeltjes die de gezondheid van de lever helpen verbeteren. Leverschade wordt normaal veroorzaakt door Hepatitis C. Ondervindingen bij een recent onderzoek suggereren dat avocado’s een grote rol kunnen spelen bij het beschermen van jouw lever bij een grote variëteit aan aandoeningen.

Gezonde ogen

Avocado’s helpen om jouw ogen gezond te houden. Ze bevatten carotenoiden zoals luteïne en zeaxanthine, die helpen om het oog te beschermen tegen cataract, ouderdomsgerelateerde oogaandoeningen en Macula degeneratie. Deze aandoeningen zijn vaak veroorzaakt door vrije radicalen die zich opstapelen in de weefsels van het oog. De antioxiderende activiteiten van deze speciale carotenoïden neutraliseren de effecten van deze vrije radicalen.

Gezond hart

De gezondheidsvoordelen van avocado’s omvatten ook een gezonder hart. Beta-sitosterol die men kan terugvinden in avocado’s kunnen de antiatherogenische eigenschappen van HDL cholesterol verbeteren, wat jouw hart zal beschermen tegen aderverkalking. De significante hoeveelheden kalium zorgen er ook voor dat avocado’s hele goede vruchten zijn om hypertensie tegen te gaan. Kalium is een aderverwijderaar, die de druk in de aders verlaagt, waardoor de kansen op bloedklonters vermindert en op hartinfarcten en beroertes.

Gezondheid van de nieren

Jouw dieet speelt een belangrijke rol wanneer het aankomt op het behouden van een goede balans van mineralen en vloeistoffen bij wie lijdt aan chronische nieraandoeningen. Kalium is één van de mineralen die helpen bij het behouden van een normale hartritme. Avocado’s zijn een goede bron van kalium en de opname ervan in jouw dieet zorgen ervoor dat je ook kunt genieten van de andere voordelen. Het is belangrijk om jezelf ervan te vergewissen dat je kaliumgehalte niet te hoog is aangezien dat ook gevaarlijk kan zijn voor jouw hart. Kalium speelt een sleutelrol bij het behouden van een goede vochtgehalte door chemische kanalen voor cellen en organen. Deze vochtbalans is ook vitaal voor het goed functioneren van de nieren, die de beweging van het vocht en toxines door het lichaam onder controle houdt.

Vitamine K tekort

Een vitamine K tekort is niet iets wat vaak voorkomt, maar men ziet het wel regelmatig bij pasgeborenen. Het kan tot een bloedingsstoornis leiden die ook bekend staat als vitamine K tekort gerelateerd bloeden. Dit komt meestal voor door een ontoereikende inname van vitamine K tijdens de zwangerschap. Het opnemen van avocado tijdens de zwangerschap kan het risico op deze aandoening verminderen bij het pasgeboren kind, aangezien avocado’s één van de uitzonderlijke vruchten zijn die veel vitamine K bevatten (bijna 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid).

Ochtendmisselijkheid

Tijdens de zwangerschap is ochtendmisselijkheid een vaak voorkomende kwaal. Avocado’s helpen om misselijkheid en braakneigingen tijdens de zwangerschap te overwinnen aangezien het vitamine B6 bevat, die vaak geassocieerd wordt aan verminderde misselijkheid en braakneigingen.

Artritis

De ontstekingsremmende eigenschappen van avocado zijn misschien wel hun meest kostbare eigenschap. Tussen het breed assortiment fytochemicaliën, flavonoïden, carotenoïden, fytosterolen, vetalcoholen en omega-3 vetzuren, zijn avocado’s één van de beste voeding voor het verminderen van ontstekingen in weefsel, gewrichten en spieren. Artritis is een aandoening waar miljoenen mensen wereldwijd door geraakt worden. Door een goede hoeveelheid avocado’s te consumeren, kunnen de symptomen en gerelateerde pijn van artritis efficiënt verminderd worden, toont een studie aan.

Kanker werende eigenschappen

avocado gezond voorGezondheidsvoordelen van avocado’s zijn onder andere een lager risico op kanker, waaronder borstkanker en prostaatkanker. Avocado’s bevatten carotenoïden en monoverzadigde vetzuren, die beiden bijdragen tot een significante vermindering van kanker. Avocado’s bevatten ook  glutathione, een antioxidant dat onze cellen beschermt van kanker en de gevaarlijke neveneffecten van vrije radicalen. De lijst antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen in avocado’s is indrukwekkend, en het is moeilijk om uit te maken welke het meeste impact heeft. Er zijn wereldwijd heel wat studies uitgevoerd geweest op orale, huid en prostaatkankers. De resultaten tonen aan dat in plaats van zich uit te zaaien, de organische stoffen in avocado’s ervoor zorgen dat de kankercellen een apoptose ondergaan (automatische dood van de cellen). Onderzoek wordt nog altijd verder uitgevoerd om de juiste impact van avocado’s op kankercellen te ontdekken.

Antioxiderende eigenschappen

Avocado’s bevatten vitamin C en vitamin E, wat helpt om de antioxiderende eigenschappen van het menselijk lichaam te verbeteren. Vitamine C recycleert vitamine E en helpt om de oxidatie van LDL cholesterol te verminderen. Avocado’s bevatten ook antioxidanten zoals epicatechine, violaxanthine, neochrome en nog een dozijn andere antioxidanten.  Antioxidanten neutraliseren de effecten van vrije radicalen in ons lichaam, een bijproduct van ons celstofwisseling. Ze zijn verantwoordelijk voor heel wat serieuze aandoeningen in ons lichaam, waaronder kanker, cardiovasculaire aandoeningen, zicht problemen, vroegtijdige veroudering, cognitieve aandoeningen en heel wat andere aandoeningen.

Gezonde huid

Avocada’s bevatten heel wat vitaminen en mineralen die helpen in het behouden van een gezonde huid. Carotenoïden die men vindt in avocado’s worden geassocieerd met het verminderen van UV-geïnduceerde ontsteking van de huid die te wijten zijn aan blootstelling aan de zon. Olie die gemaakt is van avocado’s helpen in het beschermen van de huid tegen schade van zonnesteken. De hoge niveaus beta caroteen in avocado’s kunnen op enzymatische wijze gesplitst worden in provitamine A, die reeds geruime tijd gelinkt is geweest aan het beschermen van de huid tegen een variëteit aandoeningen en de schadelijke effecten van de zon.

Afvallen met avocado’s

Regelmatig bewegen, naast een gezond dieet, is zeer belangrijk bij het afvallen en het behouden van een gezond gewicht. Avocado’s zijn vruchten die een nutritionele waarde voorzien aan ons lichaam en die helpen bij het afvallen en je gewicht onder controle houden. Recente ondervindingen bij een onderzoek hebben uitgewezen dat avocado’s eten heel wat voordelige effecten heeft op gewichtsmanagement.

Anti-veroudering

Avocado’s consumeren is ook geassocieerd geweest met een gezond verouderingsproces. Het bevat stoffen zoals xanthophyl, die heel wat antioxiderende eigenschappen bevat. Onderzoek heeft uitgewezen dat de inname van xanthophyl de aftakelende tekenen van veroudering kunnen verminderen in heel wat delen van ons lichaam.

Gezondheid van de beenderen

Avocado’s bevatten carotenoïden zoals zeaxanthine en luteïne, die geassocieerd zijn geweest met een verminderd risico op kraakbeendefecten (symptoom van artrose). De inname van voedsel zoals avocado’s en soja kunnen het risico op artrose verminderen. Bovendien zijn de niveaus van essentiële mineralen in avocado’s significant, waaronder zink, fosfor, koper en sporen calcium en selenium. Al deze eigenschappen zijn gelinkt aan een verlaagd risico op artrose en een verbeterde mineraaldensiteit in onze beenderen.

Verbeterde opname van voedingsstoffen

Avocado’s eet je best samen met andere vruchten en groenten. Dit komt door het feit dat de nutriënten die je terugvindt in fruit en groenten nog beter opgenomen worden wanneer je deze eet met avocado’s. De absorptie van carotenoïde antioxidanten, die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen, stijgen 3 tot 5 keer wanneer je een salade eet met avocado. Daarom is het interessant om avocado toe te voegen aan een salade. En is het een goede manier om een gezonde maaltijd nog gezonder te maken. Dat zorgt er ook voor dat avocado’s een goed voorgerecht is, aangezien het ons verteringsstelsel klaarmaakt op het hoogste niveau om de maaltijd die komt te verwerken.

Bloedsuikerspiegel

Naast het fruit zelf, kan je ook bladextracten van avocado’s gebruiken die ook heel gezond zijn. Een studie die men uitgevoerd heeft op niet-diabetische en diabetische ratten suggereert dat bladextracten van avocado kan helpen om ons bloedsuikerspiegel laag te houden. Voor diabetici kan het metabolisme waarbij zetmeel omgezet wordt naar suikers zoals glucose pieken en dalen veroorzaken. Deze pieken en dalen in het bloedsuikerspiegel kan heel gevaarlijk zijn voor diabetici. Vezels helpen om die afbraak te vertragen in bruikbare suikers. Zo kan het lichaam deze opnemen op een gebalanceerde manier. Bovendien zijn de meerderheid van de koolhydraten in avocado’s gemaakt van 7-carbon suikers. Dit is een relatief zeldzame vorm van suiker dat de opname van de stof hexokinase remt. Dit helpt avocado’s om de manier waarop glucose gemetaboliseerd wordt door het lichaam onder controle te houden. Dit zorgt ervoor dat de gezondheid van diabetici beschermd wordt.

Bruikbaar voor atleten

Atleten hebben heel wat energie nodig en moeten een optimale voedingspatroon hebben om hun lichaam van brandstof te voorzien. Avocado’s voorziet atleten van vitale nutriënten om de benodigde energiepijl te behouden en een goede gezondheid. Bovendien bevatten ze fytochemicaliën die een natuurlijke bron van brandstof zijn voor ons lichaam.

Neveneffecten avocado’s

Avocado’s kunnen migraine veroorzaken, een vaak voorkomende type hoofdpijn. Symptomen zoals misselijkheid, overgeven en gevoeligheid aan licht zijn veelal symptomen van migraine. Het is dus aangeraden om voorzichtig te zijn met de consumptie van avocado’s als men deze symptomen ervaart.

Hoe koop je en bewaar je avocado’s

Avocado’s zijn vaak direct eetbaar verkrijgbaar in de winkel. Verse, rijpe avocado’s zonder donkere vlekken zijn deze die je er moet uitkiezen. Plaats avocado’s niet in de koelkast tenzij ze rijp zijn. Als je al een stuk van de vrucht gebruikt hebt dan is het ook goed om het overschot in de koelkast te  plaatsen om het nog in de toekomst te gebruiken. Nog niet rijpe avocado’s kunnen bewaard worden op kamertemperatuur.

Hoe je het best een avocado bewaart vind je hier

Een paar manieren om avocado’s in jouw gerechten te verwerken

Salade: mix gehakte ui, tomaat, sla en avocado in een kom. Voeg zout, peper, limoensap en besprenkel wat olijfolie op de salade. Je kan nog andere groenten en zelfs vlees toevoegen aan dit (bij)gerecht.

Soep: Garneer soep met gehakte avocado om smaak toe te voegen, maar vooral heel wat voordelen voor jouw gezondheid.

Dressing: avocado’s kunnen als dressing gebruikt worden bij heel wat gerechten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *