25 juli 2016 aardbeien gezond

Aardbeien: hoe gezond zijn ze?

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan het eten van aardbeien. Aardbeien zijn goed voor onder andere oogzorg, een goede werking van de hersenen, verlichting van de bloeddruk, artritis, jicht en verschillende hart- en vaatziekten. De indrukwekkende inhoud polyfenolen en antioxidanten die in aardbeien zit zorgen ervoor dat deze goed zijn voor het immuunsysteem te  verbeteren, helpt bij het voorkomen van verschillende types kanker en verminderen te tekenen van vroegtijdige veroudering.

Deze heerlijke rode bessen, met hun verleidelijke looks en hun uitzonderlijke smaak, hebben zeker een plaatsje veroverd op de lijst van de favoriete vruchten wereldwijd. Aardbeien hebben als wetenschappelijke naam “Fragaria”, maar er zijn verschillende achtervoegsels voor de verschillende soorten, zoals Fragaria Vesca voor wilde aardbeien, en Fragaria Orientalis voor aardbeien uit het oosten, onder andere. Aardbeien groeien op struiken en zijn één van de meest heerlijke seizoensfruiten. Bovendien zijn aardbeien goed voor een boost te geven aan onze gezondheid.

Aardbeien worden vaak gezien als een Europese vrucht, en tot op een bepaald niveau zijn ze dat ook. Ze werden lang geleden in het Romeinse tijdperk geconsumeerd, en werden voor het eerst als fruit geteeld in Frankrijk in de 18e eeuw. Niettemin waren ze ook al veel vroeger aanwezig in Zuid-Amerikaanse culturen, maar aangezien er toen ook al een bron van aardbeien was in Europa, denkt men veelal dat deze van deze regio komt.

Aardbeien wordt vaak in voedsel gebruikt waaronder in ijs, confituur, siropen, gebak, chocolade in zelfs in bepaalde medicijnen omwille van hun rijke smaak, aroma en kleur. Aardbeien kunnen weliswaar ook vers geconsumeerd worden. We weten dat alle vruchten, en zeker bessen met exotische kleuren, rijk zijn aan antioxidanten. Met andere woorden betekent dit dat ze een serieuze duw geven aan jouw gezondheid en de bescherming van jouw organen tegen toxische aanvallen.

Mineralen en vitamine in aardbeien

Aardbeien bevatten, zoals reeds vermeld, heel wat antioxidanten. Maar daarnaast bevatten ze nog heel wat andere nutritionele waarden, mineralen en vitaminen die goed zijn voor onze algemene gezondheid. Men vindt er foliumzuur (die goed is tijdens de zwangerschap), kalium, mangaan, vezels en magnesium. Daarnaast bevatten aardbeien heel wat vitamine C. Samen vormen al deze onderdelen van de aardbei voor een overdonderd gezonde snack voor ons lichaam.

Gezondheidsvoordelen van aardbeien

Maar laten we nu concreet uitbreiden over deze vrucht. Hoe gezond zijn aardbeien voor ons? En wat zijn de voordelen die gelinkt zijn aan het eten van deze rode fruitsoort?

Oogzorg

aardbeien gezondAardbeien zijn goed voor onze ogen. De voornaamste reden voor bijna alle oog gerelateerde problemen zijn vrije radicalen in het lichaam of een tekort aan bepaalde nutriënten. Wanneer je wat ouder wordt en bovendien nog eens nutriënten tekort komt kunnen schadelijke antioxidanten en vrije radicalen serieuze schade toebrengen aan onze ogen, zoals uiterst droge ogen, degeneratie van de optische zenuwen, maculaire degeneratie, afwijkingen van het gezichtsvermogen en een stijgende vatbaarheid voor infecties.

Antioxidanten zoals flavanoïden, fenol fytochemicaliën en ellaginezuur, die allemaal aanwezig zijn in aardbeien, kunnen deze situaties helpen voorkomen. Een andere aandoening die aardbeien kan verlichten is oculaire druk, wat de druk in het oog zelf is. Elke verstoring in de druk van de ogen kan beschadiging tot gevolg hebben. Aardbeien zijn behulpzaam in dergelijke situaties omdat ze kalium bevatten, die helpen om de correcte druk te behouden.

Immuunsysteem

Ons immuunsysteem is onze eerste lijn van verdediging tegen infecties, microbiële werking en een wijd variëteit aan andere potentieel beschadigende en gevaarlijke aandoeningen die ons lichaam kan beïnvloeden. Vitamine C geeft een enorme duw in de rug van ons immuunsysteem en heeft lang bekend gestaan als een middel tegen verkoudheid en hoesten, naast de impact op andere ontstekingen. Vitamine C stimuleert ook de activiteit van witte bloedcellen, wat helpt verdedigen tegen toxines en vreemde lichamen. Vitamine C is ook een antioxidant, wat betekent dat het de vrije radicalen in ons lichaam neutraliseert, de schadelijke bijproducten van celstofwisseling die constant in ons lichaam wordt aangemaakt. Deze vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor muterende DNA van gezonde cellen naar zieke of kankercellen. Bijgevolg zijn deze verantwoordelijk voor heel wat aandoeningen, waaronder hartaandoeningen en verschillende soorten kanker. Eén portie aardbeien bevat ongeveer 150% van jouw dagelijkse behoefte aan vitamine C.

Artritis en jicht

De degeneratie van spieren en weefsels, het opdrogen van het vocht die de mobiliteit van de gewrichten laat toenemen en de accumulatie van toxische substanties en zuren (zoals urinezuur) in het lichaam hebben dezelfde neveneffecten als vrije radicalen. Deze zijn de voornaamste redenen van artritis en jicht, twee extreem irritante en slopende aandoeningen.

Aardbeien zijn, zoals reeds een aantal keer aangehaald, een indrukwekkende bron van antioxidanten en werken ontgiftend. Bijgevolg kunnen ze effectief helpen bij het elimineren van deze risico’s voor onze gezondheid. In Indië zegt men dat en portie fruit elke dag helpt om het roest van de gewrichten te halen. Deze gezegde is zeker van toepassing bij aardbeien, aangezien het zeer sterke ontstekingsremmende capaciteiten heeft om de ontstekingen te verlichten en de geassocieerde pijn van deze type aandoeningen. Een portie aardbeien per dag is dus gezond voor onze gewrichten en spieren.

Kanker

Vitamine C, foliumzuur, anthocyanen, quercetine en kaempferol zijn maar een aantal van de vele flavonoïden die in aardbeien zitten die uitstekende antioxidanten en anticarcinogene eigenschappen bezit. Samen vormen ze een zeer goede verdediging om kanker en de groei van tumoren tegen te gaan. De dagelijkse inname van aardbeien is verbonden met een drastische vermindering van de aanwezigheid metastases en kankercellen.

Werking van de hersenen

Aardbeien zijn ook goed voor de werking van onze hersenen. Jammer genoeg komt het vaak voor bij oudere mensen dat ze geleidelijk aan hun geheugen beginnen te verliezen en daarmee ook de controle over bepaalde handelingen, spieren en ledematen. Dit is allemaal te wijten aan de natuurlijke of vroegtijdige ouderdom van de hersenen en het zenuwstelsel. Vrije radicalen zijn deeltjes in ons lichaam die verantwoordelijk zijn voor tekenen van veroudering omdat ze een ongunstige werking hebben op beide systemen. Door de activiteit van vrije radicalen begint het hersenweefsel af te takelen en wordt het zenuwstelsel zwakker. Gelukkig kunnen aardbeien jou helpen om deze onvermijdelijke aandoeningen van het leven zo lang mogelijk uit te stellen.

vitamine in aardbeiDe vitamine C en de fytochemicaliën in aardbeien neutraliseren de effecten van deze antioxidanten en verjongen het systeem. Bovendien zijn aardbeien ook rijk aan jodium, wat zeer behulpzaam is voor het reguleren van de functie van de hersenen en het zenuwstelsel. Kalium, die in significante hoeveelheden terug te vinden is in aardbeien, is ook reeds gelinkt geweest aan verbeterde cognitieve functies omdat het de bloedcirculatie naar de hersenen verbetert. Onderzoek bij studenten heeft aangetoond dat wanneer het kaliumgehalte hoog is, concentratie, geheugen en het herroepen van informatie verbeterd wanneer ze examens afleggen. Er is een hele goede reden waarom bananen en aardbeien als “hersenvoedsel” gezien wordt. Eet dus regelmatig een portie aardbeien, het is gezond voor uw hersenen.

Hoge bloeddruk

Aardbeien zijn rijk aan kalium en magnesium. Twee stoffen die beide zeer doeltreffend zijn in het verlagen van de bloeddruk die veroorzaakt worden door natrium en andere risicofactoren. Kalium is een vaatverwijdende stof, wat betekent dat het hypertensie vermindert en de stijfheid van aders en bloedvaten, waardoor de bloeddruk verlaagt en de doorstroom verbetert naar verschillende delen van het lichaam. Op deze wijze stroomt er ook voldoende zuurstof door het lichaam en blijven onze lichaamsfunctie hun volle potentieel benutten.

Hartaandoeningen

Aardbeien zijn goed voor ons hart. Veel vezels, foliumzuur, geen vetten en hoge niveaus antioxidanten zoals vitamine C en fytochemicaliën vormen een ideale gezondheidspack voor het hart, daar ze op een effectieve manier cholesterol verminderen in de aders en bloedvaten. Sommige leden van de vitamine B-familie die aanwezig zijn in aardbeien versterken ook de hartspieren en leiden tot een beter werkend hart.

Aardbeien tijdens zwangerschap

Foliumzuur staat bekend om het beschermen tegen geboorteafwijkingen. Fytonutriënten hebben ook ontstekingsremmende eigenschappen. Dus om het simpel te houden: ja, aardbeien zijn goed tijdens de zwangerschap. Je zou deze zeker moeten eten als je zwanger bent. Deze vruchten zijn echt heel gezond in het algemeen. Maar tijdens de zwangerschap zullen ze zich nog van een betere kant tonen.

Wat misschien nog het belangrijkste voordeel is van aardbeien en alle voeding die eraan gerelateerd zijn is dat ze gewoon overheerlijk zijn. De volgende keer dat je op zoek bent naar iets zoets, bijt in een sappige aardbei en geniet van de voordelen die ze voor jou in huis hebben.

Neveneffecten van aardbeien

Wie wilt genieten van hoe gezond aardbeien wel niet zijn dient toch een beetje alert te zijn. Aardbeien kunnen namelijk bij een aantal mensen voor een allergische reactie zorgen. Deze reactie kan van zeer licht, tot heel zwaar gaan. Als je dus nog nooit aardbeien gegeten hebt, of je wenst deze te geven aan iemand die er nog nooit gegeten heeft, wees alert voor de symptomen die op een allergische reactie op aardbeien zouden kunnen wijzen.

Aardbeien allergie

Als je allergisch bent voor aardbeien, dan zal jouw immuunsysteem de stof immunoglobuline E beginnen produceren. Dit is een antilichaam en histamine die elke keer dat je aardbeien eet wordt geproduceerd. De productie van deze antilichamen en histamine in het lichaam kunnen voor zeer specifieke symptomen zorgen in het lichaam. Deze zullen hun kop opsteken ongeveer een tweetal uur na het consumeren van aardbeien. Als de allergische reactie op aardbeien heel heftig is zelfs vroeger. Als je allergisch bent voor aardbeien, kijk dan niet enkel uit voor aardbeien. Ook producten die aardbeien bevatten kunnen gevaarlijk zijn. Denk aan sappen sappen, smoothies, yoghurt, ijs en gebak of voedsel die in de buurt van aardbeien geproduceerd is geweest.

Orale symptomen van een aardbeien allergie

aardbeien allergieDe eerste symptomen van een voedselallergie, zoals bij aardbeien, komen voor in de mond. Je zal een klein, tintelende sensatie voelen in en rond jouw mond. Dat tintelend gevoel kan heel snel opgevolgd worden door zwelling. Deze zal de lippen, mond, tong en keel beïnvloeden. De keel zal aanvoelen alsof hij zich volledig sluit. De zwelling in de keel is een heel serieus symptoom. Wanneer dit zich voordoet moet je dan ook meteen medische assistentie zoeken. De zwelling kan er namelijk voor zorgen dat je geen lucht meer krijgt in jouw longen.

Aardbeien allergie: uitslag en andere symptomen op de huid

Aardbeien allergie symptomen zijn ook zichtbaar op de huid. Je kan plots rode plekken beginnen ontwikkelen op de huid, zoals netelroos, die vergezeld wordt door jeuk. De roodheid op de huid kunnen ook anders zijn dan vlekken of netelroos. Ze kunnen ook in de vorm van uitslag of eczema naar voor komen. Je kan ook zwellingen in de hand ervaren, vingers en zelfs in het gezicht. Naast het zwellen in het gezicht kan je ook waterige, jeukerige ogen krijgen en een verstopte of lopende neus.

Aardbeien allergie: gastro-intestinale symptomen

Een aardbeien allergie kan ook het gastro intestinaal stelsel beïnvloeden. Symptomen hiervan zijn misslijkheid, overgeven en maagproblemen. Deze symptomen kunnen vergezeld worden door diarree, zwellingen in de buik, buikkrampen en buikpijn.

Ademhalingsproblemen

Ademhalingsproblemen bij een aardbeien allergie zijn de meest verontrustende symptomen. Ze kunnen ook het meest ernstige zijn. Ze kunnen in een paar minuten tijd hun kop opsteken na het eten van een aardbei of aardbeiproduct. De symptomen gaan van problemen hebben om adem te halen, mogelijks vergezeld door een fluitend geluid, tot het aanspannen van de borstkast. Deze symptomen kunnen gepaard gaan met pijn in de borstkast. Als de allergische reactie op aardbeien ernstig is, kan je ook een snellere hartslag gewaar worden, een plotse daling in je bloeddruk, duizeligheid, flauwvallen, in shock gaan en het bewustzijn verliezen.

Als je één van deze symptomen na het eten van aardbeien, of een ander voedingswaren, zoek dan zo snel mogelijk medische aandacht. Voor sommige mensen kunnen allergische reacties op voeding fataal zijn. Dit hangt natuurlijk sterk af van de ernst van de aandoening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *