25 juli 2016 amandelen gezond

Hoe gezond zijn amandelen?

Amandelen in jouw alledaags dieet brengen zal voor een gezonde touch zorgen. De voordelen voor de gezondheid zijn uitgebreid. Amandelen worden vaak gebruikt als gezonde oplossing voor constipatie, ademhalingsproblemen, hoest, hartproblemen, bloedarmoede, impotentie en diabetes. Het helpt ook bij het gezond houden van haar, huid en tanden.

Amandelen worden voornamelijk gevonden in plaatsen zoals Iran, Saoedi-Arabië, Libanon, Turkije, Syrië, Jordanië en Israël. Deze noot met hoge voedingswaarde is een rijke bron aan vitamine E, calcium, fosfor, ijzer en magnesium. Het bevat ook zink, selenium, koper en niacine. Vergeleken met de andere noten zijn amandelen het meest gevuld met nutriënten en heilzame bestanddelen.

Zowel zoete als bittere amandelen zijn gemakkelijk verkrijgbaar. Traditioneel gezien worden zoete amandelen gebruikt om te eten en bittere amandelen gebruikt om amandelolie van te maken. Een veel voorkomende soort olie die gebruikt wordt om voedsel meer smaak te geven. Amandelen worden veelal rauw gegeten, maar heel wat mensen gebruiken deze om toe te voegen aan salades, ovenschotels en andere gerechten. Amandelmelk is een heerlijke drank en een goed alternatief voor de minder voedzame melk van koeien. Amandelen kan je direct eten, liefst op een nuchtere maag om zo de snelheid van de opname van de nutriënten te bespoedigen. Je kan ze ook een nacht in het water laten weken om ze dan ’s morgens op te eten. Gemalen amandelen zijn ook fantastisch om als vulling te gebruiken bij een grote verscheidenheid aan recepten.

De gezonde voordelen van amandelen

Amandelen staan ervoor bekend om een grote medicinale waarde te hebben, wat ervoor zorgt dat, naast hun overheerlijke smaak, heel wat mensen amandelen proactief toevoegen aan hun alledaags dieet. Hieronder vind je een aantal redenen waarom amandelen zo gezond zijn.

Goed voor de hersenen

Amandelen zijn een bron van heel wat nutriënten die helpen bij de ontwikkeling en gezondheid van het menselijke brein. Ze zijn gelinkt geweest aan een hoger intellectueel niveau en zijn lange tijd beschouwd geweest als een essentieel onderdeel in het voedingspatroon van opgroeiende kinderen. Amandelen bevatten ook twee vitale hersennutriënten, namelijk riboflavine en L-carnitine. Deze stoffen hebben reeds uitgewezen dat ze de activiteiten in de hersenen verhogen wat ertoe leidt dat er nieuwe neurale verbindingen ontstaan en het voorkomen van Alzheimer afneemt. Studies hebben uitgewezen dat amandelen in ons alledaags dieet, en amandelolie, zeer voedzaam is voor onze algemene gezondheid en voor ons zenuwstelsel.

Heel wat moeders over de wereld geven hun kinderen amandelen die in melk gedrenkt is geweest ’s morgens aan hun kinderen. Twee of drie amandelen in melk zijn meer dan genoeg, en je kan ook de buitenste schil verwijderen als het voor allergische reacties zorgt, aangezien de overgrote meerderheid van de nutriënten zich niet in de schil bevinden.

Reguleren van cholesterol

Regelmatig amandelen eten helpt om het niveau Hoge Densiteit Lipoproteïnen (HDL) te behouden. Daarnaast verminderen het niveau Lage Densiteit Lipoproteïnen (LDL). Deze balans is vitaal om een gezond cholesterolgehalte aan te houden. Een verminderde LDL cholesterol is altijd iets goeds.

Gezondheid van de beenderen

Amandelen zijn een fantastische bron van heel wat vitaminen en mineralen, en fosfor is daar zeker één van. Fosfor kan een aanzienlijke impact hebben op de sterkte en duurzaamheid van beenderen en tanden. Daarnaast helt het ook om leeftijdgerelateerde aandoeningen zoals osteoporose uit te stellen en zelfs soms te voorkomen.

Goed voor het hart

amandelen gezondDe mono onverzadigde vetten, proteïnen en kalium in amandelen zijn een belangrijk instrument bij het gezond houden van je hart. Vitamine E is een effectieve antioxidant en vermindert ook het risico op hartziektes. De aanwezigheid van magnesium in amandelen helpt dan weer om hartinfarcten te voorkomen.  Amandelen helpen om de aanwezigheid en het impact van C-reactive proteïnen te verminderen, die ontstekingen veroorzaken in onze aders. Ze zijn ook een goede bron van foliumzuur. Ze verminderen het niveau homocysteïne, die ervoor zorgen dat er plaque opgebouwd wordt in onze aders. Bovendien zitten er flavanoïden in de huid van amandelen. Wanneer deze in combinatie met vitamine E terugvindt vormen ze een sterke schild tegen schade aan de aderwand. Onderzoek suggereert dat een amandel dieet op korte tijd de vasculaire functies bij asymptomatische gezonde mannen tussen 20 en 70 jaar verbeteren die geen enkel teken vertonen van oxidatieve stress.

Het versterk het immuunsysteem

Jouw lichaam heeft heel wat onderdelen die bijdragen aan de algemene gezondheid, waaronder de alkaliteit van het immuunsysteem. Amandelen zijn een geweldige bron voor alkalisch materiaal. Deze staat bekend om voordelig te zijn voor immuunsysteem, en ook voor het afweren van ziektes en andere gezondheidsaandoeningen. Daarnaast zit het ook boordevol vitamine E, die op zich ook een sterke antioxidant is. Het zoekt alle beschadigende vrije radicalen in het lichaam op en elimineert deze. Deze stimuleren chronische aandoeningen en kunnen ongelooflijk schadelijk zijn voor de organen in ons lichaam. Antioxidanten zoals de vitamine E die men vindt in amandelen beïnvloeden alle grote aandoeningen, waaronder kanker en hartaandoeningen. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die grote hoeveelheden vitamine E innemen, 30 à 40% minder kans hebben om een hartaandoening te ontwikkelen.

Goed voor de huid

De voordelen van amandelen voor de gezondheid van de huid zijn redelijk bekend. Heel vaak wordt amandelolie voorgeschreven voor pasgeboren baby’s. Amandelmelk wordt soms aan zeep toegevoegd omwille van de alom bekende reputatie van amandelen die de samenstelling van de huid verbetert.

Ontstekingsremmend

Heel wat mensen denken dat het woord “vet” een negatief iets is. Maar in feite zijn bepaalde vetzuren essentieel en kunnen ze heel voordelig zijn voor de algemene gezondheid. Het lichaam kan zelf deze vetzuren niet aanmaken, dit is dan ook de reden waarom we deze moeten krijgen van voedingswaren. Amandelen bevatten twee hele belangrijke vetzuren, zowel linolzuur en linoleenzuur. Deze vetzuren helpen om de ontstekingen in het lichaam te verminderen, een aandoening waar veel mensen jammer genoeg mee te kampen krijgen. De vetzuren helpen ook om “slechte” cholesterol te verminderen (LDL cholesterol), en ze ondersteunen een gezonde huid en haar.

Het reguleren van de bloeddruk

Het kalium dat aanwezig is in amandelen helpen om de bloeddruk te reguleren. Bovendien bevatten amandelen weinig natrium wat helpt om fluctuerende bloeddruk onder controle te houden. De andere nutriënten houden het lichaam ook in balans in termen van andere behoeften. Deze behoeften zouden andere tekorten kunnen veroorzaken. Een goede balans in vitaminen en mineralen zijn essentieel voor een gezonde levensstijl. Maar wanneer sommige elementen verwaarloosd worden, kan het hele lichaam daardoor aangetast worden. Het kan zorgen voor angst, stress en onvermijdelijk ook voor een verhoogde bloeddruk.

Energie boost

De aanwezigheid van mangaan, koper en riboflavine in amandelen helpen om energie te produceren en het metabool te versnellen. Als je onderweg bent kan een handvol amandelen per dag ervoor zorgen dat je door je dag raakt zonder jezelf vol te proppen met onnodige calorieën of vet.

Kanker voorkomen

Amandelen verbeteren de beweging van het voedsel in de darmen. Hierdoor voorkomt het een opeenstapeling van voedsel daaruit voortvloeiend, darmkanker. Een aantal instanties die bezig zijn met onderzoek op kanker hebben reeds een link aangetoond tussen een vezelrijk dieet en een verminderd risico op darmkanker.

Beschermt tegen diabetes

Amandelen helpen ook om de glucose en insuline niveaus na een maaltijd laag te houden. Dit zorgt ervoor dat ze beschermen tegen de gevaarlijke pieken in de bloedsuikerspiegel. Iets waar diabetici aan lijden na een grote maaltijd of maaltijden met onverwachts hoge suikergehaltes. Amandelen helpen de absorptie en verwerking van glucose te reguleren. Hierdoor verloopt het volledige proces veel vlotter en ook veiliger.

Goed tijdens de zwangerschap

Amandelen bevatten foliumzuur, wat afwijkingen bij boorlingen helpt verminderen. Het stimuleert ook een gezonde groei van de cellen en weefsel. Neurale buisdefecten zijn aandoeningen waar de neurale buis of onderontwikkeld is of waar het gedeeltelijk ontbreekt bij de foetus. Dokters schrijven vaak foliumzuur voor als voedingssupplement bij zwangere vrouwen om zo zeker te zijn van een gezonde ontwikkeling van de neurale buis. Amandelen bevatten voldoende foliumzuur om zowel de mama’s als hun baby gezond te houden.

Gewichtsverlies

amandel bloemen goed voor gezondheidOngezoete amandelmelk kan gebruikt worden wanneer je probeert om gewicht te verliezen. De mono-onverzadigde vetzuren die in amandelen zitten geven je sneller een voldaan gevoel en voorkomen dat je teveel eet. De vezels aanwezig in amandelen dragen ook bij tot een vol gevoel, ook al eet je maar een kleine hoeveelheid. Onderzoeken hebben uitgewezen dat een amandelrijk, caloriearm dieet goed is voor mensen met obesitas wanneer ze het teveel aan gewicht willen kwijtspelen. Studies hebben ook uitgewezen dat mensen die vaak amandelen eten (minstens twee keer per week) meer kans hebben om hun ideaal gewicht te behouden dan de mensen die zelden tot nooit amandelen eten en die last hebben van een schommelend gewicht. Ten laatste dragen de vezels bij aan een consistente stoelgang, wat helpt bij gewichtsverlies en de algemene gezondheid van het lichaam door het elimineren van toxines.

Constipatie voorkomen

Amandelen zijn rijk aan vezels, en zoals de meeste voedingswaren met veel vezels, helpen ze dus ook om constipatie te voorkomen. Niettemin is het wel belangrijk om een significante hoeveelheid water te drinken wanneer je amandelen eet om jouw verteringsproces te versnellen en te genieten van de gunstige effecten van deze noot. Je hoeft zelfs geen grote hoeveelheden amandelen te eten. De hoeveelheid vezels in 4 of 5 amandelen is voldoende om jouw vertering en stoelgang regelmatig te houden.

Alzheimer voorkomen

Mensen kunnen het risico op Alzheimer verminderen door amandelen te consumeren, omdat ze bekend staan om zo’n positief effect te hebben op de neurologische activiteiten. Ze stimuleren nieuwe neurologische doorgangen en connecties en dat helpt om de ontwikkeling van Alzheimer en andere neurologische aandoeningen te voorkomen.

Neveneffecten amandelen

Net zoals de meeste voedingswaren hebben amandelen ook hun negatieve kanten. Ze bevatten oxalaten. Een grote hoeveelheid oxalaten kan zorgen voor kristallisatie, wat op zijn beurt kan leiden tot heel wat andere aandoeningen. Mensen die last hebben van hun nieren en galblaas zouden beter vermijden om amandelen te eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *