30 augustus 2016 wat is ataxie symptomen behandeling remedie

Ataxie: wat is het, symptomen en remedies

Ataxie is een neurologische aandoening die een abnormale activiteit in het zenuwstelsel markeert. Wanneer iemand lijdt aan ataxie, dan zal deze persoon de controle over een bepaalde spiergroep of functie wat verliezen, voornamelijk in hun manier van wandelen. Daarom is het belangrijk om de symptomen te herkennen en de mogelijke remedies van ataxie, zodat je een normale levenskwaliteit kan behouden.

Wat is ataxie?

Ataxie is een fysieke manifestatie van een stoornis aan het zenuwstelsel dat de kleine hersenen beïnvloeden. Er zijn drie duidelijke onderverdelingen in ataxie, cerebrale, sensoriële en evenwichtsstoornissen. Binnen deze classificatie onderscheiden we nog een aantal types ataxie, die gaan van een milde vorm (dystaxia) en deze die een volledige zijde van het lichaam beïnvloeden (hemiataxia), tot een zeer ernstige en invaliderende versie van deze aandoening waar een chirurgische ingreep aan te pas kan komen.

Ataxie kan door heel wat verschillende dingen veroorzaakt worden, waaronder een trauma of een letsel aan het zenuwstelsel (bv een beroerte of een ongeluk), vitaminetekort, hypothyreoïdie, coeliakie, lupus, genetica, oorzaken uit het milieu en de degeneratie van het zenuwstelsel, onder andere. Jouw arts zal telkens de onderliggende reden onderzoeken vooraleer je behandeld wordt voor jouw geval van ataxie. In heel wat gevallen kan de levenskwaliteit namelijk verbeterd worden zonder een gevaarlijke en ingrijpende ingreep te ondergaan.

Symptomen van ataxie

Afhankelijk van welke categorie ataxie jij aan lijdt, kunnen jouw symptomen verschillen. Deze gaan van bloeden of ontsteking van de kleine hersenen, die zal resulteren in een niet-stabiele beweging van het oog, problemen in de houding en problemen om de ledematen onder controle te houden. Het zou ook jouw sensoriële capaciteiten kunnen beïnvloeden, waardoor het moeilijk wordt om de hoek of positie van jouw gewrichten te bepalen. Tenslotte kan het evenwichtsorgaan leiden tot ernstige duizeligheid, evenwicht verlies, misselijkheid en braken.

De voornaamste symptomen van ataxie zijn onder andere krampachtige en onstabiele bewegingen van de armen, benen en andere ledematen. Waardoor jouw manier van wandelen onnatuurlijk en oncomfortabel wordt. Een aantal symptomen van cerebellaire ataxie zijn onder andere onduidelijke spraak, moeite met schrijven, lichamelijke tremoren, en het onvermogen om afstand of beweging in te schatten. Heel wat van deze symptomen kunnen gezien en gediagnosticeerd worden door een getrainde arts, waardoor een effectieve behandeling ook kan voorgeschreven worden.

Remedies bij ataxie

Fysieke therapie

Voor heel wat van de fysieke symptomen van ataxie, zoals een vreemde manier van wandelen en het moeilijk onder controle kunnen houden van spieren, is fysieke therapie zeker een optie. Dit is zeker van toepassing wanneer wandelen zonder medisch hulpmiddel nog steeds mogelijk is. Dit is dan ook meestal een mildere vorm van ataxie, en na verloop van tijd, kan men meer controle krijgen over de gewrichten en ledematen. Er bestaan ook heel wat oefeningen om zelf thuis te doen die het controle over de spieren zullen versterken en de functie van het zenuwstelsel zullen verbeteren.

Ashwagandha

Eén van de traditionele remedies voor een invaliderende aandoening komt van de Ayurvedische traditie. Het bekende Ashwagandha kruid. Deze krachtige remedie staat bekend voor zijn hersenboostende eigenschappen, waardoor de functie van het zenuwstelsel verbeterd wordt en de stress en angststoornissen verlicht worden. Als adaptogeen, kan ashwagandha het lichaam helpen om ziekte en aandoeningen te behandelen. Het zal onze hersen en lichaamswerking veranderen om zo chronische aandoeningen zoals ataxie te behandelen.

Vitamine E

Bepaalde studies hebben aangetoond dat een vitamine tekort de symptomen van ataxie kunnen veroorzaken. Om preciezer te zijn, een vitamine E tekort kan resulteren in een slechte werking van het zenuwstelsel. Vitamine E werkt ook als antioxidant, die oxidatieve stress in het lichaam helpt verminderen en alle organen in ons lichaam beter helpen functioneren. Een aantal voedingswaren die rijk zijn aan vitamine E zijn onder andere pindanoten, spinazie, amandelen, asperges en zonnebloempitten.

Massage

Daar ataxie een probleem is of inflammatie van een slecht het slecht functioneren van de kleine hersenen en andere delen van het zenuwstelsel, kan een fysieke oplossing ook een optie zijn. Sommige onderzoeken hebben uitgewezen dat gespecialiseerde massages, die zich concentreren op het hoofd en de nek, de overdaad aan spanning en inflammatie kan elimineren in de spieren van het hoofd en de nek. Waardoor je meer controle krijgt over jouw spieren.

Coördinatie oefeningen

Een ander aspect van therapie dat goed kan zijn voor wie lijdt aan fysieke ataxie is onder andere coördinatie oefeningen. Niet in staat zijn om deftig te schrijven, zaken normaal vast te houden en te bewegen in deze wereld op een comfortabele manier kan een grote invloed hebben op de kwaliteit van jouw leven. Ergotherapeuten kunnen een aantal coördinatie oefeningen uitstippelen en activiteiten om het zenuwstelsel te versterken. Op deze wijze zal het spiergeheugen en prestatie, zeker bij de fijne motorische zaken, verbeteren. Zaken die het eerst afzien bij een neurologische aandoening.

Vitamine B1

Deze vitamine staat ook bekend als thiamine. Vitamine B1 tekorten zijn al gelinkt geweest aan de aanvang van ataxie bij sommige patiënten. Thiamine is belangrijk voor het macronutriënten metabolisme en daar spelen ook een aantal coenzymes een belangrijke rol in. Zonder deze, zal functioneren van het zenuwstelsel aangetast worden. Voeding die rijk is aan vitamine B1 zijn onder andere vis, zaden, noten, brood en groene bonen.

Zalm

Het hersenboostende potentieel van zalm en andere olie-achtige vissoorten is voornamelijk te danken aan de aanwezigheid van omega-3-vetzuren die in deze vissen zitten. Omega-3-vetzuren hebben bepaalde anti-inflammatoire en antioxiderende eigenschappen die het zeer belangrijk maken voor het zenuwstelsel. Door de oxidatieve stress te verminderen en de cognitieve functies te verbeteren kunnen deze vetzuren de ergste symptomen van ataxie temperen.

Kurkuma

Er kunnen heel wat verschillende oorzaken liggen aan de basis van ataxie. Coeliakie, auto-immuunziektes, … daarom kan een allesomvattende oplossing als kurkuma een goede keuze zijn. Het actieve ingrediënt in kurkuma is curcumine, één van de meest krachtige antioxidanten die reeds geïdentificeerd is geweest. Het biedt bescherming voor het immuunsysteem, heeft een impact op onze cognitieve capaciteiten en kan zelfs het metabolisme optimaliseren. Kurkuma toevoegen aan jouw dieet kan een aantal onderliggende oorzaken van ataxie voorkomen. Daarnaast kan het de symptomen ervan beperken.

Olijfolie

Onderzoek heeft aangetoond dat de goede mix gezonde vetten in jouw dieet opnemen de symptomen van ataxie kunnen verminderen. Olijfolie is rijk aan polyfenolverbindingen en verschillende andere antioxidanten. Maar ook aan omega-3-vetzuren, waardoor het een veel gezonder alternatief is  dan de meeste plantaardige oliën. Zeker wanneer je een hoog risicio loopt op ataxie.

Opgelet!

Zoals we reeds vermeld hebben, ataxie komt in verschillende vormen en verschillende gradaties. Om zeker te zijn of je de juiste behandeling krijgt, ga naar een gespecialiseerde arts. Deze zal de symptomen analyseren en de juiste behandeling voorschrijven. Heel wat van deze huismiddelen zijn enkel van toepassing op bepaalde symptomen en variëteiten. Dus hoe meer je weet over jouw aandoening, hoe groter de kans dat je de juiste behandeling ervoor kan krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *